YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

YEL-laskuri saa kritiikkiä Yrittäjistä
Kuva: Getty Images

Tämä kannattaa tietää YEL-työtulon laskemisesta – Asiantuntijoilta tärkeä viesti yrittäjille    

Yrittäjien asiantuntijat muistuttavat, että YEL-työtulon laskennassa käytettävä laskuri on vain apuväline, johon ei pidä luottaa liikaa.

YEL-lakimuutoksen käynnistämä YEL-työtulon tarkistuskierros on herättänyt yrittäjien keskuudessa keskustelua siitä, miten YEL-työtulo lasketaan.

Yksi eläkeyhtiöiden käyttämä apuväline on YEL-työtulon laskentapalvelu, jonka Eläketurvakeskus ETK julkaisi vuoden 2022 syksyllä.

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin kritisoinut laskuria siitä, että esimerkiksi yrittäjän työpanos yrityksessä on unohtunut laskurin tiedoista kokonaan. 

– Näyttää vahvasti siltä, että laskurin antama lopputulos lienee lainmukainen lähinnä, jos onni osuu kohdalle, Harri Hellstén kommentoi syksyllä.

Tuoreessa blogissaan Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sekä Yrittäjien johtaja Janne Makkula avaavat tarkemmin laskuriin liittyviä haasteita.

 ”Palvelu on (ETK:n omankin näkemyksen mukaan) vain apuväline työpanoksen arvon arviointiin. Työtulon vahvistaminen on aina työeläkevakuuttajan vastuulla ja sen tulee ottaa työtuloa vahvistaessaan huomioon kaikki tiedossaan olevat, arviointiin vaikuttavat seikat”, asiantuntijat kirjoittavat.

Olemme aikaisemmin kertoneet käynnissä olevasta YEL-työtulojen tarkistusprosessista muun muassa täällä ja täällä. YEL-työtulojen tarkistuksissa eläkeyhtiöt käyttävät yrittäjälle lähetettävän suosituksen pohjana laskentapalvelun antamaa lopputulosta. Laskurin antama lopputulos pohjautuu yritystoiminnan menneeseen liikevaihtoon sekä toimialan keskimääräisiin liikevaihto- ja palkkatietoihin. Tietoja täydennetään verottajan datalla.

”Sekä yrittäjien että YEL-työtulotarkastuksia tekevien eläkeyhtiöiden työntekijöiden on erittäin tärkeä ymmärtää, ettei laskurin lopputulos ole yrittäjän eläkelain mukainen YEL-työtulo, sillä lain mukaan työtulon tulee vastata palkkaa, joka pitäisi maksaa ulkopuoliselle henkilölle siitä, että tämä tekisi yrityksessä saman työn, minkä yrittäjä tekee”, Makkula ja Hellstén kirjoittavat blogissa.

Ohjeita yrittäjälle YEL-työtulon tarkistamiseen

Eläkevakuuttajalla on lain mukaan velvollisuus kuulla yrittäjän kanta omasta YEL-työtulostaan. Makkula ja Hellstén huomauttavat, ettei tieto yrittäjän työpanoksesta ilmene suoraan yritystoiminnan liikevaihdosta eikä muistakaan yrityksen tunnusluvuista.

”Siksi on tärkeää, että yrittäjä reagoi saamaansa työtuloehdotukseen ja antaa eläkeyhtiölle tietoa henkilökohtaisesta ja yritystoimintansa tilanteesta. Eläkeyhtiöltä tulleen ehdotuksen saatuaan yrittäjä voikin antaa eläkelaitokselle lisätietoja työpanoksensa taloudelliseen arvoon vaikuttavista seikoista, jolloin eläkelaitoksen pitää arvioida yrittäjän antamien uusien tietojen vaikutus työtuloon”, blogissa neuvotaan.

Eläkevakuuttajalla on lain mukaan velvollisuus kuulla yrittäjän kanta omasta YEL-työtulostaan.

Olemme aikaisemmin kertoneet yrittäjästä, joka sai eläkevakuutusyhtiöltä ”mielivaltaisen” ehdotuksen YEL-työtulosta. Kyseisessä tapauksessa yrittäjän toimialan ja liikevaihtoarvion määrittelyssä oli käytetty yritystä, jonka hallituksessa hän oli istunut muutamia vuosia ilman omistusosuutta, palkkiota tai muuta korvausta. Kaiken lisäksi yrittäjä oli jäänyt hallituksesta pois aiemmin tänä vuonna.

Suomen Yrittäjien tietoon on tullut myös tapauksia, joissa laskentapalvelussa ja sen antamassa suosituksessa on huomioitu kaikkien niiden yritysten liikevaihto, joissa yrittäjän on henkilötunnuksen perusteella tunnistettu olevan jollain tapaa mukana.  

”Sinällään YEL-vakuutuksessa pitää huomioida kaikki toiminta, jossa yrittäjä on lain mukaisessa yrittäjäasemassa. Yrittäjäasemaan vaaditaan kuitenkin riittävää henkilökohtaista vastuuta tai johtavaa asemaa ja omistusta yrityksessä. Edelleen henkilön pitää tosiasiallisesti työskennellä yritystoiminnassa, jotta em. aseman edellytykset täyttyvät ja toiminta voidaan huomioida YEL-vakuutuksessa”, Yrittäjien asiantuntijat kirjoittavat blogissaan.

Kaksikko muistuttaa, että YEL-työtuloehdotus ja sen pohjalta mahdollisesti tehtävä päätös ovat lainvastaisia, jos siinä on huomioitu sellaista toimintaa, joka ei kuulu vakuuttamisen piiriin. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen