YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.7.2021 klo 15:58
Uutinen

Ravintolarajoitukset kiristyvät jälleen: “Elinkeinotoiminnan rajoittamisesta on tullut maan tapa”

Ravintoloiden anniskelu loppuu kiihtymisvaiheen alueilla keskiyöllä ja ovet on suljettava yhdeltä yöllä.

Valtioneuvosto päätti ravintolarajoitusten laajennuksista tänään torstaina. Rajoitukset astuvat voimaan ensi lauantaina ja ne koskevat ravintoloiden aukioloaikoja ja asiakaspaikkamääriä.

Rajoitukset koskevat kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirejä, joita ovat tällä hetkellä Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Kainuu siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime tiistaina, mutta rajoitukset eivät koske aluetta. THL perustelee tilannetta sillä, että Kainuun alueellinen työryhmä ei ehtinyt toimittaa tuoretta arviota alueen epidemiatilanteesta ajoissa.

Valtioneuvoston päätöksellä anniskelu loppuu keskiyöllä ja ravintolat on suljettava yhdeltä yöllä. Asiakaspaikoista saa olla käytössä ruokaravintoloissa 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia.

”Rajoitukset eivät oikeassa suhteessa”

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää päätöstä vääränä.

– Rajoitukset eivät ole oikeasuhtaisia eivätkä välttämättömiä. Kun rajoituksia tuli alalle viime vuonna, lähtökohtana oli, että niillä turvataan sairaanhoidon tehohoidon kapasiteetti ja vähennetään kuolemia. Tänään Kauppalehdessä THL:n edustaja totesi, että toukokuun jälkeen kuolemia on raportoitu vain muutama. Sekin on liikaa, mutta määrä ei oikeuta tällaisiin rajoituksiin. Vaikka tartuntaluvut ovat viime aikoina kasvaneet, tehohoidon potilasmäärä ei ole juurikaan lisääntynyt.

Lappi perustelee kantaansa myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöllä. Hänen mukaansa kaikissa sairaanhoitopiireissä pitäisi palata rajoitusten osalta vähitellen perustasolle.

– Siinä todetaan, että rajoitukset, jotka eivät ole välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia, pitää kumota saman tien. Viimeistään syys-lokakuussa pitäisi poistaa kaikki rajoitukset, kun rokotuksen ovat saaneet kaikki ne, jotka haluavat sen ottaa. Nykyisellään elinkeinotoiminnan rajoittamisesta on tullut liian helppoa. Siitä on tullut ikään kuin maan tapa.

”Aina kun tulee tartuntoja, ravintola-ala kärsii”

Ravintolayrittäjien viesti on ollut jo pitkään selvä. Lapin mukaan yrittäjien pääomat on syöty ja rajoituksiin on väsytty.

– Velkaa on otettu niin paljon kuin mahdollista ja laskuja on maksamatta. Valtioneuvoston tämän päivän päätös oli todellinen pettymys. Taloustilanne on huono sekä työnantajilla että työntekijöillä. Alalla ollaan hyvin hämmentyneitä. Aina kun tulee tartuntoja jostain, ravintola- ja tapahtuma-alat kärsivät.

Suomen koronatartunnat ovat olleet selvässä nousussa heinäkuussa. Iltalehdelle asiaa kommentoineen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan enää ei kuitenkaan pitäisi tuijottaa pelkästään tartuntamääriä, koska rokotuskattavuus on jo hyvä.

– On hyvin rajoittavaa tuijottaa vain tartuntalukuja, koska niitä tulee lisää sitä mukaa kun tartuntoja testataan enemmän. Oikeampi kysymys olisi se, että kuinka moni saa tartunnasta vakavan tai sairaalahoitoa vaativan taudin, Lehtonen kommentoi lehden haastattelussa.

Lehtonen seuraisi mieluummin kuolleisuutta, työkyvyttömyyttä, long covid -tapausten määrää ja sairaalahoitoa vaativien tartuntojen lukumäärää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi