Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Ruovedeltä Roomaan linja-autolla
Bussi-Manninen kuljettaa asiakkaita tilausmatkoilla sekä joukkoliikenteessä. Korona, etätyötrendi ja Ukrainan sodan tuoma polttoaineiden hinnannousu ovat ravistelleet linja-autoalaa viime vuosina.
Yhteisöllinen matkustusmuoto
Ruovedeltä pääsee linja-autolla vaikkapa Roomaan asti.
– Olemme käyneet Euroopassa jo noin kolmessakymmenessä eri maassa, pohjoisimmillaan Nordkappissa ja eteläisimmillään Roomassa, yrittäjä Anssi Manninen kertoo.
Linja-automatkustamisessa helppous houkuttelee. Bussi-Mannisen kotimaan- ja Euroopan matkoilla riittää, että on pysäkillä oikeaan aikaan. Siitä eteenpäin kaikki, esimerkiksi ruokailut ja majoitus, on valmiiksi järjestetty.
– Yhteishenki muodostuu matkoilla tiiviiksi, kun 40 ihmistä viettää paljon aikaa noin kaksion kokoisessa tilassa. Ulkomaanreissujen lisäksi Bussi-Manninen kuljettaa asiakkaita konsertteihin, kylpylöihin ja museoihin.
Linja-auto on ympäristöystävällinen matkustusmuoto. Tulevaisuudessa sähköautoihin siirtyminen tekee linja-autolla matkustamisesta entistä ekologisempaa.
– Linja-auto on vihreä valinta, vaikka suuri yleisö ehkä muistaa vieläkin ne savuttavat dieselbussit Tampereen Hämeenkadulla kolisemassa. Tänä päivänä dieselbussien päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin entisaikaan, Anssi sanoo.
Koronatuet pelastivat
Bussi-Mannisen perusti nykyisten yrittäjien Anssin ja Karin Kalle-vaari vuonna 1926.
– Sellainen historiatieto meillä on, että ensimmäinen retki tehtiin Ilmajoen maatalousnäyttelyyn, joka järjestettiin 2.–4.7.1926. Kalle-vaarilta yritys siirtyi Anssin ja Karin isälle. Tänä päivänä yritystoiminnassa ovat mukana Anssin ja Karin lisäksi heidän vaimonsa, ja myös perheen ulkopuolelta on palkattu työvoimaa.
Bussi-Mannisen toiminta on palaamassa koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.
– Korona oli kauhea isku, kun kaikki peruuntui kolmessa päivässä. Pandemian vuoksi myönnetyt kustannustuet olivat meidän pelastuksemme, Anssi kertoo.
Pelkkien koronatukien varassa yritys ei kuitenkaan sinnitellyt.
– Teimme veljeni Karin kanssa palkatta töitä useamman kuukauden. Lisäksi meillä kävi tuuri, kun löysimme kolmelle linja-autolle ostajan ulkomailta, vaikka linja-autojen kysyntä oli tuona aikana heikkoa. Myös pitkäaikaiset asiakassuhteet ja asiakkaiden sekä työntekijöiden luottamus kantoivat pandemian yli, Anssi sanoo.
Maaseudun joukkoliikenne vaatii lisäpanostusta
Koronapandemia ja sen myötä yleistynyt etätyötrendi sekä Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi ovat esimerkkejä viime vuosina linja-autoalaa koetelleista haasteista. Kun tulevaisuudessa siirrytään polttomoottoreista sähköautoihin, vaatii se yrittäjältä kaksin- tai jopa kolminkertaisia investointeja nykyiseen verrattuna.
Yrittäjyyden lisäksi Anssi Manninen toimii monien luottamusrooliensa myötä muun muassa Sisä-Suomen Linja-autoyritykset ry:n puheenjohtajana ja Linja-autoliiton hallituksessa. Maaseudun joukkoliikenteen asema huolestuttaa ja puhututtaa. Epävarmojen lipputulojen myötä rahoitus siirtyy yhä enemmän julkiselle puolelle, jotta palvelutaso voidaan säilyttää. Myös teiden kunnossapidossa riittää parannettavaa.
– Tällä hetkellä reittien rahoitus on vuosittaista, ja epävarmuus rajoittaa yritysten rohkeutta investoida useiksi vuosiksi eteenpäin. Lisäksi palvelutason ja rahoituksen tulisi olla yhtenäisiä koko Suomessa. Nykyiset palvelutasopäätökset tehdään maakuntatasolla, Anssi kertoo.
Paikallisyhdistys palvelee – verkostoitumisesta vaikuttamiseen
Anssi Manninen osallistuu edunvalvontatyöhön aktiivisesti myös Ruoveden Yrittäjät ry:n puheenjohtajana. Hallitustaustaa hänellä on jo vuodesta 2006. Anssin tekemän jäsenkyselyn mukaan paikalliset yrittäjät arvostavat erityisesti paikallista vaikuttamista.
Ruoveden Yrittäjäyhdistys on ajanut eteenpäin elinkeinopoliittisen työryhmän perustamista, ja se on nyt saatu kunnan elinvoimaohjelmaan mukaan. Myös elinvoimalupauksen solmimista ollaan valmisteltu kunnan kanssa. Elinvoimalupauksella kunnan valtuusto sitoutuu vahvistamaan alueen elinvoimaisuutta muun muassa toimivan vuoropuhelun, yrittäjämyönteisten hankintojen, sujuvien kaavoitus- ja lupaprosessien, yrittäjyyteen kannustamisen sekä yritysvaikutusten arvioinnin muodossa.
Anssi kertoo iloisena, että Ruoveden virkamiesjohto tekee hyvää yhteistyötä yrittäjäyhdistyksen kanssa. Ruovedellä onkin valtakunnan korkeimpia järjestäytymisasteita. Myös paikallista yrittäjyyskasvatusta on edistetty yhteistyöllä 4H-yhdistyksen kanssa. Opiskelijat ovat vierailleet paikallisissa yrityksissä ja suorittaneet esimerkiksi rastikierroksia.
Ruoveden Yrittäjien toimintaan kuuluu olennaisesti myös verkostoitumista ja virkistäytymistä. Yksi Ruoveden Yrittäjien suosituimpia tapahtumia on ollut KevätHulinat, jotka järjestetään myös tänä vuonna. Lisäksi yrittäjäjuhla, jossa palkitaan Vuoden Yrittäjä, on tärkeä perinne paikallisille yrittäjille.
Yhdistystoiminta vie aikaa, mutta Anssille on tärkeää, että omalla työllään voi vaikuttaa ja antaa takaisin.
– Television katselustahan tämä vain on pois, Anssi naurahtaa.
Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023