28.5.2020 klo 15:15
Uutinen

PAM ja MaRa sopivat muutoksista lomiin ja vuorolistoihin matkailun ja ravintoloiden rajoitusten takia

Ravintoloissa ja matkailualalla voidaan tehdä kesän aikana viikon mittaisia työvuorolistoja ja jaksottaa kesälomia huhtikuun 2021 loppuun saakka. ”Nämä muutokset olisivat nyt tärkeitä kaikille muillekin aloille ja lakimuutos olisi tarpeellinen”, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija, juristi Atte Rytkönen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ovat yhteisesti sopineet alan vaikean koronatilanteen vuoksi määräaikaisista muutoksista työehtosopimuksiin. Kyseiset työehtosopimukset koskevat matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita sekä huvi-, teema- ja elämyspuistoja.

Muutokset vaikuttavat työvuorolistojen laadintaan ja julkaisemiseen sekä kesälomien sijoittumiseen.

– Nämä muutokset koskevat kaikkia tällä toimialalla toimivia, myös järjestäytymättömiä eli työnantajaliittoon kuulumattomia yrityksiä, sanoo Atte Rytkönen.

Koronatilanteen vuoksi työvoiman tarvetta on vaikea ennakoida. Liitot ovat sopineet, että työvuorolistan laadintaa ja julkaisemista koskevia määräaikoja voidaan lyhentää.

Työvuorolistan voi julkaista viikon ilmoitusajalla yhdeksi viikoksi kerrallaan. Määräystä voidaan soveltaa palvelujen kysynnän vakiintumiseen asti, kuitenkin enintään 30.9. asti.

– Nämä ovat hyviä ja tärkeitä muutoksia kaikkien yritysten kannalta, kun lähdetään hiljalleen avaamaan toimintaa ja kun siihen liittyy vielä paljon epävarmuutta. Normaalitilanteen kaltaiset pidemmälle ajalle tehtävät työvuorolistat eivät sovi nykyiseen tilanteeseen, asiantuntija Atte Rytkönen toteaa.

– Joustot ja pelivarat auttavat niin yrityksiä kuin työntekijöitä, jotta tilannetta voidaan normalisoida hiljalleen, Rytkönen painottaa.

Kesälomiin pitkä jaksotus

Kesälomien sijoittamisesta MaRa ja PAM sopivat, että meneillään olevalla lomakaudella voidaan yli 12 päivää ylittävän loman osuus siirtää pidettäväksi myöhemmin. Normaalisti kesälomakausi päättyy syyskuussa, mutta tässä poikkeustilanteessa vuosilomia voidaan pitää vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka.

Poikkeus kesälomien sijoittumiseen koskee sellaisia työntekijöitä, jotka ovat olleet lomautettuna 1.4.2020 jälkeen vähintään kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää.

– Lomajärjestelyt tuovat myös tarpeellista joustoa. Jos asiakkaita alkaa tulla ja toiminta normalisoituu, niin tämän ansiosta ei synny ongelmia siitä, että lomia olisi pidettävä, Atte Rytkönen toteaa.

– Vuosilomien ja tätä kautta lomapalkkojen maksamisen jaksottuminen pidemmälle ajalle helpottaa yritysten tilannetta, Rytkönen sanoo.

Hän painottaa sitä, että Maran ja PAMin nyt sopimat asiat ovat tärkeitä alalle kuin alalle.

– Nyt tarvittaisiin nopeasti myös määräaikaisia lakimuutoksia, jotka koskisivat kaikkia yrityksiä, Atte Rytkönen toteaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi