YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.9.2021 klo 09:09
Uutinen

Riihimäkeläisen Lasiliirin työvoimaratkaisu: Jos ei ruudun, niin ainakin rajan takaa löytyy

Lasiliiri Oy tuottaa jo kolmannessa polvessa erilaisia tasolasista valmistettuja lasiratkaisuja rakentamiseen ja teollisuuteen.

– Olemme iloisia, että suomalainen teollisuus suosii yhä enemmän Avainlipputuotteitamme, kiittelee perheyrityksen osakas ja hallintojohtaja Anu Talja.

Nykyään yritys työllistää reilut 40 henkeä. Keväästä syksyyn rakentaminen on voimakkainta, jolloin tuotantoon tarvitaan lisävahvistusta kesätöihin tai määräajaksi.

– Tuotannollisiin tehtäviin on vaikea löytää tekijöitä. Teollisuustyö on melko fyysistä ja vuorotyötä. Tähän ei tunnu löytyvän halukkuutta ainakaan lähiseudulta.

Anu Taljan mielestä suomalaisessa työvoima- ja tukipolitiikassa mättää, sillä se ei kannusta kannattavaan työntekoon. Työmatkatkin koetaan usein rasitteeksi.

– Toisaalta ei myöskään kannusteta osa-aikaiseen työhön. Opiskelijalla, työttömällä tai eläkeläisellä voisi olla aito halu tehdä oheisduunia, mutta yhteiskunnallisissa tuissa rankaistaan enemmän kuin työstä ansaitaan.

Tasokkaita lasiammattilaisia Puolasta

Anu Talja myöntää, että ilman ulkomailta haettua työvoimaa ei pärjättäisi. Lasialan ammattilaisia on saatu pestattua pääosin Puolasta.

– Heitä on meillä tällä hetkellä seitsemän ja jonkin verran tekijöitä on myös Slovakiasta ja Virosta. Perehdyttäminen on ollut sujuvaa. Talon tavat ja suomalainen työntekokulttuuri toki vaativat jonkin aikaa omaksua.

Tekijät on rekrytoitu pääasiassa henkilöstöpalveluyritysten kautta. Jonkin verran on haaviin tarttunut myös Suomessa jo asuvia samalla alalla tai muussa teollisuudessa työskennelleitä. EU-kansalaisten työvoiman liikkuvuudessa ei Anu Talja sinänsä koe nihkeyttä.

– Varmasti siksikin, että henkilöstöpalveluyritykset hoitavat lupaprosessit, asumisen jne. melkoisen valmiiksi. Ulkomailta saapuneiden työsuhteita on vakinaistettu ja osa on ollut täällä jo vuosikausia eli kyllä he tuntuvat täällä viihtyvän.

Kielipuolella pärjää ja ennakkoluulotkin ovat karisseet

Kommunikaatiossa tulee aina eteen kielikysymys. Anu Talja kertoo, että jos yrityksessä on ennestään saman maan tekijöitä, perehtyminen ja sopeutuminen on nopeampaa.

– Kokeneemmat ovat onneksi tulkkina välissä. Suomalaisetkin työntekijämme arastelivat englantia aluksi. Suomi-englanti-sekoituksella pärjätään, koska alan ammattisanasto omaksutaan nopeasti.

Ennakkoluulot ovat Lasiliirissä karisseet ja ulkomaiset työntekijät ovat lunastaneet paikkansa. Arvostus on saavutettu ahkeruudella ja ammattitaidolla. Kylmäksi ja kaukaiseksi tituleerattu Suomi tuntuu olevan vierastyöntekijöidenkin mielestä hyvä paikka työskennellä.

– Palkkataso on toista luokkaa kuin omassa kotimaassa. Myös johtamisen kulttuuri koetaan avoimemmaksi. Moni ulkomaalainen työntekijä saattaa hämmästellä, kun johdon kanssa ja toimistoon saa tulla juttelemaan koska tahansa. Liikaan kehumiseen ei kuitenkaan olla tottuneita, naurahtaa Anu Talja.

FAKTAA – Lasiliiri Oy

Kotipaikka: Riihimäki
Perustettu: 1962, osakeyhtiöksi 1980
Omistajat: sisarukset Anu Talja ja Ari Liiri
Toimiala: Tasolasin muotoilu ja muokkaus (23120)
Liikevaihto: 7,3 milj. euroa (2/2021)
Henkilöstö: 40
Palkittu: Riihimäen vuoden yrittäjä 2000, Maakunnallinen yrittäjäpalkinto 2007