30.3.2022 klo 12:42
Uutinen

Pystymetsästä politiikkaan – uhka vai mahdollisuus?

Olen sitä mieltä, että tietynlainen ihmistyyppi hakeutuu tietynlaisiin tehtäviin. Ainakin omalta kohdalta voin todeta, että järjestö- ja yhdistystoimintaan on ollut aiemmin helppo lupautua mukaan. Samoin, kun kuntavaaleihin pyydettiin lähtemään ehdolle, ei sitä pitkään tarvinnut pohtia, jos juuri ollenkaan. Toisille taas on aivan selvä, että nämä tehtävät eivät kutsu lainkaan ja on hulluutta lähteä omaa aikaa pienillä korvauksilla käyttämään ja sekin on ihan hyväksyttävää.

Kevään 2021 kuntavaaleissa tulos oli yrittäjien kannalta hyvä ja piakkoin alkoi rummutus aluevaaleista ja ehdokkuudesta sinne. Oman työni osalta fysioterapeutin toimessa kiinnostus sote-puoleen on luonnollinen. Aluevaaleissa läpimeno tuli ja kiitos luottamuksesta, myös paikka tarkastuslautakunnan puheenjohtajana.

Lyhyessä ajassa on tullut omaksuttavaksi paljon uutta, niin kuntatyön kuin hyvinvointialueenkin osalta. En halua edes väittää, että kaiken hallitsisin ja osaisin, mutta eikö tämä elämä ole yhtä oppimatkaa? Vielä ainakin on tahtotila uskoa, että ihminen oppii ja kehittyy niin pitkään, kun on kiinnostusta asiaan ja motivoiva ympäristö tukena.

Moniin työtehtäviin ja virkoihin liittyen peräänkuulutetaan usein kokemusta. Muistetaan, että kokemus aiemmasta voi olla onnistunut tai epäonnistunut, pääasia, että siitä on opittu jotain. Kokemusta tarvitaan, mutta toisinaan pitkä historia voi myös olla esteenä ajatusten virralle tai näköala liian kapea.

Työ hyvinvointialueen hyväksi alkaa

Olemme kaikki uuden edessä. Nyt tarvitaan avarakatseisuutta, uuden hyväksymistä ja ennen kaikkea uuden kokeilemista. Yhteistyön tekemistä ei voi väheksyä. Samaan suuntaan on katsottava ja mentävä eteenpäin vaikeissakin asioissa. Asiat ratkeavat yhdessä työstämällä ja kysyvä ei tieltä eksy.

On hienoa, että aluevaltuustoon on valikoitunut eri alan osaajia ja erityisen hienoa on, että siellä on myös meitä yrittäjiä. Tehtäväkenttä on nimittäin laaja ja tekemistä on paljon. Hyvinvointialueen tehtävänä on taata kaikille asukkaille asuinalueesta riippumatta laadukasta ja oikea-aikaista palvelua. Selvää on, että pelkästään julkisen puolen panostuksella se ei onnistu.

Tarkastuslautakunnan osalta minulle on tullut selväksi, että se on aivan loistava näköalapaikka. Siinä pääsee näkemään läpileikkauksen hyvinvointialueen toimintakokonaisuuksista ja sisällöstä, mitä siellä oikeastaan tehdään ja päätetään ja toteutetaan. Vastuullinen tehtävä, mutta samalla erittäin mielenkiintoinen. Ensimmäinen kokous tämän tiimoilta on tulossa huhtikuussa, ja innolla odotan kaikkiin jäseniin tutustumista ja yhteisen työn alkamista.

Olen pohtinut sitä, että reflektoiko ja näkeekö ihminen toiminnan ilman pidempiaikaista politiikan kokemuspohjaa liian vaaleanpunaisten lasien läpi? No, toivon ainakin sen, että minun lasini eivät missään kohtaa muuttuisi liian harmaiksi, vaan valonpilkkuja näkyisi aina läpi. Viitaten otsikkooni politiikkaan ja aluevaltuuston toimintaan mukaan lähtemiseen ilman pitkäaikaista kokemusta, olen sitä mieltä, että tämä on ehdottomasti mahdollisuus! Pystymetsästäkin on hyvä ponnistaa eteenpäin. Joku asia on aina jollekin uutta, sillä ikähän ei riitä kaiken uuden mielenkiintoisen oppimiseen.

Huomionarvoisia asioita alkumetreillä

Vaikka hyvinvointialueen tehtävien valmistelua on jo tehty, tulee yksityisen puolen toimijoiden mielipiteet ja kokemusosaaminen ottaa huomioon. Palveluntuottajaksi mukaan pääsemiseen ei pitäisi olla kohtuuttoman suuria kriteerejä tai kustannuksia. Näin ollen pienyrittäjät, joita sote-puolella on paljon, pääsevät antamaan oman tärkeän panostuksensa kokonaisuuteen.

Itse näen palvelusetelin laajan käyttöönoton hyvänä mahdollisuutena kohti monipuolisia palveluita. Haaste tulee olemaan siinä, miten seteli hinnoitellaan ja mitoitetaan. Kustannukset tämän osalta on aukaistava ja vuoropuhelua käytävä reilusti.

Kustannuspuoli hyvinvointialueella tulee olemaan haastava. Kaikkien palveluiden tulisi parantua ja rahaa on käytettävissä siihen tietty määrä. Villi veikkaus on, että jokainen omaa yritystään pyörittävä joutuu miettimään mistä raha omaan toimintaan tulee ja miten se on järkevä siellä kohdentaa. Tästä on varmasti apua suunnittelussa ja toteutuksessa myös hyvinvointialueella.

Tärkein asia on kuitenkin ne ihmiset, joille tätä työtä tehdään. Vuoropuhelu puolin ja toisin kuntalaisten kanssa täytyy olla sujuvaa ja helppoa. Palautetta on osattava ottaa vastaan ja siihen on myös reagoitava. Muutoksia pitää pystyä tekemään. Ja olen erittäin luottavainen yrittäjien suhteen, meillä on kykyä tehdä muutoksia ja sietää epävarmuusalueella olemista myös uuden edessä.

Mirja Anunti-Virta