YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kehonhuoltoaseman yrittäjä Hanna Paakkunainen kertoo, että kalevalaisessa jäsenkorjauksessa keho käsitellään jaloista kalloon kevyellä otteella kudosnestekierron ja lihassyiden mukaisesti.
3.5.2024 klo 09:21
Uutinen

Perinnehoitoa kehoa kuunnellen

Kehonhuoltoaseman yrittäjä Hanna Paakkunainen toivoo, että kalevalainen jäsenkorjaus saataisiin korvattavien hoitojen listalle myös Itä-Suomen sairauskassoissa.

Viinijärveläisen Kehonhuoltoaseman yrittäjä Hanna Paakkunainen, 52, kävi vuosia kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Kuusi vuotta sitten hän sai kipinän opiskella aihetta itsekin Kansanlääkintäseuran kautta. Paakkunainen valmistui kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi vuonna 2021.

– Tämä on suomalainen perinnehoito. Keho käsitellään kevyellä otteella kudosnestekierron ja lihassyiden myötäisesti jaloista kalloon ja pyritään palauttamaan kehon luonnollinen tasapaino. Hoidossa etsitään vaivan alkuperäinen syy, ei vain hoideta oiretta, hän avaa.

Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa rentoutetaan lihakset, avataan kehon nestekierto ja korjataan tuki- ja liikuntaelinten asentovirheet. Hoito soveltuu kaiken ikäisille, joskin esimerkiksi hoitovaiheessa oleva syöpä, paha sydänvika tai aktiivinen reuma estävät hoidon antamisen.

– Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa käytetään hyväksi kehon luonnollisia liikeratoja. Jos vaikka olkapään liike on rajoittunut, niin hoito tehdään sen sallimissa rajoissa, Paakkunainen kertoo.

Toiveena korvattavuus

Paakkunaisen mukaan yksi kalevalaisten jäsenkorjaajien haaste on, että hoidolla ei ole virallisen hoitomuodon statusta. Se ei ole Kela-korvattava, kuten esimerkiksi fysioterapia tai akupunktio.

– Lääkäri saattaa silti suositella kalevalaisella jäsenkorjaajalla käymistä, Paakkunainen mainitsee.

Sosiaali- ja terveysministeri hyväksyi viime vuonna kalevalaisen jäsenkorjaushoidon käytettäväksi hyvinvointialueilla tuki- ja liikuntaelinten kuntoutuksessa. Suomessa on myös seitsemän sairauskassaa, jotka korvaavat kalevalaisen jäsenkorjauksen. Yksikään niistä ei ole Itä-Suomessa.

Tähän Paakkunainen toivoo muutosta. Hän kertoo esimerkiksi, kuinka sai kerran puhelun kuljetusalan yrittäjältä, jonka työntekijä kärsi jo sairauslomia aiheuttaneesta kantapäävaivasta. Yrittäjä halusi maksaa työntekijälle kalevalaisen jäsenkorjaajan hoidot.

– Kaksi hoitoa ja työntekijä oli työkuntoinen. Olisi mahtavaa, jos ymmärrettäisiin, kuinka paljon halvemmalla asiat voi hoitaa, sairauslomathan ovat älyttömän kalliita. Leikkaushoitoa tämä ei korvaa, mutta jos työkykyä ylläpidettäisi tällä tavalla, ei leikkaustarvetta olisi niin paljon, Paakkunainen muotoilee.

Vapaus parasta

Kalevalaisen jäsenkorjauksen ohella Hanna Paakkunainen kuljettaa lehtiä, paketteja ja leipomotuotteita kauppoihin ja yrityksiin. Lisäksi hän hoitaa hevosia juukalaisten Henna Halosen oppien mukiaan.

Paakkunaisen mielestä parasta yrittäjyydessä onkin vapaus tehdä juuri sitä, mistä pitää.

– Hevosten hoidossa on hienointa, kun hevonen kertoo omalla tavallaan hoidon vaikutuksista. Jakelu on liikkuvaista ja välillä kiireistä, kalevalainen jäsenkorjaus on hyvin rauhallista. Kaikki nämä tasapainottavat toisiaan, hän tiivistää.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson