YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

PRH voi jatkossa määrätä myöhästymismaksun
PRH:n mukaan maksu on kaikissa tapauksissa suurempi kuin nykyisin myöhästymisestä laskutettava käsittelymaksu. Kuva: Getty Images

PRH alkaa laskuttaa myöhästymismaksua – Yritys, toimi näin

Tilinpäätöksen myöhästynyt ilmoittaminen voi jatkossa poikia laskun.

Vuoden 2023 kesäkuussa voimaan astuneen uuden kaupparekisterilain uudistukset astuvat asteittain voimaan vuosien 2025 ja 2026 aikana.

Vuoden 2025 syksyllä PRH alkaa määrätä tilinpäätöksen myöhästymismaksua, joka koskee vuoden 2024 joulukuun jälkeen päättyviä tilikausia. Myöhästymismaksu määräytyy myöhästymisen keston perusteella ja se määrätään, jos yritys ei ilmoita tilinpäätöstä kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yritystä voi uhata poistaminen kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita tilinpäätöstä määräajassa PRH:n kehotuksista huolimatta. Kerroimme äskettäin muutoksista liittyen y-tunnusten poistoihin.

Myöhästymismaksu on 150–600 euroa. Julkiselle osakeyhtiölle ja eurooppayhtiölle maksu on kaksinkertainen. Maksu on kaksikertainen myös silloin, jos tillinpäätöstä ei ilmoiteta kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta.

PRH:n mukaan maksu on kaikissa tapauksissa suurempi kuin nykyisin myöhästymisestä laskutettava käsittelymaksu.

Laiminlyönnistä voidaan määrätä maksu

Vuodesta 2025 alkaen PRH voi määrätä maksun niille yrityksille, jotka eivät PRH:n kehotuksesta huolimatta korjaa rekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä. Kyseinen maksu voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos yrityksen osoite tai hallituksen tiedot puuttuvat, rekisteritiedoissa on virheitä tai jos yrityksen edunsaajatiedot puuttuvat. Maksun suuruus on on 300 euroa. Julkisille osakeyhtiölle ja eurooppayhtiöille maksu on 600 euroa.

Kaupparekisterilaki tuo uudistuksia myös ilmoitustapaan. Vuodesta 2026 alkaen kaikkien yritysten toiminimiyrittäjiä, asunto-osakeyhtiöitä, asumisoikeusyhdistyksiä, asunto-osuuskuntia ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä lukuunottamatta on toimitettava tilinpäätökset ja kaupparekisteri-ilmoitukset ja muut kaupparekisterille annettavat tiedot sähköisesti YTJ-palvelussa.

Näin varmistat, että teet tilinpäätösilmoituksen oikein

Liitä tilinpäätös veroilmoitukseen ohjeiden mukaan

Useimmat yritykset ilmoittavat vahvistetun tilinpäätöksen veroilmoituksen mukana. Tilinpäätös täytyy ilmoittaa veroilmoituksessa täsmälleen Verohallinnon ohjeiden mukaan, jotta se välittyy PRH:n pitämään kaupparekisteriin. Tilinpäätös välittyy Verohallinnolta kaupparekisteriin noin viikon kuluessa.

Tarkista, että tilinpäätös on kaupparekisterissä

Varmista, että yrityksen jokaisen tilikauden tilinpäätös on rekisteröity kaupparekisteriin. PRH lähettää yritykselle kaupparekisteriotteen, kun tilinpäätös on rekisteröity. Yritys voi tarkistaa tilanteen PRH:n Virre-tietopalvelusta, josta näkee yrityksen kaupparekisteritiedot. Virressä voi ladata maksuttoman kaupparekisteriotteen, jossa on ajantasaiset yrityksen rekisteröidyt tiedot, mukaan lukien tilinpäätökset.

Pidä yrityksen osoite- ja yhteystiedot ajan tasalla

PRH lähettää yritykselle kehotuskirjeen, jos ilmoituksessa on jotakin korjattavaa tai kaupparekisteristä puuttuu vaadittuja tietoja. Kehotus lähetetään yrityksen osoitteeseen, joka on tallennettu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Pidä yhteystiedot YTJ:ssä ajan tasalla. Osoitteenmuutos on maksuton ja tulee voimaan välittömästi.

Nämä ilmoitukset PRH käsittelee automaattisesti

Automaattista päätöksentekoa koskeva uusi lainsäädäntö tuli voimaan toukokuussa 2023. Automaattisessa päätöksenteossa PRH käsittelee ilmoituksen tai hakemuksen automaattisella tietojenkäsittelyllä ilman, että asian käsittelijä erikseen tarkistaa ja hyväksyy päätöksen. Jos automaattisen päätöksenteon edellytykset eivät täyty, asia ohjautuu käsittelijälle.

Automatiikkaa hyödynnetään muun muassa edunsaajatietojen ja tilinpäätösilmoituksen laiminlyöneiden yritysten poistossa kaupparekisteristä.

Hallintolain mukaan automaattista päätöksentekoa voidaan käyttää, jos asiaan ei sisälly tapauskohtaista harkintaa tai käsittelijä on etukäteen tarkistanut ja hyväksynyt tapauskohtaista harkintaa edellyttävät asiat.

Artikkelia päivitetty 4.10. klo 9.52: Lisätty yhtiömuotoja, joiden ei tarvitse toimittaa tilinpäätöstietojaan sähköisesti YTJ-järjestelmässä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen