YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.11.2020 klo 09:10
Uutinen

Pulla-auto oli Café Carl de Mummalle kannattava investointi

Yrittäjä Kim Holmberg ei voisi toivoa leipomolleen ja kahvilalleen parempaa paikkaa. Café Carl de Mumma sijaitsee Tammisaaressa torin laidalla – juuri siellä, missä asiakkaat ovat. Kun kahvila maaliskuussa 2020 jouduttiin koronaepidemian vuoksi pariksi kuukaudeksi sulkemaan, Holmberg keksi uuden tavan palvella asiakkaitaan.

Sen maaliskuisen viikon Kim Holmberg muistaa vieläkin tarkasti. Viikon kuluessa tavanomainen asiakasmäärä pieneni 80 prosenttia, kun kiihtyvä koronaepidemia karkotti asiakkaat.

– Maanantaina 23. maaliskuuta tein päätöksen kahvilan väliaikaisesta sulkemisesta henkilökunnan terveyden ja yrityksen talouden suojelemiseksi, Holmberg muistelee.

Pian sen jälkeen Suomen hallitus ilmoitti, että toukokuun loppuun saakka ainoastaan take away -myynti sallitaan kahviloissa ja ravintoloissa. Holmbergin mielestä noutomyynti ei kuitenkaan sopinut Carl de Mummaan. Syntyi idea leipomoautosta, josta asiakkaille voisi myydä leipää ja pullaa. Nettiä selailemalla sopiva auto löytyi nopeasti Saksasta.

– Hetken mietitytti, uskallanko laittaa rahaa menemään, mutta uskoin ideaani, Holmberg kertoo.

Kahvilan sulkemisesta oli kulunut reilu viikko, kun auto oli jo Suomessa. Myös tarvittavat luvat toiminnan käynnistämiseen järjestyivät pikavauhtia. Pulla-auto, Bollabiln, osoittautui hyvin pian kannattavaksi investoinniksi.

– Asiakkaat ottivat pulla-auton hyvin vastaan. Meillä oli parhaimmillaan 20-30 metriä jonoa. Vappuna myimme autosta yli tuhat munkkia ja äitienpäiväksi noin 40 täytekakkua. Emme jääneet toukokuussa kovinkaan paljon jälkeen Carl de Mumman tavanomaisista myyntiluvuista.

Kestosuosikit aina tarjolla

Juhannusviikolla kahvilakin avasi taas uudelleen ovensa. Holmberg iloitsee, että suomalaiset matkailijat löysivät kesällä tiensä Tammisaareen. Vaikka ulkomaiset turistit puuttuivat katukuvasta, Carl de Mumma paransi heinäkuussa myyntiään edelliskesään verrattuna.

Vuonna 2001 toimintansa aloittaneessa kahvilassa on 30 asiakaspaikkaa sekä 24-paikkainen terassi, jonka lasittamiseen Holmberg sai vuonna 2015 investointitukea. Rakennuslupaa terassin lasittamiseen piti odottaa seitsemän vuotta, mutta Leader-Pomovästin investointituki sen sijaan järjestyi helposti.

– Paperityötä ei ollut niin paljon kuin pelkäsin, Holmberg summaa.

Café Carl de Mumman valikoimassa on monia kestosuosikkeja, joita pidetään aina tarjolla. Oma leipomo sijaitsee kahvilan alakerrassa. Voipullia, viinereitä, munkkeja ja jättikokoisia korvapuusteja leivotaan tarjolle kuutena päivänä viikossa. Valikoimaa täydentävät leivokset, ruokaleivät ja sämpylät, täytekakkuja tehdään tilauksesta.

Marraskuussa ennen jouluruuhkaa ja maaliskuussa laskiaispullasesongin jälkeen keskitytään koeleivontaan, jolloin kehitetään uusia tuotteita.

– Reseptimme eivät ole salaisia, vaan se tapa, jolla tuotteita tehdään. Taikinan esinostatus ja lepoajat ratkaisevat.

Koko perheen työpaikka

Café Carl de Mummassa työskentelee Kim Holmbergin lisäksi myös hänen tyttärensä, poikansa ja avopuolisonsa. Isän ja pojan työmaata on leipomon puoli, tytär ja avopuoliso huolehtivat kahvilan toiminnasta. Lisäksi yrityksessä työskentelee kolme muuta työntekijää.

Holmbergin työpäivä leipomossa alkaa aamuvarhaisella neljän, viiden aikaan. Ensimmäisenä on laitettava päälle uuni ja nostatuskaappi. Viikon vilkkaimpiin päiviin lukeutuu lauantai, jolloin kahvilaan on saatava myyntiin noin 500 kahvileipää, 100-150 leivosta, 70 sämpylää ja 30 ruokaleipää. Tilattuja täytekakkuja saattaa mennä parhaimmillaan jopa parikymmentä.

– Meni melkein viisi vuotta niin, että minulla oli vapaata vain sunnuntaisin. Pari vuotta sitten pidin toukokuussa viikon lomaa. Tämä on elämäntapa, eikä pitkiä päiviä oikeastaan enää edes mieti. Nyt kun tytär ja poika ovat toiminnassa mukana, voisin pikku hiljaa pitää kyllä viikonloppuja vapaana.

Odotettu vapaapäivä sunnuntai kuluu pitkälti perheen parissa. Silloin syödään hyvin ja nautitaan yhteisestä ajasta. Vastapainoa työlle tarjoaa myös mieluinen harrastus.

– Minulla on kaksi museokatsastettua autoa, Dodge Challenger R/T vuosimallia 1970 ja Ford Taunus XL vuodelta 1974, Holmberg kertoo.

Teksti: Krista Korpela-KosonenKuvat: Krista Korpela-Kosonen, Annika Söderholm-Emas ja Café Carl de Mumma

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.