Paahtaja Tuomas Roschier
VARASTOSSA OLEVALLA kahvisäkkikasalla saadaan aika monta valmista pussia. Kahvia yritykseen saapuu ympäri maailmaa, pääosin Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Kuvassa säkkien keskellä istuu paahtaja Tuomas Roschier.
2.12.2022 klo 07:30
Uutinen

Pienpaahtimolle raakakahvin hinnannousu ei ole ollut pelkästään negatiivinen asia

Sarankulman Pataniemenkadulla saattaa joskus vastaan leijua hyvinkin miellyttävä tuoksu. Tai siis ainakin sellainen se on kahvinystävän mielestä. Syy tähän on alueella toimiva Pirkanmaan Paahtimo, jossa paahdetaan vuositasolla 20 000 kiloa kahvia. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kyläili siellä marraskuussa, jolloin meneillään olivat jo joulupaahdot.

Pirkanmaan Paahtimo -nimisen toimijan tausta ulottuu vuoteen 2007 ja Akaan Toijalaan, johon avattiin tuolloin Fresh Coffee -nimellä avattu paahtimo. Kolme vuotta myöhemmin muutettiin parikymmentä kilometriä pohjoisen suuntaan Tampereen Onkiniemeen. Siellä paahto tosin päättyi jo vuoden 2011 lopulla tulipalon seurauksena. Uusi osoite löytyi myöhemmin Sarankulmasta, Wigrenin makkaratehtaan tiloista. Nykyisen nimensä Pirkanmaan Paahtimo sai vuonna 2013, jolloin yritys iski hynttyyt yhteen Porilaisen Cafe Solo Oy:n kanssa, joka pyöritti jo entuudestaan Porin Paahtimo -nimistä kahvilapaahtimoa.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä

Pirkanmaan Paahtimolla on kaksi täysiaikaista työntekijää, joista molemmilla on vahva kahvilatausta. Paahtaja Tuomas Roschier on toiminut Waynes Coffee-kahvilayrittäjänä. Kahviasiantuntijana toimiva Pekka Heinonen on niin ikään toiminut ennen paahtimoa kahvilayrittäjänä. Kahvi on siis kumpaisellekin hyvin tuttu jo vuosien takaa.

Pirkanmaan Paahtimon liikevaihdosta leijonanosa tehdään kahvin myynnillä. Asiakasryhmiä on useampia, sillä tuotteita myydään niin kahviloiden, ravintoloiden ja vähittäiskaupan lisäksi myös toimistoihin. Yksityishenkilöiden kahvihampaan kolotukseen helpotusta tarjoavat myös paahtimon oma myymälä sekä verkkokauppa. Varsinaisen tuotemyynnin lisäksi tarjolla on myös palvelua, kuten koulutuksia sekä baristapalveluita.

– Näiden osuus on melko pieni, joskin jälleen koronan jälkeen kasvussa, kertoo Pekka Heinonen.

Kahvilajikkeita
ENNEN PAAHTOA kahvi on tämän väristä. Kuvassa olevat kahvilaadut ovat tulleet yritykseen maisteltaviksi. Näistä poimitaan parhaat, joita sitten tilataan isommat erät tulevaisuutta silmälläpitäen.
Pekka Heinonen
PEKKA HEINOSELLA on meneillään pussitus. Pussi on tavanomaista pienempi, sillä sitä ollaan kokoamassa osaksi asiakkaan tilaamaa kahvijoulukalenteria, joka pitää sisällään 24 eri kahvilajiketta.

Pirkanmaalla myyntipaikkoja on useampikin

Volyymilla mitaten kaikista eniten yrityksen tuotekirjosta liikkuvat kahviloihin tilattavat brasilialaiset ja kolumbialaiset tilakahvit. Vähittäiskaupassa puolestaan kärkipaikasta kilpailivat tasaisesti niin sanotuista kaupunginosakahveista Kalevan Kaski ja Pispalan Nousu. Kaikkiaan kaupunginosien mukaan nimettyjä kahvilaatuja on neljä. Ne otettiin osaksi tuotevalikoimaa vuonna 2018, ja niiden suosio on ollut alusta alkaen suuri. Etenkin ne ovat tehneet kauppansa lahjaideoita etsittäessä.

Pirkanmaan Paahtimo on saanut tuotteitaan vähittäismyymälöihin etenkin Pirkanmaalla varsin tehokkaasti. Paikallisten K- ja S-markettien lisäksi yrityksen kahveja pitävät hyllyillään esimerkiksi Verkkokauppa.com, TaitoShop sekä Punnitse&Säästä -myymälöissä.

– Muutamista Tampereen kahviloista löytyy myös valikoima kahvejamme myytävänä, Pekka Heinonen huomauttaa.

Alkuperäkahvia

Raakakahvin hinta ei tule putoamaan entiselleen ainakaan hetkeen

Raakakahvin hinnassa on tapahtunut merkittävää nousua viimeisen kahden vuoden aikana. Pirkanmaan Paahtimo kuitenkin pystyy pärjänneensä tässä korotusrallissa varsin mukiinmenevästi. Kokemuksesta on ollut apua.

– Oikea-aikaisilla sopimuksilla olemme pystyneet pitämään korotukset mahdollisimman maltillisina asiakkaita ajatellen, Heinonen kertoo.

Koko Cafe Solo -yritysryppään yrittäjä Teijo Villa kertoo, että hetkeen kahvinhinta ei ainakaan ole laskemassa edeltävälle tasolla.

– Brasilian katovuoden ja nyt saapuvan pienen sadon vuoksi raakakahvin hinta näyttää pysyvän korkealla ainakin seuraavaan satokauteen, joka saadaan vasta vuoden kuluttua, Villa toteaa.

Lisäksi uusia haasteita markkinoille Euroopassa on tuonut myös euron arvon reipas aleneminen.

 – Dollaripohjaisesti toimivilla kahvimarkkinoilla sen vaikutus on ollut yli 15 prosenttia. Hänen mukaansa hinnannousussa on ollut heidän liiketoimintaansa ajatellen oikeastaan myös jotain hyvää. Kaupan hyllyillä korotukset ovat olleet suhteessa vielä reippaampia.

– Niinpä näiden kahden kahvin, hyllykahvin ja pienpaahtimon erikoistuotteen välinen hintaero on kaventunut, mikä on siis meidän näkövinkkelistämme tietysti hyväkin asia, hän jatkaa.

Paahtaja Tuomas Roschier
PAAHTAJA TUOMAS Roschier tittelinsä mukaisessa työvaiheessa. Kuvassa paahdossa ollaan vaiheessa, missä vastapaahdetut pavut siirtyvät viilenemään. Tällä kertaa ne ehtivät paahtua noin viitisentoista minuutta. Paahtovaiheessa kahvi saa sille tutun ruskean sävyn, jonka tummuus on suoraan verrannollinen paahtoaikaan.

Papuja tuodaan Sarankulmaan ympäri palloa

Pirkanmaalaispaahtimolla on useampia kahvinhankintamaita, joista merkittävimmät ovat Brasilia, Kolumbia ja Etiopia, jotka ovat kahvituotannon suurvaltoja jokainen.

– Lisäksi kahvia meille tulee esimerkiksi Keniasta, Tansaniasta, Intiasta ja Guatemalasta, kahviasiantuntija listaa ja jatkaa, että kaiken kaikkiaan listasta tulisi hyvin pitkä.

Näistä Kolumbiaan yrityksellä on suora ostoyhteys.

– Muutoin käytämme pitkäaikaisia, samoja raakakahvitukkureita. Nämä tuntevat hankkimiensa kahvien alkuperän ja tieto siirtyy meille, kahviasiantuntija listaa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala