YEL-työtulo ja yksinyrittäjä
SKY-kosmetologi Natalia Piispa joutui pahaan onnettomuuteen vuonna 2017. Riittävä YEL-työtulo pelasti hänen toimeentulonsa.

Riittävä YEL-työtulo oli Natalian pelastus, kun raju onnettomuus vei työkyvyn: ”YEL-minimillä en olisi saanut paljon mitään”

Salolainen kosmetologiyrittäjä Natalia Piispa joutui vakavaan auto-onnettomuuteen vuonna 2017. Myöhemmin hänelle selvisi, miten tärkeää työtulon nostaminen oli.

Yksinyrittäjä Natalia Piispa ei ole katunut hetkeäkään, että nosti aikanaan YEL-työtulonsa 25 000 euroon. Hän joutui vakavaan liikenneonnettomuuteen vuonna 2017. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

– Olin kuukauden sairauslomalla käsi kipsissä. En voinut tehdä töitä lainkaan ja jouduin peruuttamaan kaikki asiakkaani ja siirtämään käynnit eteenpäin. Onnettomuus oli melkoinen sokki. En ollut koskaan ollut niin pitkää aikaa pois töistä.

”Luojan kiitos että oli sellainen YEL-työtulo pohjalla.”

Natalia Piispa

Riittävän YEL-työtulon ansiosta Piispalle maksettiin noin 2300 euroa sosiaaliturvamaksuja 30 päivän aikana eli bruttona noin 78 euroa päivässä. Tuolloin hänen työtulonsa oli ehtinyt nousta indeksikorotusten myötä 27750 euroon.

– Luojan kiitos että oli sellainen YEL-työtulo pohjalla.

Piispa maksaa YEL-maksua kuukaudessa noin 600 euroa.

– En lähde pudottamaan työtuloani enää, se on varma.

Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa

Yritystoimintansa alkuvaiheessa vuonna 2009 hän ajatteli kuten moni muukin aloittava yrittäjä.

– Maksoin YEL-työtuloa 13 000 euron mukaan. Sitten kirjanpitäjäni huomautti, että YEL-työtulo on myös sosiaaliturvani, koska yrittäjällä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Nuorena en koskaan ajatellut, että minulle sattuisi jotain tai että sairastuisin vakavasti.

Työtulon korottaminen toi mukanaan selvästi aikaisempaa korkeamman YEL-maksun, mutta Piispan yritystoiminta antoi myöden. 

Noin kaksi vuotta yritystä pyöritettyään Piispa nosti YEL-työtulonsa 25 000 euroon. Elettiin vuotta 2010.

– Rupesin miettimään ja tartuin kirjanpitäjän ajatukseen, Piispa muistaa.

Työtulon korottaminen toi mukanaan selvästi aikaisempaa korkeamman YEL-maksun, mutta Piispan yritystoiminta antoi myöden. 

Toiminimellä itsensä työllistävän Piispan YEL-työtulo on sittemmin noussut laissa olevan palkkakertoimen takia. Työtuloa nostetaan indeksikorotuksella tammikuun ensimmäisenä päivänä. Jos yrittäjän työtulo oli viime vuonna 30 000 euroa, tämän vuoden alusta lähtien se on ollut 30737 euroa. Indeksikorotuksen tarkoituksena on pitää yrittäjän työtulo mukana yleisessä palkka- ja hintakehityksessä. 

Yrittäjän työttömyysturvaan oikeuttava YEL-työtulo on tänä vuonna 13573 euroa. Tämän rajan jälkeen yrittäjällä on mahdollisuus saada Kelan peruspäivärahaa ja hän voi liittyä Yrittäjän työttömyyskassan jäseneksi.

Käynti vakuutusyhtiössä herätti

Todellinen YEL-herätys Piispalle oli käynti vakuutusyhtiössä onnettomuuden jälkeen.

– Asiantuntija näytti minulle havainnollisesti taulukosta, paljonko sen hetkinen sosiaaliturvan tasoni oli ja millaista päivärahaa saisin. Silloin hoksasin, että oma sosiaaliturvani on oikeasti hyvällä tasolla ja saan riittävästi rahaa käteen. Jos olisin maksanut minimi-YELiä, en olisi saanut paljon mitään ja tuskin olisin pystynyt maksanaan yrittäjän kuluja kuten vuokria, jotka pyörivät, vaikka olin työkyvytön.

Sittemmin Piispa on halunnut valistaa asiasta etenkin nuoria yrittäjiä. Samalla hän ymmärtää, että läheskään kaikilla ei ole varaa maksaa yli 20 000 euron YEL-työtuloa.

– Jos yritystoiminta ja sen tulos on pientä, yrittäjän täytyy totta kai maksaa oman tilanteensa mukaan. Jos yritystoiminta on joten kuten hyvällä pohjalla kuten minulla, YEL-työtuloon kannattaa satsata. Olen huomannut, että monella on YEL-järjestelmästä vääriä käsityksiä.

YEL-uudistus ei välttämättä vaikuta työtuloon

YEL nousi julkisuuteen keväällä eduskunnan käsittelyssä olevan YEL-uudistuksen takia. Moni yrittäjä kertoi pelkäävänsä, että yritystoiminta vaarantuu liian korkeiden YEL-työtulojen takia. Olemme kertoneet YEL-uudistuksen sisällöstä muun muassa täällä.

Yrittäjänaisten toiminnassa mukana oleva Piispa on selvittänyt uudistuksen perusteita. Hän haluaa tähdentää, ettei uudistus välttämättä muuta mitään.

– YEL-minimiä maksavien ei tarvitse olla huolissaan, koska heidän työtulotasonsa ei tule nousemaan. Jos yrittäjä sen sijaan maksaa tarkoituksellisesti liian pientä työtuloa, maksu nousee. Olen sitä mieltä, että kaikkien yrittäjien täytyy olla tasa-arvoisia myös YEL-työtulon perusteella. Itseäni harmittaa, jos joku ei ajattele omaa työtuloaan yhtään. YEL-järjestelmää moititaan helposti, mutta sitten kitistään ja harmitellaan, kun jotain sattuu eikä sosiaaliturva riitäkään.

Piispa korostaa, että YEL-on ennen kaikkea vakuutus, joka määrittelee koko sosiaaliturvan tason esimerkiksi sairauden, tapaturman tai työttömyyden sattuessa kohdalle. Hän on turvannut yrittäjyyttään ja elämäänsä myös muilla vakuutuksilla kuten yrittäjän tapaturmavakuutuksella, joka kattaa vapaa- ja työajan.

– Otin lisäksi laajan keskeytysvakuutuksen, joka antaa lisäturvaa vakavan sairauden varalta. Onnettomuuden jälkeen sain tapaturmavakuutuksesta kertakorvauksen. Vakuutus korvasi menetetyn työajan.

Muista vakuutuksista Piispa maksaa noin 2000 euroa vuodessa.

Katso lisää YEL-asiaa täältä!

Pauli Reinikainen