YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Parjattua YEL-laskuria korjattiin
Ilmarisen vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen myöntää, että laskuri ei ole pystynyt ottamaan huomioon kaikkien yrittäjien tilannetta. Kuva: Getty Images

Parjatussa YEL-laskurissa on edelleen ongelmia – Eläkeyhtiö kertoo, missä tapauksissa työtuloehdotus voi mennä pieleen

YEL-työtulolaskuria on korjattu, mutta yksittäiset virheet ovat edelleen mahdollisia.

Eläkeyhtiöiden ja Eläketurvakeskuksen yhteistyössä kehittämä YEL-työtulolaskuri otettiin käyttöön vuoden 2023 keväällä. Sen tehtävänä on toimia apuvälineenä YEL-työtulojen määrittämisessä.

Laskurissa todettiin ongelmia pian sen käyttöönoton jälkeen. Uutisoimme asiasta aikaisemmin täällä.

Äskettäin laskurin ongelmat nousivat esille LinkedInissä, jossa yrittäjä kritisoi saamaansa YEL-työtuloehdotusta. Siinä sekä kyseisen yrityksen toimiala että liikevaihtotiedot olivat pahasti hakoteillä.

Ilmarisen vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen myöntää, että laskuri ei ole pystynyt ottamaan huomioon kaikkien yrittäjien tilannetta.

– Laskuri hakee verottajalta tuoreimmat liikevaihtotiedot. Jos kyseessä on sarjayrittäjä, laskuri käyttää tietoja siitä yrityksestä, jolla on suurin liikevaihto ja käyttää myös tämän yrityksen toimialaa YEL-työtuloehdotuksessa.

Näissä tapauksissa laskurin ja eläkeyhtiön tiedot toimialasta ovat voineet erota toisistaan. Joissakin tapauksissa tämä on johtanut virheisiin työtuloehdotuksessa.

Äskettäin laskurin ongelmat nousivat esille LinkedInissä, jossa yrittäjä kritisoi saamaansa YEL-työtuloehdotusta.

Laskuria korjattu

Hakkarainen kertoo, että valtaosassa YEL-tarkistuksia laskurin tiedot ovat olleet oikeita. Ongelmiin on kuitenkin tartuttu.

– Toukokuun lopussa laskurista tuli uusi versio, eikä virheitä pitäisi enää tulla. Jatkossa laskuri ottaa paremmin huomioon yrittäjän johtavan aseman yrityksessä sekä omistustiedot. Jos sarjayrittäjä on yrityksen hallituksen jäsen, mutta ei omista yritystä, sellaista yritystä ei oteta huomioon YEL-työtuloehdotuksessa. Kun laskurin laatu paranee, virheet ovat jatkossa harvinaisia.

Jatkossa työtulolaskuri valitsee yrityksen edelleen suurimman toimialan mukaan niissä tapauksissa, joissa yrittäjä on mukana useammassa yrityksessä. Lisäksi työtuloehdotusta varten on löydyttävä myös omistustietoja. Sen jälkeen eläkeyhtiö päättelee, onko yrittäjä YEL-vakuutusvelvollinen.

Hakkaraisen mukaan arvioinnissa ratkaisee se, työskenteleekö yrittäjä kyseisessä yrityksessä ja onko työmäärä niin merkittävää, että YEL-velvollisuus täyttyy. YEL-työtulon minimiraja vuonna 2024 on 9 010,28 euroa. Tämä tarkoittaa, että työtulon minimi on 751 euroa kuukaudessa.

Tyypillisesti työtulo vaatii yrittäjän näkemyksen esimerkiksi niissä tilanteissa, joissa kyse on osa-aikaisesta yrittäjyydestä.

– Silloin tilanne on usein se, että todellinen työtulo on eläkeyhtiön ehdotusta alempi.

Hakkaraisen mukaan arvioinnissa ratkaisee se, työskenteleekö yrittäjä kyseisessä yrityksessä ja onko työmäärä niin merkittävää, että YEL-velvollisuus täyttyy.

”Aina päästy yhteisymmärrykseen”

Viime vuonna Ilmarinen kävi YEL-tarkistuksiin liittyvän keskustelun kaikkiaan 19 000 yrittäjän kanssa. Heistä seitsemän prosenttia hylkäsi ehdotuksen.

Tänä vuonna työtulotarkistus koskee Ilmarisen kohdalla noin 13 000 yrittäjää, joiden YEL-työtulo on 25 000 euroa tai vähemmän.

– Tämän vuoden kierroksella näyttää siltä, että työtulo on oikealla tasolla suuremmalla osalla yrittäjistä verrattuna viime vuoden kierrokseen. Olemme tarkistaneet yli puolet ja vain neljä prosenttia on hylännyt ehdotuksemme.

Hakkarainen ymmärtää yrittäjien kritiikin tapauksissa, joissa työtuloehdotuksessa on virheitä.

– Kun saamme yrittäjältä oikeat tiedot, tarkistamme ne. Olemme aina päässeet asiassa yhteisymmärrykseen.

Hakkarainen korostaa, että YEL-työtulotarkistukset yksittäisissä virheellisissä tapauksissa ovat sujuneet paremmin kuin sosiaalisen median keskusteluista voisi ymmärtää.

– Yksittäisten yrittäjien osalta on toki ikävää, että laskurissa on ollut ongelmia. Olemme kuitenkin huomanneet, että yrittäjien tietoisuus prosessista on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana.

Hakkaraisen mukaan YEL-työtulolaskurin antamien tietojen oikeellisuutta arvioidaan uudelleen loppuvuonna. 

– Laskuria kehitetään edelleen, jos tarvetta ilmenee.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen