YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pääministeri Petteri Orpo piti juhlapuheen valtakunnallisten yrittäjäpäivien gaalassa lauantaina Porissa.

Petteri Orpo jakaa yrittäjien huolen työntekijän palkkaamisesta: “Haluamme pienentää riskiä”

– Teemme nämä muutokset, jotta te yrittäjät uskaltaisitte palkata, Petteri Orpo lausui yrittäjäpäivien juhlagaalassa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) avasi hallitusohjelman tavoitteita lauantaina valtakunnallisten yrittäjäpäivien juhlagaalassa Porissa.

– Liian pitkään yrittämisen edellytysten parantaminen sekä yrittäjyyden ja omistamisen arvostuksen lisääminen ovat olleet ääneen lausuttuja tavoitteita juhlapuheissa. Minäkin olen näitä puheita teille pitänyt. Nyt juhlapuheiden tavoitteet ovat hallitusohjelmassa.

Orpon mukaan hyvinvointiyhteiskunnan perustukset ovat murentumassa. Merkittävänä syynä on peruspalveluiden rahoittaminen velkarahalla.

– Tilanne on sanalla sanoen haastava. Ongelmista huolimatta asiat ovat vielä omissa käsissämme. Suomen suunta on muutettavissa, ja hallitus on jo tehnyt ensimmäiset päätökset, joilla maata käännetään kohti kestävän kasvun uraa.

Orpo muistutti yrittäjiä siitä, että edessä voi olla ”kertaluokkaa karvaampia säästöjä”, jos hallitus ei onnistu ensimmäisen talousarvioesityksen mukaisissa neljän miljardin euron asteittaisissa menosäästöissä ja kahden miljardin rakenteellisissa uudistuksissa. Hallituksen tavoitteena on mahdollistaa 100 000 uutta työpaikkaa vaalikauden loppuun mennessä.

– Hallitus ei itse luo yhtään uutta työpaikkaa. Meidän tavoitteemme on, että te, arvoisat yrittäjät, pystytte luomaan ne yrityksiin, Orpo huomautti.

”Jaamme tilannekuvan työmarkkinajärjestöjen kanssa”

Hallitus on Orpon mukaan kuunnellut yrittäjiä ”tarkalla korvalla” ja kerännyt näin tietoa muun muassa siitä, mitkä ovat merkittävimmät kasvun hidasteet kotimaisissa yrityksissä. Muutokset ovat herättäneet närää työmarkkinajärjestöissä. Orpon mukaan hän jakaa tilannekuvan järjestöjen kanssa.

– Muutosta ei aina tervehditä ilolla, vaikka muutoksen lähtökohdat jaettaisiin. Jaamme tavoitteen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta. Jaamme näkemyksen myös monista keinoista, joilla tavoite voidaan toteuttaa. Niistä asioista, joista meillä on eriävät näkemykset, jatkamme keskustelua. Hallitus on tähän keskusteluun valmis. Olemme avoimia uusille ratkaisuille.

Työmarkkinajärjestöt ovat uhanneet työtaistelutoimenpiteillä syksyn aikana. Orpo huomautti puheessaan, että Suomessa työtaistelujen määrä on suuri verrattuna Ruotsiin.

– Työehtosopimuksiin perustuvan työrauhavelvollisuuden pitävyys on ollut heikko. Laittomia lakkoja on ollut erityisen paljon niinä vuosina, joina ei ole käyty työehtosopimusneuvotteluita.

Tästä syystä hallitus päivittää työrauhajärjestelmän pelisäännöt 2000-luvulle ja vastaamaan kilpailijamaidemme sääntelyä. 

Huoli työntekijän palkkaamisen riskistä

Hallituksen yhtenä tavoitteena on paikallisen sopimisen lisääminen. Orpon mukaan 70 000 uutta yritystä pääsee hyödyntämään työehtosopimusten joustoja.

Paikallisen sopimisen lisäämisellä pyritään pienentää työntekijän palkkaamisen riskiä.

– Tiedän, että ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä ei ole menestyvää yritystä. Jo nyt osaajista kilpaillaan. Samaan aikaan etenkin pienelle yritykselle työntekijän palkkaaminen on iso riski. Haluamme pienentää tätä riskiä muun muassa niin, että jatkossa työntekijän irtisanomiseen työntekijästä johtuvasta syystä riittäisi asiallinen syy. Helpotamme määräaikaisten työsopimusten solmimista ja valmistelemme yhteistoimintalain soveltamisalan nostamista 50 henkeä tai enemmän työllistäviin yrityksiin, Orpo listasi.

Työllistämisen kynnystä madaltaa Orpon mukaan myös ensi vuoden talousarvioon sisältyvä esitys työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta. Hallitus haluaa helpottaa yritysten hallinnollista taakkaa lyhentämällä lomautusilmoitusaikaa ja poistamalla takaisinottovelvollisuuden alle 50 työntekijän yrityksissä. 

– Teemme nämä muutokset, jotta te yrittäjät uskaltaisitte palkata sen ensimmäisen työntekijän ja liiketoiminnan kasvaessa vielä uusia työntekijöitä, Orpo jatkoi.

”Puutumme inhouse-hankintoihin”

Orpo otti puheessaan kantaa myös julkisyhteisöjen inhouse-hankintoihin, joista olemme aikaisemmin kertoneet muun muassa täällä.

– Rajoitamme valtion toimintaa sellaisilla markkinoilla, joilla markkinapuutetta ei ole. Siksi puutumme inhouse-hankintoihin ja lisäämme reilua kilpailua. Annetaan yritysten hoitaa ja markkinoiden toimia. Mihin tarvitaan vaikkapa valtion pesulaa tai catering –palvelua, Orpo kysyi.

Verotukseen Orpo otti kantaa lyhyesti. Hänen mukaansa yrittäjien verotuksen kiristäminen tulee olemaan punavihreän opposition ”vaihtoehtobudjettien taikasana”.

– Minä eikä tämä hallitus usko siihen, että yrittäjien verotusta kiristämällä luodaan Suomeen uutta kasvua tai uusia työpaikkoja. Yritysten ja yrittäjien verotuksen täytyy kannustaa ottamaan ja kantamaan riskiä. Moni yrittäjä on pannut nimensä, luottotietonsa ja kotitalonsa yrityksen lainojen vakuudeksi. Tämän riskin kantamisesta ja uusien työpaikkojen luomisesta saadun tulon ei pidä olla yhtä kireästi verotettua kuin palkkatyöstä saatujen ansioiden.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen