YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Työnohjaaja Anne Hämäläinen haluaa, että työ joustaa muun elämän mukaan, ei toisin päin. (Kuva: Fanny Saarelainen)

Perhe kiilaa työn edelle, ja siksi yrittäjä pitää kymmenen viikon loman – “Harva varmaan sanoo kuolinvuoteellaan, että voi kun olisin tehnyt enemmän töitä”

Vapaat illat ja viikonloput sekä pitkät lomat ovat mahdollisia työnohjaaja Anne Hämäläiselle, koska hän on päättänyt niin. Hämäläinen suunnittelee lomien ajankohdat kauas etukäteen ja laskee, paljonko hänen tulee tienata, jotta loma onnistuu.

Työ ja yrittäjyys tapahtuvat muiden tärkeiden asioiden ehdoilla, ei päinvastoin. Tätä periaatetta hankasalmelainen työnohjaaja, yksinyrittäjä Anne Hämäläinen haluaa noudattaa yrittäjyydessään ja on onnistunutkin siinä.

– Tärkein asia elämässäni on perhe ja läheiset. Sitä kautta olen lähtenyt pohtimaan, millaista työn ja yrittäjyyden pitäisi olla, Hämäläinen kertoo.

Työnohjaajan ammatti oli nuoriso- ja sosiaalialoilla työskennelleen Hämäläisen pitkän tähtäimen haave. Kuopuksen hoitovapaalla muutama vuosi sitten hän huomasi googlailevansa erilaisia koulutuksia, sillä opiskelu houkutteli.  

– Silmiini sattui, että Kuopiossa oli alkanut työnohjaajakoulutus. Jostain vain tuli intuitio, että soitan sinne ja kysyn, vieläkö mukaan pääsee.

Niinpä Hämäläinen aloitti työnohjaajaopinnot hoitovapaalla ja herätteli oman yrityksensä vanhan toiminimen, Metsolannen, henkiin.

Työnohjaus kiinnosti, koska Hämäläisellä itsellään oli siitä niin hyviä kokemuksia ajalta, jolloin hän toimi palkkatyössä.

– Siitä oli iso hyöty oman työn arkeen ja ammatilliseen kasvuun. Se vaikuttaa koko tiimin ja työyhteisön hyvinvointiin. Olin nähnyt ja kokenut sen toimivaksi, tärkeäksi ja työtä kannattelevaksi.

Illat ja viikonloput vapaana

Hämäläinen on toiminut työnohjaajana yrityksessään pian kolme vuotta. Hän ohjaa noin 15:ttä yksilöasiakasta, joista pääosa on yrittäjiä. Lisäksi hän ohjaa neljää-viittä ryhmää ympäri Suomen. Hän myös kouluttaa, valmentaa ja työskentelee erilaisissa pidemmissä projekteissa.

Työnohjauksen tapaamiset kestävät tunnin-puolitoista kerrallaan, ja niissä pohditaan työhön liittyviä asioita. Hämäläinen korostaa, että työnohjaajalle on järkevää hakeutua, vaikka työelämässä ei olisikaan kriisejä. 

– Työnohjaus on parhaimmillaan ennaltaehkäisevänä työmuotona. Se tukee työn arkeen liittyvissä asioissa.

Jotta työnohjauksen laatu säilyisi, Hämäläinen ei halua haalia liikaa asiakkaita. Työn määrään hän kiinnittää huomiota myös siksi, että periaate perheen tärkeydestä toteutuisi. Konkreettisesti Hämäläisen arvomaailma näkyy esimerkiksi siinä, että hän haluaa pitää iltansa ja viikonloppunsa pääsääntöisesti vapaana töistä, ja lomailla tietyt ajat vuodesta.

Loman ajankohta vaatii suunnittelua

Hämäläinen pyrkii pitämään vuosittain noin kymmenen viikon loman: kesällä kuusi viikkoa, marraskuussa viikon, joulun aikaan pari viikkoa ja viikon joko keväällä tai syksyllä.

Hän on päässyt tähän tilanteeseen ensinnäkin tekemällä vakaan päätöksen siitä, että aikoo lomailla, ja toiseksi laskemalla, kuinka se on mahdollista.

– Olen laskenut, kuinka paljon haluan tienata kuukausittain, ja mitä se tarkoittaa vuodessa. Sitten olen päättänyt, että haluan olla pari kuukautta lomalla. Sitten olen jakanut myyntini tavoitteet kymmenelle kuukaudelle.

Hämäläinen painottaa, että tämä vaatii priorisointia. Lomat kannattaa merkata kalenteriin ja tehdä töitä niin, että nuo lomat voivat toteutua. Mikäli näin ei tee, on vaara, että lomia ei koskaan tule pidetyksi.

– Loman pitäminen vaatii suunnittelua, priorisointia, strategiatyöskentelyä. Jos elämme vain parin viikon tai kuukauden syklissä, lomalle on vaikeampi irrottautua, kun emme tiedä, mihin suuntaan olemme menossa. 

Hämäläinen muistuttaa, että lomien suunnittelussa auttaa myös se, että on perillä yrityksensä taloudesta. Jos puskuria on jonkin verran, lomailu on huolettomampaa.

Voimaa kivoista asioista

Hämäläinen sanoo tiedostavansa sen, että hänen yrittäjyytensä on tietyllä tavalla etuoikeutettua moniin muihin yrittäjiin verrattuna, hän kun pystyy pitämään ne lomat, jotka haluaa. 

– En pidä itsestäänselvyytenä, että saan elää tällaista arkea ja yrittäjyyttä kuin nyt elän, hän korostaa.

– Ajattelen kuitenkin, että kaiken yrittäjyystoiminnan pitäisi rakentua niin, ettei tarvitse miettiä, pärjääkö vai ei. Toki tulee aikoja ja asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta on tärkeää vaikuttaa niihin asioihin, joihin voi.

Hämäläisen yrittäjyysfilosofia lähtee elämän perimmäisistä arvoista, jotka ovat hänelle itselleen tärkeimpiä. Niiden pohjalta myös yrittäjyys rakentuu.

Yrittäjän vapaus tarkoittaa hänelle sitä, että työ joustaa esimerkiksi perheen ja harrastusten myötä. 

– Kun saa tehdä juuri niitä asioita, joista itse nauttii ja tykkää, ne tuovat iloa ja voimavaroja. En usko, että on yrittäjyyttä, jossa kaikki olisi aina vain kivaa, mutta jos pääpuolisesti tekee niitä asioita, jotka ovat itselle kivoja ja sytyttäviä, niin ne ei-niin-mielekkäät työtehtävät saa myös hoidettua.

Akkuja kannattaa ladata

Hämäläinen nimeää kolme asiaa, joiden suhteen yrittäjän kannattaa olla realistinen. Muuten onkin hyödyllistä olla mahdollisimman optimistinen.

– Aika, talous ja omat voimavarat. Kun näihin suhtautuu realistisesti, on varmemmalla pohjalla.

Varsinkin yksinyrittäjyydessä voi käydä niin, että ihminen on yrityksensä ainoa resurssi. Silloin on entistä tärkeämpää, että omasta jaksamisestaan huolehtii.

Hämäläinen sanoo ymmärtävänsä, että itsestään huolehtiminen ja lepääminen voi olla vaikeaa tietyillä aloilla. Hän haluaa silti uskoa siihen, että loman pitäminen voi olla mahdollista riittävällä suunnittelulla ja priorisoinnilla.

– Ihminen kestää stressiä ja painetta vähän aikaa, ja se voi viedä parempiin tuloksiin. Pitkäkestoisesti se ei kuitenkaan ole kestävää. Mitä syvemmällä on uupumuksessa, sitä vaikeampaa sieltä on nousta. Siksi omaa akkua kannattaa ladata tasaisemmin ja säännöllisemmin, ja silloin kun voimavaroja vielä on.

– Aika harva varmaan sanoo kuolinvuoteellaan, että voi kun olisin tehnyt enemmän töitä ja ollut vähemmän läheisten kanssa. Uskon että heitä, jotka ajattelevat päinvastoin, on enemmän.

Anne Hämäläisestä kertoi ensin Keskisuomalainen.

Kaisu Puranen