YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.9.2021 klo 07:32
Uutinen

Puusta pitkälle

Puusta on syntynyt suomalainen teollisuus ja lukemattomat innovaatiot. Jo 1600-luvulla kansallista vaurautta luotiin polttamalla tervaa ja rakentamalla purjelaivoja. Puusta syntyvät myös seuraavien sukupolvien menestystarinat tuotteina ja hyödyntämistapoina, jotka ovat vielä pilkkeenä tutkijoiden silmäkulmissa.

Suomalaiset ovat mestareita kehittämään puun käsittely- ja hyödyntämistapoja. Me olemme metsän kansaa sanan parhaimmassa merkityksessä. Käsityöläisyys ja puutuotteiden muotoilu on kansalaistaito, jota ylläpidetään käytännön töissä, kesämökeillä ja koulujen puutyöluokissa. Näemme metsän puilta ehkä paremmin kuin moni muu. Moni tämänkin lehden lukijoista omistaa metsää.

Innovaatiokentällä kiivain kehitys liittyy erilaisten sellujen jalostamiseen ja hyödyntämiseen. Selluilla kyetään tuottamaan tuotteisiin mm. erittäin lujia, läpinäkyviä, värikkäitä, kevyitä, reagoivia, vettä hylkiviä, sähköä johtavia, eristäviä, energiaa varastoivia ja suodattavia ominaisuuksia. Nanosellusta povataan tulevaisuuden supermateriaalia, koska painoonsa nähden nanoselluloosa on lujempaa kuin mikään teräslaatu.

Sellupohjaiset innovaatiot haastavat tulevina vuosina perinteisiä materiaaleja vaatteissa ja kodintekstiileissä. Sellusta valmistetuilla tekstiilikuiduilla voidaan ympäristöystävällisesti korvata puuvillan sekä fossiilisia raaka-aineita sisältävien keinokuitujen käyttöä tekstiiliteollisuudessa.

Puun 3D-tulostus avaa uusia mahdollisuuksia tuote- ja valmistusinnovaatioihin. Puumateriaali jalostetaan muotoon, joka on 3D-tulostettavissa tavallisilla 3D-kotitulostimilla tai vaikkapa teollisuusroboteilla. Tähän liittyvään materiaalikehitystä tehdään voimakkaasti suomalaisissa bioteknologiayrityksissä. 3D-tulostetun puun sovelluksia ovat mm. muotit, sisustus ja huonekalut, design-tuotteet, sekä ylipäätään tuotteet, joissa puun ominaisuudet ovat haluttuja.

Puu on nousemassa uuteen kukoistukseen rakennusmateriaalina ympäristövaikutusten ja ominaisuuksien vuoksi. Suomessa on käynnissä innovatiivisia puukerrostaloprojekteja, kuten Tampereelle valmistuva opiskelijakerrostalo Kaupissa. Maailmalla puutalot kohoavat yhä korkeammalle. Syyskuussa avautuu Ruotsissa Skellefteån puinen kulttuuritalo, joka nousee lähes 80 metrin korkeuteen. Se on yksi maailman korkeimmista puurakennuksista.

Uudenlaiset puuperäiset tuotteet mullistavat maailmaa seuraavien vuosien aikana. Lähitulevaisuudessa löydämme sellua yhä useammin tekstiileistä, ajoneuvoista, polttoaineista ja jopa lääketeollisuudesta.

Sitä mukaan, kun puun uudet hyödyntämistavat kehittyvät ja kypsyvät tutkimusryhmissä, on syytä valmistautua tulosten kaupallistamiseen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Voisiko puun innovaatioista kehkeytyä Pirkanmaan vihreä kulta?

Minkä teet, tee se sellulla. – Sananlasku Suomesta vuonna 2030.

Innovaatiotutka on uusi säännöllisesti Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä julkaistava artikkeli. Sen kirjoittaja Pekka Ketola on filosofian tohtori, innovaattori ja tutkija, jolla on yli 20 vuoden käytännön kokemus käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Hänen yrityksensä Ideascout Oy:n intohimona on paremman tulevaisuuden rakentaminen.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 17.8.2021