Kuva: Monstera, Pexels
23.12.2021 klo 12:14
Uutinen

Puheenjohtajan kynästä

Tämä vuosi on ollut meille yrittäjille varmasti monella tapaa erikoinen. Viime vuonna ihmettelimme, miten koronan kanssa eletään ja miten yritystoimintaa voisi poikkeuksellisena aikana sopeuttaa. Tämä vuosi piti olla paluuta kohti ennustettavampaa toimintaa. Toisin on käynyt. Uusimmat sulut muuttivat jälleen suuntaa ja tästä kärsiviä toimialoja on useita, mutta suurimman iskun ottaa jälleen ravintola- ja tapahtuma-ala. Nopeat tukitoimet ovat monelle tarpeen ja viesti on mennyt täältä paikallisesti keskusjärjestöllemme Suomen Yrittäjille.

Pidemmällä aikavälillä koronamuunnosten aiheuttama epävarmuus markkinoilla on heijastunut komponenttien ja materiaalin saatavuuteen. Työvoimaa on liikkunut alojen välillä ja hintavaihtelu on suurta aiemmin kohtalaisen hyvin ennustettavissa olevissa raaka-ainemarkkinoilla. Lisäksi sähkön hinta on kohonnut tasolle, missä osa yrityksistä, ilman sähkön hinnan suojausta, on ajautunut valtavaan kustannuspaineeseen. Jos jotain toivoisi joululahjaksi yrittäjille, niin hiukan pidempää ennustettavuutta tulevaisuuteen.

Perusasioiden ja muutosten ennustettavuus on yksi niistä tärkeistä elementeistä, joka toimii perustana yritystoiminnalle. Toisaalta muutokset toimintaympäristössä mahdollistavat aina myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tarvitsemme kuitenkin jotain pysyvää, koska myrskyssä pyöriminen on raskasta. Perusasioiden ennustettavuus on ollut myös yksi yhdistyksemme kaupunkivaikuttamisen kohteista. Kaupungin palvelut yrittäjille, päätöksenteon johdonmukaisuus ja yrittäjyyden huomioonottaminen kaupungin toiminnassa ovat tärkeitä osa-alueita, mitkä vaikuttavat yrittäjyyden edellytyksiin. Vaikuttamistyö on kantanut hedelmää ja Jyväskylän kaupunki on aloittanut projektin parantaakseen palveluita yrittäjille kaavoituksesta muihin palveluihin. Tästä varmasti kuulemme lisää alkavan vuoden aikana.

Aluevaalit – mitä se meitä yrittäjiä liikuttaa? Hyvinvointialueella tehdään päätöksiä monissa yrittäjiin kohdistuvissa asioissa. Näistä yksi iso asia on palveluseteli. Palvelusetelillä asukas voi ostaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita yrittäjiltä, jotka toimivat palveluntuottajina. Jos palvelusetelitoiminta lakkaa, on sillä merkittävä vaikutus sosiaali- ja terveydenhuollon alueella toimiviin yrittäjiin. Jos palvelusetelitoiminta otetaan osaksi hyvinvointialueen toimintaa, tulee palvelusetelin arvon olla sellainen, että palvelua kannattaa tuottaa. Tämä yhtenä esimerkkinä siitä, että äänestämällä voit aidosti vaikuttaa yrittäjyyden edellytyksiin aluevaalien kautta. Mitä useampi meistä yrittäjistä äänestää, sitä vaikuttavampi on yrittäjän ääni. Yhdessä olemme enemmän.

Jyväskylän Yrittäjien on toiminut aktiivisesti myös tänä vuonna. Kaupunkivaikuttaminen on ottanut jälleen askeleen eteenpäin, olemme saaneet kaupungissa käyntiin yrityspalveluiden uudistamisprojektin sekä kehittäneet yhteistoimintaa, kommentoineet aluerakentamista ja kaavoitushankkeita, tiivistäneet yhteistyötä oppilaitosten suuntaan ja tapahtumia on järjestetty koronan niin salliessa. Kiitos aktiiviselle hallituksellemme ja kaikille toimintaan osallistuneille! Onneksi kaikki asiat eivät valmistuneet tämän vuoden aikana, niin jää tekemistä ensi vuodellekin. Kannattaa lukea myös Suomen Yrittäjien lista siitä, missä me kaikki jäsenet olemme olleet valtakunnallisesti vaikuttamassa: https://www.yrittajat.fi/tiedotteet/nain-vaikutimme-yrittajien-puolesta-vuonna-2021/ .

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Ensi vuotta en ennusta, mutta toivon sen olevan sopivasti tasaisempi ja jokaiselle menestyksekäs!

Jari Parkkisenniemi
Puheenjohtaja, Jyväskylän Yrittäjät ry

Muita kiinnostavia aiheita