17.3.2017 klo 19:16
Uutinen

Pienikin saa Startup Autobahnilla mahdollisuuden kiihdyttää kovaan vauhtiin

Suomalaisen Necorpointin sovellus vakuutti tuomariston, ja se pääsi osaksi kansainvälistä yrityskiihdyttämöä. Sadan päivän mittainen kiihdyttämö auttaa startupeja kehittymään nopealla tahdilla.

Necorpointin toimitusjohtaja Panu Kausella on takanaan kiireinen viikko Stuttgartissa Saksassa. Päivät ovat täyttyneet yritysesittelyistä, verkostoitumisilloista ja suuryrityskumppaneiden tapaamisesta. Ensimmäinen Startup Autobahnin yrityskiihdyttämöviikko alkaa olla lopuillaan.

Tulevan kolmen kuukauden aikana luvassa on kuitenkin runsaasti lisää tapahtumia, esiintymisiä, sparrausta ja mahdollisten asiakkaiden tapaamista.

– Ohjelman keskeinen tarkoitus on törmäyttää startupeja ja isoja yrityksiä, Kause kertoo.

Saksalais-amerikkalainen Startup Autobahn -kiihdyttämöohjelma huipentuu heinäkuussa päätöstilaisuuteen, jossa ohjelmaan valitut startupit pääsevät esiintymään yleisölle vielä kerran.

Hakemuksia ohjelmaan tuli noin 300, ja siihen valittiin 28 yritystä, Kause kertoo.

Kiihdyttämö järjestetään nyt toista kertaa, ja sen taustalla on muun muassa kalifornialainen, maailman suurimmaksi yrityskiihdyttämöksi itseään kuvaileva Plug and Play Tech Center.

Tekoäly kahlaa tietoa läpi ja auttaa päätöksenteossa

Entä miten suomalainen Necorpoint hakeutui Fibres-sovelluksellaan mukaan kiihdyttämöön? Kause kertoo, että he päätyivät hakukierrokselle hieman sattumalta.

Heillä oli jo neuvottelut käynnissä erään kiihdyttämössä mukana olevan suuryrityksen kanssa. He voittivat diilin, ja asiakas kannusti heitä hakemaan mukaan ohjelmaan.

Niinpä he lähettivät hakemuksen ja pääsivät jatkoon. Hyvä pitchaus eli hissipuhe tuomariston edessä toi kolmen hengen startupille ainoana suomalaisena yrityksenä pääsyn kansainväliseen kiihdyttämöön. Ensimmäisellä kiihdytyskierroksella nähtiin suomalaisstartup Canatu.

Necorpoint on kiihdyttämössä kehittämässä Fibres-sovellustaan. Sen idea on helpottaa yritysten strategista päätöksentekoa. Sovellus hyödyntää tekoälyä ja käy läpi suuria tietomassoja.

Sovellus osaa hyödyntää esimerkiksi ihmisten lähettämiä signaaleja, kuten sosiaalisen median kirjoittelua, uutisia ja tutkimusten esittämiä tietoja. Se louhii ja tiivistää aineistoa, ja lopputuloksena on visuaalisesti esitettyjä kaavioita, jotka kertovat ajankohtaisista trendeistä ja vallitsevista ajatusmalleista.

– Rakennamme visualisointeja datamassoista ja tarjoamme viitekehyksen ja asiakaskohtaisia trendikarttoja siitä, milloin mitäkin tapahtuu ja mitä johtopäätöksiä ylimmän johdon tasolla tehdään, Kause kertoo.

Paikalla myös suuryritysten johtoa

Kause toivoo kiihdyttämöltä uudenlaisia mahdollisuuksia kehittyä. Jo ensimmäinen viikko on osoittanut, että paikalla pääsee tapaamaan tahoja, joiden puheille voisi muuten olla vaikea päästä.

– Puhutaan yrityksistä, joiden päättävien henkilöiden kanssa ei ihan puhelinta kilkauttelemalla pääse juttelemaan. Tähän mennessä olemme jo tavanneet puolen tusinan sellaisen yrityksen toimitusjohtajia ja ylintä johtoa. Senkokoisia yrityksiä ei Suomessa taida olla kuin viisi tai kuusi.

Kumppaneina kiihdyttämössä on Porschen, Daimlerin ja Muratan kaltaisia toimijoita.

Necorpoint on sopinut kumppaniyrityksen kanssa yhdestä projekteista, ja tarkoitus on hankkia lisää asiakkaita.

– Teemme meidän näkökulmastamme todella merkittävää tuotekehityksen lisäboostausta. Käytännössä asiakas maksaa varsin merkittäviä summia, joilla pystymme suoraan kehittämään tuotettamme niin, että se tulee heille käyttöön entistä parempana versiona. Kaikki IPR-oikeudet pysyvät meillä, ja se on meidän kehitystämme, jota asiakas tukee.

Silja Eisto

silja.eisto@yrittajat.fi