YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kahvilayrittäjä Elina Lamminpää kertoo velkasaneerauksesta
Elina Lamminpää uskoo, että asiakkaiden ostovoima palaa syksyllä. Kuva: Pauli Reinikainen
12.7.2023 klo 09:01
Uutinen

”Rahat menivät, mutta olen oppinut arvostamaan asioita” – Kahvilayrittäjä Elina Lamminpää ei haikaile palkkatyötä, vaikka yritys on velkasaneerauksessa

Asiakkaiden ostovoiman romahdus oli koitua kahvilan kohtaloksi. Nyt yrittäjä toivoo uutta alkua velkasaneerauksesta.

Savonlinnan keskustassa sijaitsevassa kahvilassa riittää asiakkaita jo hyvissä ajoin arkipäivänä. Eletään kaupungin vilkkainta kuukautta, jolloin kadut täyttyvät oopperajuhlaturisteista.

Oopperajuhlien ulkopuolella kahvilassa on tilaa liiaksikin. Yrittäjä Elina Lamminpää on pyörittänyt Kahvila Alkua seitsemän vuoden ajan. Tällä hetkellä yritys on velkasaneerauksessa.

– Asiakkaat tietävät tilanteen. Vuodenvaihteen jälkeen annoin itselleni vielä yhden mahdollisuuden, että lähden vielä kokeilemaan. Sitä ennen olin nostamassa kädet pystyyn, että nyt saa riittää. Olin vähällä luovuttaa, kun tuntui siltä, etten enää taistele tämän firman kanssa.

Mahdollisuus velkasaneeraukseen hakeutumisesta sai Lamminpään miettimään asiaa uudemman kerran.

Elina Lamminpään yritys aikoo jatkossa keskittyä lounastarjoiluun. Kuva: Pauli Reinikainen

Vuosien varrella kahvila on ollut lähellä onnistumista, mutta kriisit ovat seuranneet toisiaan. Viimeisin niistä, korkokriisi, on vienyt asiakkailta ostovoiman ja moni on säästänyt kahviloissa käymisestä.

– Hiihtolomaan asti alkuvuosi oli jopa edellisvuotta parempi. Hiihtolomien jälkeen kahvittelijat hävisivät. Muutos tapahtui yhtäkkiä, kun lainakulut paukahtivat ylös kevään aikana.

Pienehkössä kaupungissa on Lamminpään mukaan oltava erityisen tarkkana hintojen nostamisen kanssa. Siksi nousseita kuluja ei ole ollut mitään mahdollisuutta siirtää asiakashintoihin.

Lamminpää on tehnyt suunnitelman, jossa aikoo pysyä. Oopperajuhlien päättymisen jälkeen hän supistaa kahvilan toimintaa ja katsoo, auttaako se taloudellisessa ahdingossa. Jatkossa hän keskittyy viikolla lounaisiin ja viikonloppuisin yritys toimii kahvilana.

Velkasaneeraus ei ole taikasana, sillä kaikki saneeraukseen päässeet eivät kykene jatkamaan liiketoimintaa. Lamminpää on monesti kokenut, että voimavarat yrityksen vetämiseen on käytetty loppuun.

– Korona, hintojen nousu, energiakriisi. Jossain kohtaa sitä alkaa aamulla peiliin katsoessaan kutsua itseään tyhmäksi. Yrittäjän mielenlaatu on kuitenkin sellainen, että hän uskoo aina parempaan huomiseen.

”En jää märehtimään mitään”

Lamminpää päätyi Savonlinnaan täysin muusta syystä kuin halusta päästä kahvilayrittäjäksi. Hänen äitinsä menehtyi kymmenen vuotta sitten ja isä jäi asumaan yksin Savonlinnaan.

– Olin Helsingissä hyväpalkkaisessa myyntityössä. Ajattelin, että haluan auttaa isääni niin kauan, kun hän on elossa. Hiljalleen alkaa olla se tilanne, että minun työni siltä osin alkaa olla tehty, kun isä on saamassa hoitopaikan.

Kahvila Alku sijaitsee Savonlinnan keskustassa. Kuva: Pauli Reinikainen

Tyttärensä kanssa Savonlinnassa muuttaneen Lamminpään ajatuksena oli alun perin pyörittää kahvilaa kahdestaan tyttären kanssa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat. Lamminpää on työllistänyt useita opiskelijoita.

– Olen ollut onnellinen saatuani touhuta seitsemän vuoden ajan nuorten kanssa. Nämä nuoret ovat luoneet kahvilan ilmapiirin. Tämä on kuin perhe, tuntuu kuin kotiin tulisi.

Vaikka yrittäjyys on supistanut tuloja verrattuna takavuosien palkkatyöhön, Lamminpää ei kadu valintaansa.

– Olen aina tehnyt töitä yrittäjämäisesti. Rakastan provikkapalkkaa. Minulla ei ole mikään tarve olla yrittäjä, mutta tarvitsen sen kaltaisen työn.

– Vaikka kahvila menisi nurin, en koe epäonnistuneeni, enkä jää märehtimään mitään. Rahat ovat menneet, mutta olen oppinut arvostamaan uudestaan tiettyjä asioita. Palkkatyössä moni asia muuttui itsestäänselvyydeksi. Yrittäjänä tilalle on tullut paljon hienompia asioita. Ajattelen, että maailma on nyt avoin.

Yrityssaneeraus eli velkasaneeraus

  • Yritys, joka on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, voi saada helpotusta tilanteeseensa yrityksen saneerausmenettelyn avulla.
  • Yrityssaneeraukseen eli velkasaneeraukseen voi hakeutua niin osakeyhtiö kuin toiminimiyrittäjäkin.
  • Yrityssaneerauksen tarkoituksena on välttää pohjimmiltaan kannattavan yrityksen ajautuminen konkurssiin.
  • Velkasaneerauksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että menettelyyn hakeudutaan riittävän ajoissa. Saneeraus ei tule kyseeseen, jos yritys on jo konkurssissa.
  • Yrityssaneeraukseen voi hakeutua, jos yritys on taloudellisissa vaikeuksissa ja sitä uhkaa maksukyvyttömyys tai se on jo maksukyvytön. Lisäksi ainakin kahden velkojan, joiden saatavien määrä on vähintään viidennes yrityksen veloista, tulee puoltaa hakemusta. Saneeraushakemuksen tuomioistuimelle voi tehdä velkoja tai velallinen.
  • Vuoden 2022 heinäkuusta alkaen yrityksellä on ollut mahdollisuus hakeutua varhaiseen yrityssaneeraukseen. Hakeminen on mahdollista jo silloin, kun yritystä uhkaa maksukyvyttömyys.

Neuvot muille yrittäjille

Kahvilayrittäjä kannustaa yrittäjiä hyödyntämään mahdollisuuden velkasaneeraukseen pääsystä.

– Velkasaneeraus kannattaa hyödyntää, jos vaan on sellainen tilanne, että siihen on mahdollisuus päästä. Kysehän ei ole siitä, että lainat annetaan anteeksi vaan niistä neuvotellaan. Aina on parempi maksaa jotain kuin se, että ei maksa mitään.

Suomen Yrittäjät on pyrkinyt edesauttamaan pienten yritysten mahdollisuutta päästä velkajärjestelyyn. Vuonna 2020 Yrittäjät julkaisi Elvy Suomi -ohjelman, jossa vaadittiin muutoksia yrityssaneerauslakiin. Ohjelmassa ehdotettiin saneerauksen aloittamiseen kuluvan ajan lyhentämistä merkittävästi nykyisestä.

Yrittäjien vuoden 2023 eduskuntavaaliohjelmassa vastustettiin yrityssaneerauslain muutosehdotusta niin sanotusta velkakonversiosta. Se mahdollistaisi yrittäjien osakkeiden siirron velkojille yrittäjän tahdosta riippumatta. Suomen Yrittäjät katsoo, että tämä ei tue hakeutumista varhaiseen saneerausmenettelyyn tai yrittäjän uutta mahdollisuutta.

Lamminpää pitää velkasaneerauksen hyvänä puolena sitä, ettei se estä yrityksen osakkeiden myymistä.

– Voin halutessani myydä yritykseni, jolloin velkasaneerauksen maksuohjelma siirtyy seuraavalle omistajalle.

Tärkeänä apuna Lamminpää pitää muita yrittäjiä, bisnesenkeleitä ja tilintarkastajia, joilta hän on saanut kullanarvoisia neuvoja matkan varrella.

– Neuvoni muille vastaavassa tilanteessa oleville yrittäjille on, että yrityksen tilanteesta kannattaa kertoa avoimesti työntekijöille. On tärkeää, että työntekijät tietävät, missä mennään. Kokematon työntekijä saattaa ihmetellä, miksi palkka on hieman myöhässä samaan aikaan kun hyvänä päivänä tulee kassaan paljon myyntiä. On järkevää avata, mihin kaikkeen rahaa menee.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen