20.10.2017 klo 14:04
Uutinen

Professori huolissaan pienten digivalmiuksista

Yrittäjyyden emeritusprofessori Arto Lahti on huolissaan pk-yrittäjien digivalmiuksista. Hän uskoo, että lääke tähän löytyy oppilaitosyhteistyöstä.

Ensin yrittäjien pitää Arto Lahden mukaan ymmärtää ongelma, eli tulla tietoisiksi siitä, mitä lisäarvoa digi tuo yrittäjyyteen. Hän on käynnistänyt keskustelut pk-seudun ammattikorkeakoulujen kanssa yrittäjien ja opiskelijoiden yhteisen digiohjelman käynnistämiseksi.

– Keskeistä olisi myös löytää jatkajia nykyisille luopuville yrittäjille riittävän ajoissa, jotta yritys saataisiin kasvupolulle. Ajatus on tehdä tätä kilpailunomaisesti pääkaupunkiseudun oppilaitosten kanssa, jolloin opiskelijat suunnittelisivat yritysten uudistamista tiimeinä ja todellisten esimerkkien valossa.

Professori Lahden mukaan digivallankumous mahdollistaa pk-yrityksille noin 20–40 prosentin tehokkuuslisän ja samalla avaa tien kansainvälisille markkinoille kohtuullisilla kustannuksilla.

Erilaiset kilpailut ja tapahtumat motivoivat luomaan uutta. Lahti muistetaan hänen Aalto-yliopistolla järjestämistään tuotepalvelukilpailuista, joissa sijoittajat Leijonan luolan tapaan arvioivat opiskelijoiden liikeideoita.

Kansallinen kysymys

– On iso kansallinen kysymys, miten restarttien hiljainen tieto saataisiin edes joltain osin siirtymään, jotta työpaikat jatkuisivat ja kenties osasta tulisi kasvuyrityksiä.

Restartup-termillä tarkoitetaan omistajanvaihdoksen kynnyksellä olevia yrityksiä.

Liiketoiminnan digitalisoinnin keskeisimmät prosessit, kuten laskujen lähettäminen ja käsittely sekä avainlukujen seuranta on ohjelmistoyhtiö Visman mukaan digitalisoitu 52 prosentissa suomalaisyrityksiä. Selvityksen otos oli pienehkö, vain 430 henkilöä. Tuore Suomen Yrittäjien ja Elisan tutkimus paljasti, että tietotyön välineitä, kuten etäyhteyttä työpaikan verkkoon, käytetään vähemmän pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten ulkopuolella.

Lahti ottaa esimerkin digitaalisuuden tuomasta kustannushyödystä.

– Esimerkiksi sähkömies, jolla on asiakastiedot älypuhelimessa. Työt hoituvat paljon nopeammin, ja kustannus per asiakas on järkevä. Silloin sitä työtä ostetaan enemmän.

Hän hahmottelee myös operaattoriyhteistyötä pk-yritysten digihaasteen taklaamiseen.

– Ajatuksena, että voitaisiin räätälöidä digipaketteja pienille yrityksille.

Kymmenet tuhannet yrittäjätyöpaikat ovat arvokkaita, sillä niissä on keskimäärin muitakin kuin yrittäjä itse. Suomessa ei ole yritetty löytää ratkaisuja luopuvien yrittäjien tarpeisiin, väittää professori Lahti.

– Sitten kun ottaa kysymyksen, että miten luopuvien yrittäjien kanssa päästäisiin kohtaamiseen oppilaitosten kanssa. Mistä löytyisi paremmin resursseja heidän tarpeisiinsa? Silloin yleinen puhe ei auta.

Elämäntyönä yrittäjyys

Lahti oli yrittäjyyden professori Helsingin Kauppakorkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa vuodesta 1990 tähän syksyyn asti. Sitä ennen hän oli markkinoinnin, yrittäjyyden ja pienyritystoiminnan professori. Hän oli presidenttiehdokkaana vuonna 2006.

Kuva: Aalto-yliopisto/ Anni Hanén

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi