YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hannu Kaurala, TAMK
Kuva: Johanna Rita
17.11.2023 klo 16:20
Uutinen

Rakennusalan vetovoimaisuus ei ole kadonnut

Tampereen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön ja biotalouden osaamispäällikkö Hannu Kauranen on nähnyt uransa aikana alan monet nousut ja laskut. 

Hannu Kaurasella on vahva usko rakennusalan tulevaisuuteen. Vuodesta 1987 lähtien alalla ollut Kauranen on ollut todistamassa niin 90-luvun laman kuin vuonna 2008 alkaneen finanssikriisinkin vaikutuksia rakennusalaan. Kauranen suhtautuukin tämänhetkiseen tilanteeseen rauhallisesti.

– Kaikesta on aina noustu entistä ehompana. Synkkien aikojen jälkeen on yleensä ollut entistä kiireisempää, Hannu toteaa. 

Hannu on ollut TAMK:n opettajana vuodesta 2006 lähtien. Osaamispäällikkönä hän on toiminut kolmisen vuotta. Rakennusalan vaikeudet eivät ole vielä merkittävästi näkyneet esimerkiksi opiskelijoiden työharjoittelupaikkojen saamisessa.

– Suurimmalle osalle on vielä löytynyt harjoittelupaikka. Joitain yksittäisiä tapauksia on ollut, että jo sovittu paikka onkin peruuntunut, mutta näissäkin tapauksissa opiskelijat ovat löytäneet uuden harjoittelupaikan tilalle.

Infrarakentaminen vetää opiskelijoita puoleensa

Vaikka harjoittelupaikkoja on toistaiseksi löytynyt hyvin, Kauranen on huomannut valmistuvien opiskelijoiden keskuudessa huolta opinnäytetyön tekemiseen soveltuvan yrityksen löytämisestä. 

– Paikkoja ei ole yhtä paljon tarjolla kuin aiempina vuosina. Pyrimme kuitenkin siihen, että kenenkään opinnäytetyön tekeminen ei jäisi paikan löytymisestä kiinni – me autamme kyllä sen suhteen. 

Hannu muistuttaa, että vaikka asuntorakentaminen on merkittävästi vähentynyt, infra- ja korjausrakentamisen sekä kiinteistönpitotekniikan puolella töitä riittää edelleen. Tämä on näkynyt myös opiskelijoiden suuntautumisessa, jonka he valitsevat puolentoista opiskeluvuoden jälkeen.

– Esimerkiksi vuonna 2021 opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden keskuudessa infrarakentamisen puolelle suuntauduttiin huomattavasti enemmän, kun taas talorakentaminen veti opiskelijoita vähemmän puoleensa.

Alalle kannattaa edelleen hakea

Hannu Kauranen ei ole huomannut rakennusalalle hakevien opiskelijoiden määrässä merkittävää eroa viime vuosiin verrattuna. Hän uskoo, että hakijat osaavatkin katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.

– TAMK:ssa on mahdollista opiskella rakennusarkkitehdiksi, rakennusmestariksi sekä rakennustekniikan ja talotekniikan insinööriksi. Rakennusmestarin tutkinto kestää 3,5 vuotta, kaikki muut neljä vuotta. Jos opiskelupaikkaa hakee nyt, niin valmistumisen kynnyksellä rakennusalan työllisyystilanne on jo ihan toinen.

Hannu kannustaakin nykytilanteesta huolimatta hakemaan alalle. Hän on huomannut myös monen pienyrittäjän tulevan päivittämään osaamistaan esimerkiksi rakennusmestarin tutkintoon. Monimuotokoulutuksiakin järjestetään, jolloin tutkinnon voi suorittaa työnteon ohessa.

Alasta kiinnostuneille Kaurasella on yksi viesti. 

– Rakentamista tarvitaan aina.

Teksti: Johanna Rita

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.11.2023