YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Pienen valmistajan vegaaninen pepperoni valloittaa makkaramaata – ”Paatuneimmiltakin lihansyöjiltä tullut tunnustusta”
Lohjalainen Santtu Sainio innostui vegaanisesta ruoanlaitosta jo nuorena ja alkoi kokeilla lihankaltaisten tuotteiden valmistusta omaksi ilokseen.
– Minä kokkailin kotona näitä vegemakkaroita ja muita, ja siitä se sitten pikkuhiljaa lähti, Santtu Sainio kertoo.
Harrastus kasvoi vähitellen Santun Seitan -yritykseksi, jonka Sainio perusti vuonna 2018.
Pienessä tuotantotilassa Tammisaaressa kehitetty vegaaninen pepperonimakkara Vegvursti on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa aina Kanadasta Uuteen-Seelantiin.
Kyselyjä on tullut niin yksityishenkilöiltä kuin yrityksiltä, ja erityisesti turistit, jotka ovat maistaneet tuotetta Suomessa, ovat halunneet tietää, mistä sitä saisi, Sainio sanoo.
Nyt tämä suomalaismakkara on löytänyt tiensä myös Tanskan vähittäiskauppoihin.
– Meihin otettiin yhteyttä sieltä, että he haluavat sen makkaran sinne. Kyllähän se kertoo, että me olemme onnistuneet luomaan hyvän tuotteen, Sainio sanoo.
Pitkä tuotekehitys
Yrityksen lippulaivatuote on vegaaninen pepperoniwursti, joka on saanut kiitosta autenttisesta maustaan ja rakenteestaan.
– Siitä tuli someilmiö, Sainio kertoo.
Tuotekehitys ei ollut helppoa.
– Älytön määrä työtunteja käytettiin siihen ja loputtomasti testejä. Siinä pohjalla oli pitkä harrastuneisuus, Sainio sanoo.
Myös Business Finland tuki kehitystyötä korona-aikana, jolloin makkara sai lopullisen muotonsa. Sainion mukaan keskeistä on sekä makkaran maku että rakenne.
– Paatuneimmiltakin lihansyöjiltä on tullut tunnustusta, hän sanoo.

Tanskalaiset tykkäsivät
Tanskalainen yritys, nykyiseltä nimeltään Better, kiinnostui tuotteesta maistettuaan sitä Suomessa.
– He halusivat sen mukaan herkkulaatikoihinsa, ja nyt se menee myös tukkuihin ja vähittäiskauppaan, Sainio kertoo.
Heinäkuussa lähti Tanskaan 300 kiloa pitkää makkaraa ja 1 500 kappaletta siivutettua versiota.
Kiinnostus yritystä kohtaan on kasvanut.
– Meille on yksi ostotarjous tullut yrityksestä. Se tuli ihan yllätyksenä, että joku haluaisi tavallaan minun harrastukseni ostaa.
Myöhemmin tuli toinenkin tunnustelu, mutta toistaiseksi Sainio ei ole lähtenyt myymään.
– En nyt toistaiseksi ole sitä ajatellut, mutta kyllähän se mietityttää, että minun opettelevan yrittäjän taidoillani, kuinka paljon menee hukkaan tästä potentiaalista.
Sainio uskoo, että kasvispohjaiset tuotteet tulevat yleistymään.
– Ihmiset pikkuhiljaa rohkaistuvat maistamaan ja toteavat, että löytyy paljon hyviä tuotteita. Ne alkavat kuulua osaksi ruokavaliota eivätkä vain vegaaneille.
Yrityksen tuotteet eivät sovi keliaakikoille, sillä ne perustuvat vehnäproteiinista valmistettuun seitan-massaan. Muuten ne sopivat hyvin moneen ruokavalioon.
Kasvua maltilla
Uusia tuotteita on kehitteillä, mutta julkaisu tapahtuu harkiten. Tuloksena strategiasta on neljä lihankorvikkeiden makutestivoittoa.
– Meillä pitää olla varmuus, että tuote menestyy kaupassa ennen kuin se julkaistaan. Me emme voi tehdä kuten isommat yritykset, jotka testaavat ja hylkäävät nopeasti.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi