16.9.2021 klo 07:32
Uutinen

Perheyritys Ruovedellä luo kodikasta lämpöä – Ollikaisen Hirsirakenne Oy

Aamulehdessä oli 70-luvun alkupuolella ilmoitus, jossa kerrottiin että hirsisirkkeli ja –höylä olisivat juuri nyt myynnissä. Rakennusmies Kari Ollikainen teki kaupat ja perusti Ruoveden Väärinmajaan hirsiveistämön. Nykyisestä hirsirakennustekniikasta ei ollut vielä tietoakaan, mutta hirsirakennuksia massiivihirrestä alkoi syntyä uudella veistämöllä. Ruoveden tehdas pyörii kolmessa vuorossa. Hirttä tarvitaan joka puolella. Vientiä on jonkin verran, mutta esimerkiksi itänaapurin mahtavat datshat ovat mennyttä aikaa. Kotimaan markkinat vievät liki koko kapasiteetin.

Uusiin tiloihin

– Kahdeksankymmentäluvun vaihteessa yritys sitten siirtyi tälle tontille, kertoo Tomi Ollikainen toimistorakennuksen toisessa kerroksessa. Rakennus on tietenkin moderni hirsitalo, juuri sellainen, jota monen tekee mieli – silmäähivelevän kaunista, suomalaista puuta.

– Siitä yritys alkoi kasvaa vähitellen, toimisto Tampereen Kissanmaalla tuli yhä tärkeämmäksi, osa myynnistä on keskittynyt sinne, tosin suunnittelijoita ja myyntiä on oikeastaan ympäri maata.

Suunnittelua riittääkin; puolitoista vuotta kestänyt pandemia on liimannut ihmisiä yhä enemmän kotimaahan ja saanut herätetyksi halun omasta talosta omassa rauhassa.

– Teemme vuosittain noin puolentoistasataa erilaista ja erikokoista taloa. Suuri tekijä on myös voimakas hirsitalobuumi, joka on muutaman vuoden ajan voittanut monet muut materiaalit mennen tullen. Ennen tiilitalossa asui onnellinen perhe. Asuuko se nyt myös hirsitalossa?

– Raaka-aineemme on pääosin liimahirttä. Se on kaikin puolin kestävää, ja kun suuri hirsi on liimattu useasta puukappaleesta, hirsi ei halkeile eikä liiku. Lämmöneristys nykytekniikalla on erinomainen. Massiivihirrestä teemme vuosittain vain muutamia rakennuksia, Tomi Ollikainen sanoo.

TOMI OLLIKAISEN taustalla on tietysti upeata hirttä.

Hirsirakennuksia tilataan

– Yhä useammat kunnat, yhteisöt ja yksityiset haluavat nykyisin nimenomaan hirsitalon, olipa se sitten koulu, päiväkoti, talo tai huvila.

– Olemme tehneet viime aikoina lähes kaikkiin Tampereen ympäristökuntiin suuria, julkisia rakennuksia. Tänä syksynä taitaa aloittaa Lempäälässä noin neljänsadan oppilaan Kanavan koulu, jossa näkyy meidän kättemme jälki. Runko on betonia, mutta kaikki muu kodikasta ja lämmintä puuta. Talossa on huomioitu mahdollisimman hyvin myös pedagogiset seikat; tilat ovat käytännöllisiä ja ”oikeassa järjestyksessä”. Luokkatilat ovat nykyajattelun mukaan yhdisteltävissä, joka puolella on viihtyisiä oleskelutiloja. Koko ajan on oltu mukana suunnittelussa ja huomioitu kaikki rakennuttajan tarpeet mahdollisimman hyvin, Ollikainen sanoo.

– Vapaa-ajan asuntojen kysyntä on lisääntynyt rajusti, Tomi Ollikainen sanoo. – Jos tilaat mökin juuri nyt, toimitusaika saattaisi olla keväällä 2022. Osa ajasta menee tietysti lupa-asioihin, joissa eri kunnat ovat kovasti erilaisessa vauhdissa. Mutta jos kaikki menee hyvin, keväällä voi hirsitalo tai –huvila olla pystytetty.

– Kukaan ei osaa sanoa, miten tämä tilanne jatkuu. Sahatavaran hinta vaikuttaa merkittävästi, samoin yhteiskunnan avautuminen pandemian jäljiltä sitten kun se tapahtuu. Voihan olla, että sesonki hiukan himmenee. – Perusajatuksena on kuitenkin kysymys: Miksi emme rakentaisi puusta, kun olemme Suomessa?

VALMISTALOJA LÖYTYY joka lähtöön, ja muutoksia voi tehdä.

VOLVO PYÖRÄKUORMAAJA lastaa talon aineksia rekan lavalle.

Perheyritys porskuttaa

Kari Ollikainen tarttui lähes puoli vuosisataa sitten rohkeasti lehti-ilmoitukseen, teki kaupat ja perusti yrityksen. Tänään pojat Tero ja Tomi hoitelevat hirsien tuloa, valmistusta ja menoa maailmalle, mikä minnekin. Melkein kaikissa tapauksissa meidän asentajamme menevät mukaan, Tomi Ollikainen sanoo.

Pihassa jyrrää kaksi isoa Volvo-pyöräkuormaajaa, suuri rekka on juuri lastattavana. Jälleen yksi rakennus nostetaan kuormaajilla pitkälle rekan lavalle, ja kohta kaikki on jossakin uudella tontilla, jonne nousee komea hirsitalo.

– Teemme hyvää yhteistyötä ruovesiläisen Pihlan kanssa. Se on tuossa lähellä, ja toimialamme sopivat hyvin yhteen. – Meitä on nyt viitisenkymmentä, Ollikainen laskee. Kun ammattitaitoisia asentajia tarvitaan, heitä on todella vaikea saada. Välillisesti työllistämme lähes sata henkilöä, kun laskemme mukaan kaikki putkimiehet, sähkömiehet ja muut, jotka ovat erittäin tärkeitä meidän hankkeissamme.

– Vientiin menee jonkin verran, mutta ei samalla tavalla kuin ennen. Esimerkiksi Venäjän vienti oli aikanaan merkittävää. Nyt heillä alkaa olla itsellään riittävästi osaamista. Mutta ei huolta, olemme täystyöllistettyjä niin kauan kuin hirsitaloja tehdään, Ollikainen sanoo. Häntä on helppo uskoa maallikonkin, joka lukee hirsirakentamisuutiset tavallisista päivälehdistä.

JÄLLEEN YKSI hirsitalo on kohta rekan lavalla.

Hirret jalostetaan taloksi

Kun tulemme toimistosta ulos ja kävelemme tehtaan puolelle, pyöräkuormaajat risteilevät asfalttipihalla edestakaisin, milloin haarukat ovat tyhjät, milloin niillä lepää valtava pino hirsiä. Tehtaan ulkopuolella on täyspitkä rekka, jota lastataan parhaillaan. Ollikaisen tavaramerkeillä varustettu kuorma valmistuu, ja jonnekin on varmasti matkalla asentajia komennukselle luomaan kuorman hirsistä jotakin lämmintä ja kodikasta.

Tehdassalissa on valoisaa. Sahanpuru ja puu tuoksuvat. Toisesta päästä hallia tulee sisään liimahirttä, joka menee tietokoneohjattuun koneeseen. Käytyään prosessin läpi, puutavara on valmista pakattavaksi ja lähtemään, missä sen koti sitten tulee olemaankin.

Pitkän hallin koko mitalla on näkyvissä viimeinen investointi: kosteuskoneisto. Pitkä putki kulkee ylhäällä, pitkin matkaa on tasaisin välein suuttimia, jotka puhaltavat yläviistoon vesihöyryä. Näin halli pysyy kosteana ja helppona hengittää. Erinomainen apu tehdashalliin, jossa pöly ja puru pitävät jöötä tietokoneiden ja miesten ohella.

Aivan tuotantolinjan päässä on junanvaunun kaltainen laite, joka on kuormattu täyteen uusia, komeita hirsiä. Minne nämä ovat menossa? – Siinä on osa Valtteri Bottaksen uudisrakennukseen lähtevästä puutavarasta, Toni Ollikainen myhäilee. Lähtiessäni en malta olla kysymättä, minne juuri kuormattava valtava rekallinen hirsiä on lähdössä. – No eivät ihan lähelle, siinä on juuri lähdössä valtaosa Valtteri Bottaksen uuden talon hirsistä.

Teksti ja kuvat: Juhani Vahtokari

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 17.8.2021