YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Teff Life
19.4.2022 klo 21:24
Uutinen

Teff tulee

Tämän tarinan alkukeitokset on pistetty porisemaan huomattavasti etelämpänä, ja aikaakin siitä on jo useampi vuosikymmen. Hypätäänpä siis aikakoneella Afrikan itärannikolle ja 80- ja 90-lukujen taitteeseen. Lisäksi tässä vaiheessa pitänee kohdistaa valokeila myös tämän artikkelin varsinaiseen päähenkilöön Sanni Jäderholmiin.

Sanni Jäderholm ei ole saapunut Kehräsaareen tähän haastatteluun yksin. Hän on ottanut mukaansa kaksi yritystoiminnassa häntä auttavaa henkilöä. Molemmat heistä ovat niin sanotusti omaa tuotantoa. Riina Holma, Sannin parikymppinen tytär ja 16-vuotias poika Santtu. Santtu on Tampereen reaalilukion Eurooppa-linjan 1-vuosikurssin opiskelija, mutta mahdollisuuksien mukaan myös apuna perheyhtiössä.

Koko perhe muutti Afrikkaan

Tamperelaissyntyisen Sannin suhde Afrikan mantereeseen juonsi juurensa hänen vanhempiensa työkuvioista. Tai oikeastaan hänen isänsä Henryn työstä. Hän kun teki käytännössä koko työuransa Punaisen Ristin palveluksessa. Ja tämä juuri koko perheen Afrikkaankin vei.

– Olin silloin 11-vuotias eli ala-asteikäinen, Sanni kertoo. Etiopian reissu ei ollut viimeinen, jonka perhe isän työn johdosta teki, mutta ehkä kuitenkin niistä vaikuttavin. Ja siis ensimmäinen niin sanottu kolmannen maailman maa. Sitä Sanni ei muista, millä mielellä hän aikanaan matkaan lähti. Hän epäilee, että varmaan häntä vähän harmitti se, että tulossa oli pitkä ero tuossa elämänvaiheessa niin tärkeistä kavereista, mutta ei hän silti yksinomaan pahoillaankaan ollut.

– Toisaalta minusta oli myös aika hienoa kertoa kavereille siitä, että tällainen reissu oli tulossa, yrittäjä palaa reilun 30 vuoden taakse mielikuvissaan. Maita, saati sitten mantereita ei tuohon aikaan vaihdettu työjuttujen vuoksi lähimainkaan yhtä yleisesti kuin nykyään.

Injera
INJERA ON teff-hapanjuuresta valmistettu etiopian kansallisruoka. Injera toimii pohjana erilaisille padoille ja muhennoksille (varsinkin kasvisruoka on Etiopiassa suosittua).

Alun perin kohteena oli Somalia

Henry-isä toimi Etiopiassa Punaisen ristin kehitysdelegaattina. Lähetyssaarnaajaksi häntä ei voi siis tituleerata, vaikka aika moni sitä ensikysymällä Sannin tarinan alkuosan kuullessaan tiedusteleekin. Maa tosin vaihtui vielä kertaalleen lähtöä tehtäessä.

Perheen kohteeksi tuli Jimman kaupunki. Nykyään sadan miljoonan ihmisen Etiopiassa se oli hyvin piskuinen, etenkin jos vertailukohteeksi otetaan vaikkapa pääkaupunki Addis Abeba. Siellä kun asukkaita arvioidaan olevan reilut kolme miljoonaa.

– Maan kahvinviljelysalueella sijaitsevassa Jimmassa asukkaita oli ehkä parikymmentätuhatta, hän arvioi. Isä Henry oli kohteessa hieman muuta perhettä pidempään. Hän asui Etiopiassa 1,5 vuotta, muu perhe reilun vuoden.

Manner jäi, kaveruus ei

Vuoden mittainen kokemus jäi ikiaikaisesti Sannin mieleen, ja itse asiassa paluu koti-Suomeen oli lähtöä vaikeampi.

– Suurimman vaikutuksen minuun teki maan yhteisöllisyys, välittömyys ja toisista huolehtiminen. Olisin ollut valmis lähtemään sinne vaikka heti uudestaan, hän kertoo.

Etiopiassa kun oli ehtinyt muodostua uusi, varsin tiivis ystäväpiiri. Erityisesti Yekatit-nimisen, samassa naapurustossa asuvan lähes saman ikäisen tytön kanssa heistä oli tullut hyvinkin läheiset. Ja tämä kaveruus on puolestaan kantanut näihin päiviin asti. Juuri tämä alituinen yhteydenpito oli osaltaan syy myös siihen varsinaiseen yritysideaan, johon paneudumme seuraavaksi.

vanhaa Afrikkaa
SANNI OLI 11-vuotias hänen perheensä lähtiessä matkaan. Vuodesta muodostui ikimuistoinen. Maan yhteisöllisyys, välittömyys ja toisista huolehtiminen tekivät suuren vaikutuksen. Nämä vanhat kuvat ovat perheen kotialbumista.
vanhaa Afrikkaa
vanhaa Afrikkaa

Yrittäminen alkoi toisella alalla

Sanni Jäderholmin Teff-liikeidea ei ole hänen ensikosketuksensa yrittämiseen. Itsenäisenä ammatinharjoittajana hän on toiminut jo useamman vuoden. Tosin siinä yrittäminen tuolloin ja tänään eroaa, että aikaisemmin elintarvikkeiden sijalla oli terveydenhuolto. Sanni oli kouluttautunut sairaanhoitajaksi Tampereella, ja vaikka töitä olisi ollut tarjolla myös palkkatyön muodossa, Sanni Jäderholm valitsi tietoisesti työskentelemisen yrittäjänä.

– Jotenkin yrittäminen on aina kiehtonut minua, ja tunsin, että yrittäjänä saatoin itse vaikuttaa työhöni enemmän, hän kertoo.

Käytännössä Sannin yritys teki kotisairaanhoitoja, joita hän teki eritoten Sastamalan alueella.

Yrittäjä päätti kokeilla

Kotisairaanhoidon parissa nykyinen yritysidea alkoi tehdä paluuta ajatuksiin noin vuonna 2016. Yrittäjä myöntää, että teff oli ollut piilossa pitkään, siis ainakin tietoisuuden hämärällä puolella. Osaltaan myös korostunut terveellisen ruokavalion buumi vaikutti siihen, että vanha tuttavuus ylipäätään palasi ajatuksiin.

– Kauran valtavan suosion nousun myötä, nyt myös teffin ravintotiheys tulisi varmasti huomioiduksi. Vaikka tuote onkin vielä tuntemattomampi, hän kertoo.

– Tein muutaman kerran teffistä ruokaa asiakkailleni, ja esimerkiksi suolistovaivoihin siitä tuntui olevan apua, Sanni kertoo. Terveysarvollisesti teff on vahvoilla jo siitäkin yksinkertaisesta syystä, että se on luontaisesti gluteiiniton.

Teff vilja
TÄLTÄ NÄYTTÄÄ teff-vilja.

Käyttökokemusta kirjaimellisesti tuhansia vuosia

Mutta selkeytetään nyt tähän väliin, mitä ihmettä se teff oikein on. Ja sen tekee luonnollisesti parhaiten asiantuntija itse.

 – Teff on afrikkalainen heinäkasvi, Sanni aloittaa. Kasvi on tyypillinen Etiopian alueella, ja sitä pidetään niin sanottuna muinaisviljana. Se tarkoittaa, että se on yksi maailman ensimmäisistä viljellyistä kasveista. Siitä saatava vilja on hyvin pienikokoista. Nykyään teff-viljaa kasvatetaan muuallakin, mutta Sannille kovin tuttu Etiopia on sen alkuperäinen kotimaa. Etiopian lisäksi teff-heinä on ollut arvossa etenkin naapurimaa Keniassa.

Maku muistuttaa hapanleipää

Etiopiassa tyypillinen teffistä valmistettava herkku on nimeltään Injera-leipä, joka on samalla myös maan kansallisruoka. Sitä paistetaan isoilla pannuilla parin päivän hapattamisen jälkeen.

– Käytännössä se on hapatettua leipää, ja muistuttaa maultaan ehkä meille tutuista leivistä hapanjuurileipää, yrittäjä vertaa.

Terveyspuolen osalta sekin vahvistaa teffin asemaa, että se on aina täysjyväjauhoa. Sen jo lähtökohtaisesti hyvin pienet jyvät käytetään käytännössä sellaisenaan. Ravintoarvotkin ovat tutkitusti kohdallaan, sillä viljassa on erinomaisen hyvät rauta- ja magnesiumarvot. Lisäksi se pitää sisällään myös kalsiumia, sinkkiä, runsaasti kuitua ja siitä löytyy myös kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Teff osuu hyvin myös useampaan meneillään olevaan ruokatrendiin, kuten vegaaniseen ja gluteiinittomaan ruokavalioon.

Teff jauho

Markkinoinnissa menestysjuoksijat ovat olleet keihäänkärki

Sittemmin myös urheilijat ovat löytäneet teffin.

– Juoksijoiden viljana tätä monesti pidetään, Sanni kertoo.

Markkinointityössä sen afrikkalainen alkuperä ei ole ollut laisinkaan hullumpi juttu, sillä niin Etiopia kuin Kenia kumpikin ovat menestyneet peräti erinomaisesti juuri kestävyyslajeissa, kuten olympialaisten mitalitaulukko viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta hyvin kertoo.

Yrittäjä myöntää, että itse hän karttelee superfood-käsitettä, mutta sellaisenakin moni taho teffiä pitää. Tämän viljan hyvien puolien listaan voidaan lisätä myös sen helppo muovautuvuus.

– Siksi siitä saa aikaan vaikka mitä, ja sitä voi käyttää hyvinkin erilaisissa tuotteissa, Sanni kertoo. Yrittäjä näkee potentiaaliset asiakkaansa kuitenkin paljon urheilijoita laajempana ryhmänä.

– Kaikkienhan pitää syödä, joten uskon tämän kiinnostavan ihmisiä, joille terveelliset ruokatottumukset ovat tärkeitä.

Haaveena mantereenvaihto

Teff-yrityksensä Sanni käynnisti loppuvuodesta 2017, ja vuoteen 2021 saakka hän tekikin yhtä aikaa molempia yrityksiään. Yrittäjä myöntää, että tämä kahden firman taktiikka oli alkuvuosina toiminnan kehittämiseen melkoinen jarru. Paljon yrittäjä sai aikaan tosin jo tuolloin. Luonnollisesti käyntiin pääsemiseen vaadittiin itse tuotetta, joten heti aluksi Sanni etsi ja löysi teffille maahantuojan. Se häntä tosin hieman harmitti, että vielä toistaiseksi hänen käyttämänsä teff-vilja tulee Euroopasta.

– Teffiä viljellään nykyään myös Espanjassa ja meidänkin teff tulee sopimusviljelijöiltä EU:n alueelta, yrittäjä kertoo.

Jatkossa Sannin haaveena on löytää suora maahantuontikanava Etiopiasta, mutta silloin toimintaa aloitettaessa siihen ei yksinkertaisesti ollut toisen työn ohessa tarpeeksi aikaa. Yrittäjä on aloittanut jo tämänkin haaveen lämmittämisen ja kontaktoinut etiopialaisia ystäviään alustavasti asian tiimoilta.

 – Yekatit ja hänen kauttaan myös muut etiopialaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja kannustavia suunnitelmieni suhteen.

Kauppaliikkeet innostuivat

Kotihoidon asiakkailta saatujen hyvien palautteiden jälkeen yrittäjä uskaltautui kaupittelemaan tuotteita myös suoraan kauppoihin. Se onnistui ilmeisen hyvin, sillä tänä päivänä Teff Lifen asiakkaina ovat sekä K- että S-ketjut. Ja koska se on pienelle yritykselle melkoisen kova saavutus, pakko on tiedustella, miten hän siinä onnistui.

– Kovalla soittelulla sekä maanläheisellä lähestymistavalla, yrittäjä hymyilee. Aluksi tuotteet lanseerattiin muutamaan Pirkanmaan S-ryhmän Prismaan ja tämän jälkeen maanlaajuisesti Keskolle.

Täysipäiväiseksi teff-yrittäjäksi Sanni heittäytyi noin vuosi takaperin. Siihen lopullisen kimmokkeen antoi Keskon kanssa saatu sopimus, joka takasi, että työtä oli tarpeeksi vähintään yhden ihmisen täyspäiväiseen työntekoon.

Alkuperäinen kohderyhmä pistettiin koronassa tauolle

Aivan alkuun teffin kohderyhmänä olivat vähittäiskauppojen sijaan ravintolat, joissa sielläkin viljasta innostuttiin kovasti. Korona tulppasi toimintaa etenkin ravintolapuolen suhteen, ja niinpä toistaiseksi yritys on ravintoloiden sijaan keskittynyt miltei yksinomaan kauppoihin.

– Näihinkin suunnitelmiin on kuitenkin tarkoitus palata heti kunhan korona antaa myöten, hän kertoo.

Yrittäjän tavoitteena pidemmällä tähtäimellä on myös kansainvälinen toiminta. Jonkin verran siihen suuntaan ollaankin jo ottamassa askelia, sillä yritys on viime vuoden aikana kehittänyt verkkokauppaa. Siihen yrittäjä hakee apua Business Finlandilta. Jos hakemus menee lävitse, verkkokauppa on toiminnassa mahdollisimman pian.

– Vihreän valon myötä voidaan aloitettu kehitystyö saattaa loppuun, Sanni kertoo ja myöntää, että pohjatyöt verkkokauppaa varten ovat jo hyvällä mallilla.

Kuluvan vuoden isompia tavoitteita ovat sen edellä mainitun verkkokaupan lisäksi myös kansainvälistyminen sekä markkinointipanostusten kasvattaminen.

– Idea on kasvattaa paitsi uusia markkinoita myös nykyistä yhteistyötä kauppaketjujen kanssa, hän kertoo. Sekin on aivan todennäköistä, että yrittäjä pääsee ensi vuonna jo rekrytointeihin ja kertoo olevansa avoin yhteistyökumppanuuksille.

Teff viljan läpikäynti
KUVASSA ETIOPIALAINEN äiti valmistelee/ läpikäy teffiä ennen varsinaista jauhatusta.

Kirjaimellisesti perheyritys

Kuten todettua, toistaiseksi ne apukädet ovat löytyneet pääasiassa omasta perheestä. Mukana olevat lapset kun ovat olleet isona apuna äidilleen. Tytär Riina Holma on ollut suuressa avussa yrityksen ulkopuolisissa kontakteissa ja tuotekehityksessä. Aivan jokapäiväistä yhteistyö ei kuitenkaan ole, sillä Riina asuu Helsingissä, missä hän on töissä. Riina aikoo kuitenkin olla mahdollisuuksien mukaan perheyhtiössä mukana jatkossakin.

– Liikeidea on vakuuttanut minut, ja uskon, että tässä on paljon mahdollisuuksia. Itse olen kiinnostunut tuotekehityksen lisäksi kehitysyhteistyöstä sinne Afrikan suuntaan, hän kertoo.

Kuvat: Ville Kulmala / Teff Life KY / Sanni Jäderholmin arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala