9.2.2020 klo 15:47
Uutinen

Puoluetentti Vaikuttajafoorumissa: Sanailua paikallisesta sopimisesta – ”Jos tällä mennään, niin tässä alkaa tapahtua!”

Yrittäjäjärjestön Vaikuttajafoorumissa Helsingissä yrittäjät kautta maan kuuntelivat puoluejohtoa hallituksen työllisyyspolitiikasta. Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen haastoi puoluetenttiin osallistuvia.

Puoluetentissä käsiteltiin työperäistä maahanmuuttoa, paikallista sopimista ja verouudistusta – oli se sitten vihreä tai sinivihreä sellainen, puhujasta riippuen. Paikallisen sopimisen teema sai aikaan älähdyksiä yleisön puolelta, kun Antti Rinne (SDP) ja Kai Mykkänen (Kok) sanailivat. Vaikuttajafoorumi on yrittäjäjärjestön suurin vuotuinen tapahtuma, jossa on 450 järjestöpäättäjää koolla.

Rinne kertoi kysyttäessä hänen kantaansa paikalliseen sopimiseen olleensa vahva paikallisen sopimisen kannattaja. Hän myös viittasi tuoreeseen Yrittäjägallupiin, jonka mukaan paikallista sopimista tapahtuu arveltua enemmän.

– Minun mielestäni sitä pitää ehdottomasti lisätä. Sen pitää olla aitoa paikallista sopimista, ei toiselta puolen sanelua. Se on erittäin hyvä tapa, ja pitää viedä eteenpäin. Olen jo monta vuotta esittänyt, että kannattaisi sopia sellaisesta lainsäädännöstä, että sopimukset, joita työpaikkatasolla tehdään aidosti ja vilpittömästi sopien, ne voidaan laillistaa. Niin ettei tarvitse jälkeenpäin yrittäjän pelätä, jos riita tulee.

Kai Mykkänen innostui Rinteen puheista, ja toisti sosiaalidemokraattien yleistä kantaa paikallisesta sopimisesta.

– Sosiaalidemokraatit ovat pitäneet kiinni, että vain järjestäytyneiden työnantajien ja järjestäytyneen luottamusmiehen välillä edes työehtosopimuslain mukaisia joustoja voidaan tehdä. Nyt sanotte Rinne, että itse asiassa pienyritysten ns. villit sopimukset ovat ihan ok. Jos tällä mennään, niin tässä alkaa tapahtua!

Rinne jatkoi vielä olevansa sitä mieltä, että paikallista sopimista pitää lisätä, koska maailma muuttuu.

Antti Kurvinen (kesk) kysyttäessä konkreettisia keinoja työllisyyden parantamiseksi nosti esiin paikalisen sopimisen.

– Yksi konkreettinen asia, jolla uskomme olevan vaikutusta, että lisättäisiin paikallista sopimista, uskon sen saavan vastakaikua tältäkin porukalta. Noin 50 kpl ilmeisesti on kieltoa, jossa yleissitovaa työehtosopimusta käyttävä yritys on eri asemassa kuin järjestäytynyt yritys.

Hän totesi myös, että keskustan mielestä Halla-ahon luoma kuva työperäisestä maahanmuutosta ei ole realistinen kuva koko Suomen kannalta. Hänen kotiseudullaan on tullut työvoimaa Valko-venäjältä ja ukrainasta, ja kotiutuneet ja ostaneet oman omakotitalon.

Miten työllisyyttä saadaan parannettua ja talouskasvua vauhditettua?

Puoluejohdolta kysyttiin siitä, kun työmarkkinoilla on tilanne epäselvä ja hallitus on lykännyt työllisyystoimiaan. Vihreiden Maria Ohisalo kertoi, että viime syksynä päätetiin 25 toimenpiteestä, joita jo tehdään työllisyyden parantamiseksi.

– Hallitusohjelmassa lukee, että mitään toimea ei suljeta pois. Mitä työllisyyskehitykseen, Sipilän kaudella kansainvälinen talouskehitys vauhditti vahvasti sitä suomalaista työllisyyskehitystä. [- -] Vaikka aktiivimalli nähtiin työllistämistoimena, sitä se ei tutkimusten mukaan ollut ja se on nyt kumottu. [- -] Ihan käsittämätöntä kikkailua. Sen lisäksi, että myös toimeentulon menot kasvoivat sen myötä, Ohisalo totesi aktiivimallista.

Hallituksen tavoitteena on saada elokuuhun mennessä 30 000 uutta työpaikkaa.

Jussi Halla-aho (PS) kommentoi työllistämistahtia.

– Se ongelma tässä työllisyysasteessa ainoana indikaattorina, se ei kerro lainkaan, tulevatko ihmiset toimeen palkallaan. Jos työlliseksi lasketaan ihminen, joka tekee muutaman tunnin viikossa töitä. Hänen toimeentuloaan täydennetään asumistuilla ja muilla tuilla. Julkisen talouden kannalta tämmöinen miinusmerkkistä. Mutta jos se otetaan ainoaksi mittariksi hallitukselle, se synnyttää tekemään erilaista kikkailua, esimerkiksi tuottamalla maailmalta paljon halpatyövoimaa.

Halla-ahon mukaan työllisyysasteen kehityksen lisäksi pitää pitää katse kasvavissa sosiaaliturva- ja toimeentulotukimenoissa.

Kaikki puoluejohtajat löysivät konkreettisia toimenpiteitä työllistämisen nostamiseksi. Rinne kertoi valmistelussa olevan henkilökohtainen työllistämissuunnitelma, ja velvoite siihen, että seurataan, miten suunnitelma toteutuu. Hän mainitsi myös välityömarkkinoihin liittyvän valmistelun.

– Meidän pitää pystyä laadullisesti viemään [työperäistä maahanmuuttoa] valikoivampaan suuntaan. Sote-palveluissa tarvitaan tämän vuosikymmenen aikana 280 000 työntekijä, iso osa johtuu eläköitymisistä, Mykkänen sanoi.

Ohisalo kertoo vihreiden näkevän työllisyyspotentiaalia paljon yli 50-vuotiaissa, ja maahanmuuttajissa.

– Haluamme pidentää työuria, miten voimme varmistaa sen, että jokainen jaksaa siellä työssä pidempään.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toivoi tentin lopuksi poliitikoilta malttia päivänpolitiikan lisäksi luoda tulevaisuuteen tähtäävä kuva.

– Keskittykää välillä luomaan meille semmoinen kuva, joka auttaa meitä tähtäämään tulevaisuuteen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi