21.10.2017 klo 17:40
Uutinen

”Pitääkö pizzerian perustajalla olla yliopistotason taidot?”

Jos joku perustaa pizzerian, jossa ei tarjota alkoholia, niin tarvitaanko siinä vuosien liiketoimintasuunnitelmia ja yliopistotason tutkimuksia ja selvityksiä. Alkuvaiheessa yrittämisen pitää olla helpompaa, sanoo maahanmuuttajayrittäjä Ali Giray.

Yrittäjäpäivillä Joensuussa puhuneella Ali Giraylla on ravintola ja kaksi tulkkausyritystä. Kurditaustainen Giray auttaa työkseen maahanmuuttajia kieliongelmissa ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa sekä yrittäjyydessä.

Hänen toinen tulkkausfirmansa tarjoaa perinteisiä tulkkauspalveluja, toisessa yrityksessä taas on kehitetty Youpret-sovellus, jonka avulla esimerkiksi saa nopeasti yhteyden tulkkiin missä päin maailmaa.

– Maahanmuuttajille pitää opettaa yrittämistä. On arvokas asia jos joku onnistuu ansaitsemaan leipää itselleen ja perheelleen sekä vielä tarjoaa työtä muillekin – ja näyttää esimerkkiä, Giray sanoo.

Hän huomauttaa, että Helsingissä 40 prosenttia perustettavista uusista yrityksistä on maahanmuuttajataustaisia. Girayn aloitteesta Joensuussa on perustettu maahanmuuttajayrittäjän palkinto.

– Mutta nakkikioskin pitäjältä ei pitäisi vaatia Michelin-ravintolan omistajan taitoja ja valmiuksia, tai valtavaa paperisotaa pizzayrittäjältä, joka on pitänyt ravintolaa jopa vuosikymmeniä kotimaassaan, Giray sanoo.

Toisaalta kaikki eivät haluaisi alkaa pizzerian pitäjiksi, mutta monesti muut vaihtoehdot ovat vaikeampia. Opiskeluihinsa liittyen Ali Giray haastatteli 26 maahanmuuttajaa, joista vain yksi halusi ravintola-alalle.

Girayn mielestä yrittäjyyttä pitää saada enemmän oppia työn kautta ja aloittavan yrittäjän paperisotaa pitäisi vähentää.

– Kun minä aloin perustaa pizzeriaa 18-vuotiaana minulle naurettiin, Vuoden pakolaismieheksi viime vuonna valittu Giray muistelee.

Nyt Giraylle ei enää naureta, hän on yrittäjä, maakuntavaltuuston jäsen ja Joensuun Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi