15.1.2020 klo 14:12
Uutinen

Pohjoiskarjalaista asiantuntemusta Suomen Yrittäjiin

Suomen Yrittäjien hallituksen kokouksessa tiistaina 14.1. nimettiin jäsenet valiokuntiin ja verkostojen johtoryhmiin kaudelle 2020-2021. Pohjois-Karjalasta valinta osui kuuteen yrittäjään.

Valiokunnat tuovat yrittäjänäkökulmaa vaikuttamistyöhön. Tavoitteena on parantaa pienten ja keskisuurten yritysten arkea.

– Verkostot yhdistävät yrittäjiä ympäri maata uusien ideoiden ja uuden tekemisen äärelle. Verkostot tuovat näkökulmaa erilaisiin yrittäjäryhmiin ja ovat erinomainen väylä kaikille, jotka haluavat vaikuttaa asioihin konkreettisesti, toteaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Perttu Kouvalainen.

Pohjoiskarjalaiset valitut jäsenet:

Hyvinvointipalveluiden valiokunta

Hannu Urjanheimo, Kuntoutumis- ja päiväkeskus Ilona Oy

Heikki Nevalainen, Outokummun Optiikka Oy

Hyvinvointipalveluiden valiokunta toimii edunvalvonnan tukena kysymyksissä, jotka liittyvät sosiaali- ja terveyspalveluiden lainsäädäntöön sekä palvelurakenteita koskevaan päätöksentekoon. Valiokunnan tavoitteena on myös edistää hyvinvointialan toimialajärjestöjen yhteistyötä.

Kansainvälisyysvaliokunta

Pekka Nuutinen, Oilpoint Finland Oy

Kansainvälisyysvaliokunta toimii edunvalvonnan tukena yritysten kansainvälistymiseen liittyvissä kysymyksissä. Valiokunta käsittelee järjestön kansainväliseen yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä.

– Olin kiinnostunut kansainvälisyysvaliokunnan jäsenyydestä koska koen, että minulla on annettavaa siinä tehtävässä. Olen toiminut pitkään kansainvälisissä tehtävissä sekä Exel Compositesilla että Tulikivellä. Josekissa olin auttamassa monia yrityksiä kansainvälistymisessä ja nyt Öljypisteellä olen ollut rakentamassa yhtiölle kansainvälistä hankintalogistiikkaa. Olen mukana myös monessa kansainvälisessä verkostossa. Myös Venäjän suuntaan minulla on paljon kontakteja. Haluan antaa oman kokemukseni myös muiden yritysten käyttöön, ja koska olen edelleen kansainvälisissä tehtävissä, niin uskon että kansainvälisyysvaliokunnassa pystyn olemaan sekä antavana että saavana osapuolena, kommentoi Pekka Nuutinen.

Maahan muuttaneiden yrittäjien verkosto

Puheenjohtaja Ali Giray, Arife Oy

Maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmän tehtävänä on edistää maahanmuuttajayrittäjien asemaa Suomessa ja käynnistää maahanmuuttajayrittäjien verkoston toimintaa ympäri Suomea.

Yksinyrittäjäverkoston johtoryhmä

Satu Hirvonen, Parturi-Kampaamo Toivetukka

Yksinyrittäjäverkosto yhdistää yksinyrittäjiä ympäri maata eri toimialoita. Verkoston tavoitteena on edistää yksinyrittäjien jäsenpalveluja, vahvistaa vertaisverkostoja ja toimia edunvalvonnan tukena yksinyrittäjiä koskevissa asioissa.

– On hienoa päästä porukkaan, joka edustaa suurinta osaa yrittäjistä. Sillä yksinyrittäjiä on yli puolet yrittäjistä ja saada uusia näkökulmia. Yksinyrittäjä johtoryhmältä odotan verkostoitumista, edunvalvontaa ja yksinyrittäjätoiminnan edistämistä ja tukemista sekä mahdollisuutta päästä vaikuttamaan, sanoo Satu Hirvonen.

Työmarkkinavaltuuskunta

Kyösti Kakkonen, Kakkonen-Yhtiöt Oy

Kakkonen jatkaa työmarkkinavaltuuskunnassa toista 2-vuotiskautta.

Työmarkkinavaltuuskunta on Suomen Yrittäjien säännöissä määrätty valtuuskunta.

Työmarkkinavaltuuskunnan tehtävänä on seurata työehtosopimuspoliittista sekä työlainsäädännön kehitystä, osallistua ja vaikuttaa lainsäädännön ja muiden työmarkkinoihin vaikuttavien toimenpiteiden valmisteluun sekä valmistella keskusliiton hallitukselle työmarkkinapoliittisia kannanottoja, lausuntoja ja aloitteita.

– Työmarkkinavaltuuskunta on Suomen Yrittäjien valtuuskunnista tällä hetkellä tärkein ja ajankohtaisin. Työmarkkinavaltuuskunnan/Suomen Yrittäjillä on edustus seitsemässä eri valtiohallinnon työryhmässä, mm. TEM:n työryhmissä.
Suomen työmarkkinat, kuten ajankuva osoittaa, ovat tällä hetkellä suuressa murroksessa ja muutoksessa. Työlainsäädännössä on suuria muutostarpeita. Työnantaja- ja työntekijäosapuolilla on Suomessa tällä hetkellä hyvin haasteellinen tilanne löytää yhdessä ratkaisuja, jotka vievät Suomen kilpailukykyisesti tälle uudelle vuosikymmenelle. Esimerkkinä on paljon ristiriitaista keskustelua aiheuttanut Sipilän hallituksen kiky-sopimus ja erilainen näkemys sen sitovasta jatkuvuudesta, kuitenkin ETLA:n laskelmien mukaan kiky-sopimuksen positiivinen vaikutus voi olla jopa 42 000 uutta työpaikkaa.
Työmarkkinavaltuuskunta puolustaa suomalaisen yrittäjän elintilaa vaikeilla työmarkkinoilla. Suomalaisten työpaikkojen turvaamiseksi meidän kansainvälinen kilpailukykymme on hyvin tärkeää; Suomessa on jo nykyisellään Euroopan lyhin työaika ja työn tuottavuus ei ole noussut 10 vuoteen, isot palkankorotukset vievät Suomesta työpaikkoja, toteaa Kakkonen.