30.6.2020 klo 11:06
Uutinen

Pirjo heräsi yrittäjyyteen keski-iässä, hyödynsi yrittäjän oppisopimusta: ”Sain mentorin talouselämän huipulta”

Kolmea yritystä pyörittävä Pirjo Kivistö sai merkittävää tukea osaamisen kehittämiseen ammatillisesta koulutuksesta.

Toimitusjohtaja Pirjo Kivistöä hymyilyttää, kun hän pohtii yrittäjäksi ryhtymistään. Ajatus tapahtumamarkkinointialasta ja yrittäjyydestä lähti kypsymään mielessä keski-iässä. Kivistö mietti, että yrittäjyys voisi olla oikea tapa työllistyä.

Taustalla olivat ideologiset erot silloisen työnantajan kanssa. Yrityksen perustamiseen hän sai vinkkejä tilitoimistoa pitävältä ystävältään.

– Tee sitä, missä olet hyvä ja mistä olet innostunut. Monesti se kantaa eteenpäin, Kivistö sanoo nyt.

Nykyisin hänellä on jo kolme yritystä: koulutukseen ja valmennukseen erikoistunut Karisma Konseptit Oy, tapahtumatuotantoon keskittyvä Event Live Oy sekä hallintoyritys Point Production Oy. Karisma Konseptit Oy:ssä Kivistö hyödyntää verkostopartnereita, Event Livessä hänellä on yrittäjäkollega. Lisäksi nainen toimii Nurmijärven Yrittäjät ry:n puheenjohtajana.

Ammatillisesta koulutuksesta vertaistukea

Kivistö tunnustaa olevansa ikuinen opiskelija. Alun perin hän on opiskellut merkonomiksi. Lisäksi hän on opiskellut kasvatustieteiden perusteet Helsingin yliopistossa sekä syventynyt palvelumuotoiluun tradenomin (YAMK) -tutkinnossa.

– Opiskeluaikana pohdin, miten saisin ihmiset oppimaan, joten päädyin opiskelemaan myös ammatilliseksi opettajaksi. Nyt voin toteuttaa ajatuksia yrityksessäni, sillä kouluttaminen ja yritysten kehityskaari kulkevat yhdessä.

Ammatillista koulutusta Kivistön on hyödyntänyt suorittamalla yrittäjän oppisopimuksella digitaalisen markkinoinnin koulutuksen sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Viimeisimmästä hän kertoo saaneensa erityisen antoisia kokemuksia.

– Sain koulutuksesta tärkeää vertaistukea yrittäjäkollegoilta ja palautetta näyttöjen arvioijilta.

Tukea opintoihin mentorilta

Yrittäjän oppisopimuksella opiskelu on Kivistön mielestä ”upeaa”.

– Aikuisena opiskeluun suhtautuu vakavasti. Kouluttautuminen tapahtuu työn ohella ja koulusta saadun opin – muun muassa kannattavuuslaskelmien tekemisen – voi täysin soveltaa omaan yritykseen, hän perustelee.

Kivistö neuvoo muita yrittäjän oppisopimuksesta kiinnostuneita valitsemaan ulkopuolisen mentorin.

– Esimerkiksi itseäni yrittäjyydessä haastoi mentori talouselämän huipulta.

Yhteistyön oppilaitoksen ja opettajien kanssa Kivistö on kokenut toimivaksi. Esimerkiksi yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon vastuuopettaja jaksoi paneutua tutkinnon suorittamisen aikana moniin yksityiskohtiin kuten asiakassopimuksiin.

– Minulla on ollut onni kohdata hyviä ja välittäviä opettajia.

Nyt Kivistön mielessä siintävät jo jatko-opinnot.

– Kenties kehitän osaamistani yksittäisillä ammatillisen tutkinnon osilla. Haluaisin tehdä myös väitöskirjan yrittäjyyskasvatuksesta, hän toteaa.

”Nurkan takana saattaa odottaa yllätyksiä”

Pirjo Kivistö näkee ammatillisen osaamisen kehittämisen tärkeäksi niin yrittäjälle kuin työntekijöille. Osaamisen uudistaminen on tärkeää, jotta ei jämähdä paikoilleen.

– Ammatilliset koulutukset ja kurssit auttavat kehittymään. Esimerkiksi Yksinyrittäjäakatemia tukee selviytymistä ja oman liiketoiminnan miettimistä.

Kivistö suosittelee haastamaan itsensä ja hyödyntämään ammatillista koulutusta. Oppilaitosten palveluvalikoimista löytyy tutkintoja, tutkinnon osia ja täsmäkoulutuksia. Palvelut räätälöidään tarpeiden mukaan.

Hän kehottaa ensin pohtimaan omaa osaamisen tarvetta ja suhtautumaan avoimesti uuteen.

– Kannattaa pohtia, mitä minun pitäisi osata. Kun sitoutuu, pääsee ”pitäisi” -sanasta nopeasti eteenpäin. Emme ole koskaan valmiita. Nurkan takana saattaa odottaa yllätyksiä, jotka vievät oman jutun uuteen lentoon, kun kuuntelemme avoimin korvin, mitä muilla on kerrottavaa.

Ammatillinen koulutus kannattaa hänen mukaansa pitää mielessä myös uusien osaajien rekrytoinnissa.

– Yrityksissä ei tunneta riittävästi koulutussopimuksen mahdollisuuksia. Koulutussopimuksessa opiskelija hankkii ja vahvistaa osaamista työpaikalla. Jos yrityksessä on työvoimatarvetta, voi hänet palkata oppisopimuksella.

Oppilaitoksille Kivistöllä on selvä neuvo. Hänen mielestään yrittäjät pitävät siitä, että käsiteltävään aiheeseen edetään nopeasti ilman ”oppilaitosjargonia”.

– Koulutuksissa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon toisia yrittäjiä. Opettajan on mahdotonta pysyä ajan tasalla kaikissa käsiteltävissä aiheissa.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä.

Kuva: Yrittäjät

Anne Öhman

anne.ohman (at) yrittajat.fi

Tule mukaan ”Ammatillinen koulutus yhdistää” -verkkoseminaariin 6.10.