Pisara Lab Tatjana
26.4.2022 klo 20:29
Uutinen

Paljastava pisara

Laboratoriossa viimeiset kaksi vuosikymmentä työskennellyt Tatjana Pihlajamäki aloitti yrittäjätaipaleensa keskellä koronakriisiä. Ei pandemialla kuitenkaan aloituspäätöksessä mitään virkaa ollut. Pikemminkin yrittäjäksi ryhtymiseen painetta toi lähestyvä 40 ikävuoden merkkipaalu.

– Kaipasin elämääni merkityksellisyyttä ja koin, että yrittäjyys selvittäisi, pystynkö pärjäämään omillani, hän taustoittaa. Hetken aikaa asiaa piti puntaroida. Vaakakupin toisella puolella painoi kuitenkin aika paljon palkkatyön vakaa kuukausipalkka. Yrittäjällä moista luksusta ei ollut tiedossa. Päätös ei silti ole kaduttanut.

Yksityisiä laboratoriopalveluita ja yksittäisiä tutkimuksia, tarjoavan Pisara LABin sivuilla on listattu kerrassaan valtava määrä erilaisia seulontoja joita yritys voi tehdä, myös ilman lääkärin lähetettä.

Sopivan tutkimuspaketin valinnassa asiakasta helpottaa niistä koostetut paketit, joiden sisällöt on myös avattu hyvin kansantajuisesti. Vaihtoehtoja tosiaan riittää: maksan ja munuaisten hyvinvoinnin selvitys, kilpirauhasen toimintaselvitys, keliakia-selvitys tai kehon vitamiini- ja hivenainekoostumuksen selvittäminen. Tarjolla on myös erikseen liikkujalle tai painonhallintaan suunnatut tutkimuspaketit tai yöpölygrafia eli uniapneasta tehtävä selvitys.

Yrittäjä Tatjana Pihlajamäen mukaan suosituin paketeista on Terveyden kattava vuosikatsastus, joka pitää sisällään peräti 39 eri tutkimusarvoa esimerkiksi maksan, munuaisten, rasva-arvojen, kilpirauhasen, sokerin, nestetasapainon, D-vitamiinin, täydellisen verenkuvan ja haiman osalta.

– Autojahan me kyllä katsastamme vuosittain, mutta aika usein ihminen huolehtii itsestään vähän huonosti. Moni ikäväkin asia kuitenkin voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi käymällä vuosittain tutkimuksessa, hän huomauttaa.

Tulokset kerrotaan selkokielellä

Pisara LABin valikoima on tarjolla joko lääkärin lähetteellä tai ilman. Halutessaan tutkimukset voi tilata kuka tahansa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostunut. Testitulokset kuitenkin lähetetään suoraan Omakanta-palveluun, joten ne ovat asiakkaan niin halutessa kenen tahansa lääkärin käytettävissä.

Vuosien kokemuksella Tatjana on ehdottomasti halunnut kehittää konseptinsa myös niin, että tulokset esitetään asiakkaalle muutenkin kuin numeroina. Jokaisessa Pisara Labin lähettämässä testituloksessa kerrotaan asiakkaille myös tutkimusten viitearvot, joihin tulosten olisi hyvä asettua. Kenenkään ei siis tarvitse erikseen googlettaa, mitä tulokset todella tarkoittavat.

Kotikäynnit kolahtivat

Pisaran ottamat näytteet analysoidaan kaikki Vita Laboratorioilla Helsingissä, jonne ne lähetetään joko postilla tai lähettipalvelun kautta.

–Postinkin kautta lähetettynä yleisimpien tutkimusten tulokset saapuvat pääosin heti tutkimusta seuraavana päivänä, hän lupaa. Tosin listalta löytyy myös tutkimuksia, joiden tulosten saamiseen menee kahdesta kolmeen päivää.

– Ja esimerkiksi joissakin allergiatutkimuksissa voi mennä noin viikkokin, hän kertoo.

Yksi hyvin suosituksi osoittautunut palvelu on ollut kotinäytteenotto. Yrityksen varsinaiset toimitilat löytyvät Klingendahlilta, mutta mahdollista on siis myös tilata näytteenottoihin kotikäyntejä.

– Ajattelin, että jos kerran ruokaakin saa nykyään tilata kotiin, niin miksei myös laboratoriokäyntiä, yrittäjä kertoo.

Merkityksellisyyden metsästäjä

Tatjana Pihlajamäki esittelee itsensä äitinä, vaimona ja yrittäjänä, tässä järjestyksessä.

– Perhe on aina tärkein, hän vahvistaa.

Heidän tapauksessaan perheeseen kuuluu Tatjanan lisäksi hänen aviomiehensä Jarkko sekä perheen 14- ja 12-vuotiaat pojat. Niin ja on taloudessa myös Pate-koira. Koti löytyy Ylöjärven Siivikkalasta, missä on pidetty majaa jo 14 vuotta.

Tatjana on junantuoma. Syy Tampereelle muuttoon olivat bioanalytiikan opinnot, jotka hän aloitti Pirkanmaan Ammattikorkeakoulussa (nykyinen TAMK) 23 vuotta sitten. Laboratorioala oli sinänsä luontainen vaihtoehto, sillä luonnontieteet olivat hänelle mieleen jo lukiossa. Sen hän kävi Mikkelissä.

Heti hommiin

Yksi syy, joka sai Tatjanan lukemaan juuri bioanalytiikkaa, oli yhden tutkinnon tarjoama laaja kirjo eri erikoisalan laboratorioissa. Hän itse innostui eniten näytteenottopuolesta, sillä siinä yhdistyi mukavasti myös asiakaspalvelu, josta siitäkin hän on aina tykännyt.

Oman alansa hommiin Tatjana pääsi välittömästi valmistuttuaan. Työpaikka löytyi läheltä, sillä diabeteksen ennakointia ja ehkäisyä eli Dipp-tutkimuksen toimipiste sijaitsi vain pari sataa metriä korkeakoululta. Tutkimustyön parissa menikin sitten neljä vuotta.

– Oli hienoa olla mukana tutkimuksessa, jossa tehtiin oikeasti ihmisten elämään suoraan vaikuttavaa työtä, hän kertoo.

Ruuhkavuodet

Tutkijaryhmästä Tatjana siirtyi Koskiklinikan laboratorioon ja sieltä sitten äitiyslomalle.

– Olin Koskiklinikalla määräaikaisella sopimuksella, joten äitiysloman loppuvaiheessa minuun iski pieni paniikki töiden löytämisen suhteen, hän myöntää.

Hän haki ja pääsi opiskelemaan venäjän kielen kääntämistä ja tulkkausta Tampereen yliopistoon. Seuraavat vuodet olivatkin niitä kuuluisia ruuhkavuosia.

– Meillä oli kaksi pientä poikaa, ja opiskelujen lisäksi otin myös tuntitöitä laboratoriosta. Silloin opin kunnolla ainakin kahvinjuojaksi, hän hymyilee.

Tatjana valmistui kandidaatiksi, mutta maisteriksi hän ei enää jatkanut. Opintojen ohessa tunteja Terveystalolle tehnyttä Tatjanalta nimittäin kysyttiin kiinnostusta esimiespaikkaan. Niinpä opinnot saivat jäädä – mutta vain hetkeksi. Tatjana on selvästi ottanut ajatuksen elämänikäisestä oppimisesta omakseen, sillä pian hän istui taas koulunpenkillä. Nyt hän alkoi opiskella ylempää AMK-tutkintoa, pääaineenaan sosiaali- ja terveysalan johtaminen. Taas tuli tehdyksi aika pitkää päivää, sillä opiskelun lisäksi tuleva yrittäjä keikkaili edelleen laboratoriossa.

Iso loikka

Vaikka Tatjanan elämänmuutos sijoittuukin keskellä koronakriisiä, epidemialla ei ollut mitään tekemistä päätöksen kanssa. Enemmänkin siihen vaikutti lähestyvä 40-vuotissyntymäpäivä. Se kun pisti miettimään elämän merkityksellisyyttä. Päätös oman yrityksen perustamisesta konkretisoitui maaliskuussa 2021, jolloin Tatjana irtisanoutui. Mistään piskuisesta päätöksestä ei ollut kyse. Ihan yksinkertaista hyväpalkkaisesta ja vakituisesta työstä pois hyppääminen ei Tatjanan mukaan ollut, ja kaiken riskeeraaminen ei välttämättä ollut se kaikkein rationaalisin vaihtoehto. Hän oli kuitenkin varma, että halusi ainakin yrittää.

– Jotenkin halusin nollata kaiken ja uskon, että sitten 90-vuotiaana katson taaksepäin, en joudu katumaan, etten uskaltanut ottaa rohkeaa askelta ja vapautunut itsenäiseksi tekijäksi. Olen muutenkin vuosien mittaan opiskellut ja hakeutunut uusiin tehtäviin, ja halunnut aina haastaa itseäni. Siitä kai tässäkin oli kyse, että halusin kokeilla itseni elättämistä, hän kertoo.

Toisaalta yrittäjä myöntää, että aivan selkä seinää vastaan tilanteessa hän ei kuitenkaan ollut.

– Työpaikkoja on tällä hetkellä tarjolla todella hyvin, ja koska en ole ikinä ollut niin tittelinkipeä, tiesin hyvin, että työttömänä minun tuskin tarvitsisi itkeä, vaikka tämä yritykseni ei onnistuisikaan.

Tuumasta toimeen

Toinen perustamista tukenut ajatus liittyi siihen, millaisen firman hän halusi perustaa.

– Haluan rakentaa Pisara LAB:ista mahdollisimman vähähierarkkisen työpaikan. Tämä syntyy kun jokainen tekijä kokee merkityksellisyytensä ja työpaikalla kunnioitetaan toisiaan ja toisen ammattitaitoa, hän kertoo.

Kuten arvata saattaa, aivan sormennapsautuksella terveysalalla toimivaa yritystä ei pystytetä. Tatjana myöntää, että Aluehallintoviraston ja Valviran kanssa pitikin käydä ennen aloitusta melkoinen sääntövuori.

– Toisaalta olen aina tottunut siihen, että jos jotain haluan, niin sen eteen olen valmis tekemään työtä, hän kertoo.

Näin kävi nytkin. Yritys nimittäin aloitti toimintansa jo kesäkuun puolivälissä, joten perustamissavotasta hän selvisi muutamassa kuukaudessa.

Odotukset ylittyivät

Tatjanan yritys on vielä toimijana varsin tuore, sillä takana on vasta vuosi. Alku on ylittänyt odotukset. Yrittäjän lisäksi laboratorio työllistää jo osa-aikaista henkilöstöä ja bioanalyytikoiden henkilöstövuokraustakin se on harjoittanut.

– Yritystä perustaessani ajattelin, että tämä ainakin juuri ja juuri elättäisi minua, mutta kiinnostus on ollut kovempaa kuin luulin, hän kertoo.

Kuluvan vuoden päätavoitteena on tunnettuuden lisääminen, alkaen kotipesästä eli Pirkanmaan alueelta. Pidemmällä tähtäimellä on laajentua myös toisiin kaupunkeihin sekä palvelukokonaisuuden laajentaminen eri hyvinvointipalvelujen osalta.

– Meillä on ollut jo pidempää yhteistyötä ravintovalmentajan ja personal trainerin kanssa. Nykyisin tarjolla on myös seksuaalineuvojan palveluja. Lisäksi kesällä aloittaa fysioterapeutti. Hiljattain on otettu myös etälääkäripalvelu käyttöön. Asiakkaat voivat tarvittaessa ostaa laboratoriotulosten pohjalta etälääkärin palvelun, yrittäjä listaa.

Työpaikkakäynnitkin onnistuvat

Pisara LABin päällimmäisin asiakassegmentti ovat olleet kuluttaja-asiakkaat, mutta toki yritys on luonnollisesti kiinnostunut myös yrittäjäasiakkaista. Pisara tarjoaa yrityksille laboratoriopalvelua osaksi työterveyspalvelujaan tai sitten erillisenä hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

Työnantajat haluavat työntekijöidensä pysyvän kunnossa, jaksavansa töissä ja olevan hyvinvoivia. Kun tarjoamme työntekijälle mahdollisuuden tarkistaa elimistönsä hyvinvointia säännöllisesti, voidaan reagoida ajoissa ja ennaltaehkäistä mahdollisia sairauksia. Esimerkiksi huomatessaan korkeat kolesteroliarvot tai sokeriarvot reagoidaan viimeistään silloin elämäntapamuutoksilla ja mahdollisesti vältytään sydän- ja verisuonitaudeilta sekä II-tyypin diabetekseltä, hän listaa. Tatjana Pihlajamäki korostaa, että yrityksille palvelu on mahdollista järjestää suoraan työpaikalla.

–Aamu voi alkaa näytteenotolla suoraan työpaikalla, minkä jälkeen testattava pääsee aamupalalle ja töiden pariin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala