7.2.2018 klo 10:06
Uutinen

Pk-yritysten rooli turvattava sote-uudistuksessa: Palveluseteli mahdollistaa kilpailun laadulla

Sote- ja maakuntauudistusta on valmisteltu Pohjois-Savossa hyvässä hengessä. Tulevaisuus on osittain vielä vaikeasti hahmoteltavissa, mutta samalla on hyvä muistaa, että muutos on mahdollisuus yrittäjyydelle.

Savon Yrittäjät haluaa muistuttaa, että olemassa olevat, työpaikkoja luovat pk-yritykset on jatkossakin pidettävä kumppaneina tuottamassa palveluita maakunnan asukkaille. Palveluseteleiden käyttöönotto jo nyt, ennen tulevaa uudistusta, turvaa sekä kuntalaisten lähipalvelut että yritysten toimintaedellytyksiä.

– Haluamme olla puhumassa kuntalaisten lähipalveluiden puolesta. Kannustamme palveluseteleiden käyttöönottoon välittömästi, koska näemme kuntien voivan niiden kautta turvata kuntalaisten palvelut jatkossakin lähellä. Palveluseteleiden avulla ihmiset pääsevät valitsemaan palveluntuottajansa ja tämä osaltaan toteuttaa uudistuksen tavoitteena olevaa valinnanvapautta. Viisas kunta ottaa palvelusetelit heti käyttöön, toteaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen, joka vieraili keskiviikkona 7.2.2018 Rautalammilla tutustuen paikallisiin yrityksiin. Vierailukohteina olivat Hoitokoti Hermanninranta ja Savon Taimen.

Keskustelua ja yhteistyötä tarvitaan

Rautalammin vs. kunnanjohtaja Anu Sepponen painottaa, että uudistuksen jälkeen kunnan yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi jää terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

– Tätäkin kokonaisuutta haluamme mielellämme pohtia yrittäjien kanssa – miten pääsisimme parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Uskon, että meillä on monia yhteistyömuotoja löydettävissä.

Rautalammilla ja Suonenjoella toimivien Hoitokoti Hermanninranta Oy:n ja Palvelukoti Reetanpiha Oy:n yrittäjät Hugo Miskala ja Emilia Heinoja kertovat yhteistyön sujuneen julkisen puolen kanssa hyvin ja halua on jatkossakin olla alusta asti mukana keskusteluissa lähialueen palveluiden kehittämisessä.

– Keskustelua ja viestintää ei voi koskaan olla liikaa, he toteavat yhdestä suusta.

Miskala ja Heinoja näkevät sote-uudistuksen tuoman tulevaisuuden olevan kuitenkin vielä savuverhon peitossa.

– Vielä ei ole tietoa onko uudistus uhka vai mahdollisuus, mutta muutos on varma. Pelkona on luonnollisesti se, jäävätkö pk-yritykset liian pieneksi ison maakunnan silmissä. Onko helpompaa kilpailuttaa isompia kokonaisuuksia, joihin pienet yritykset eivät voi vastata? Miskala pohtii.

Miskala ja Heinoja kertovat valmistautuneensa tulevaan uudistukseen lisäämällä yritystensä palveluja, muuntautumiskykyä sekä kehitystyötä julkisten toimijoiden kanssa.

– Keväällä 2015 aloitimme kehittämään yhdessä lähikuntien kanssa kotiinvietäviä palveluita mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Tämän vuoden alusta lähtien pystymme tarjoamaan neljää eritasoista hoitoa ja tukea: tehostettua palveluasumista, palveluasumista, tukiasumista ja kotikuntoutusta. Haluamme vastata niihin tarpeisiin, mitä lähiympäristön kunnilla on sekä tarjota mahdollisimman hyvää hoitoa ihmisille, Miskala toteaa.

Heinojan mukaan valinnanvapaus toteutuessaan olisi hyvä juttu. Palvelusetelin tulo myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujille mahdollistaisi sen, että päästäisiin oikeasti kilpailemaan laadulla.

– Laatu on meidän mielestä vahvuus hoiva-alan pk-yrityksillä. Pienessä 20 asiakkaan hoitokodissa voidaan kehittää paljon yksilöllisempiä ja monimuotoisempia hoitomuotoja asiakkaille kuin isommissa laitoksissa. Tästä olemme saaneet myös paljon kiitosta asiakkailta ja kunnilta, Heinoja toteaa.

Yrityksiä tuetaan muutoksessa

Sote-uudistuksen toteutumisen lähestyessä, sosiaali- ja terveysalan pienten yritysten on tärkeää verkostoitua toistensa kanssa ja laittaa omat tuotteet ja palvelut kuntoon. Vastaisuudessa neuvotteluissa toisena osapuolena on maakunta, tutun kunnan ja siellä olevan viranhaltijan sijasta.

Pohjoissavolaisten yritysten kehittymistä tukemaan on käynnistetty Sopien-hanke (Sosiaali- ja terveysalan pienten yritysten kehittymisen tukeminen Pohjois-Savossa), jonka tavoitteena on edistää sosiaali- ja terveysalan palvelumarkkinoiden kehittymistä, yritysverkostojen syntymistä, palvelutarjonnan monipuolistumista ja liiketoiminnan vahvistumista Pohjois-Savossa sote-uudistuksen synnyttämässä uudessa markkinatilanteessa.

Hankkeeseen haetaan mukaan 175 yritystä, joille tarjotaan mm. tietoa ja työkaluja palveluinnovaatioiden luomiseen, digitaalisten järjestelmien käyttöönottoon ja taloudelliseen kannattavuuteen.

Yrittäjä, valmistaudu soteen näiden vinkkien avulla:

1. Oma yritys ja palvelu kuntoon:
– palveluketjut
– asiakaskokemus
– laatu
– kustannuslaskenta ja hinnoittelu
– vertailu
– viestintä ja markkinointi

2. Valmistaudu digiin ja Kanta-palveluihin:
– aloita Kanta-valmistelu
– Mieti, mitä digi voisi olla sinulle
– kokeile ja toimi

3. Verkostoidu: omien ja vieraiden kanssa

Lisätietoja:

Arto Nykänen, toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät: p. 044 368 0501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi

Anu Sepponen, vs. kunnanjohtaja, Rautalampi: p. 040 840 5088, anu.sepponen(at)rautalampi.fi

Emilia Heinoja, toimitusjohtaja, Hoitokoti Hermanninranta Oy: p. 050 550 0714, emilia(at)hermanninranta.com

Hugo Miskala, kehitysjohtaja/vtj, Hoitokoti Hermanninranta Oy: p. 050 550 0715, hugo(at)hermanninranta.com