YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sähkön hinta ja tukimuodot puhututtavat, osa yrittäjistä varautuu tulevaisuuteen omatoimisesti

Pakkasen paukkuessa sähkömittari puhkuu punaisena. Samaten yrittäjät, joilla sähkölaskut ovat moninkertaistuneet. Päättäjät vääntävät peistä kuluttajien sähkötuesta, mutta pk-yrityksille suunnatusta tukimuodosta ollaan varsin hiljaa.

– On jo valitettavasti tapauksia, missä yrittäjä on joutunut heittämään hanskat tiskiin sähkölaskujen johdosta. Nopeita päätöksiä tarvitaan, sillä muuten alkaa yrityksiä kaatumaan enemmän, vaatii loppilainen J &J Kolmos-Siivous Oy:n yrittäjä Jarmo Laukkanen.

Laukkanen on kuluvana vuonna ennakoivasti investoinut energiatekniikkaan. Lopella sijaitsevan kotitalon yhteydessä on yrityksen huolto- ja varastotiloja, kokoustila sekä pari mökkiä. Asioita pohdittiin yhdessä laite- ja asennustoimittaja Läyliäisten Sähkön kanssa.
– Alkuvuodesta asennettiin taloon ja huoltohalliin vesi-ilmalämpöpumppu ja yhteen mökkiin ilmalämpöpumppu. Tämä todettiin maalämpöä sopivammaksi. Lisäksi olemme asentaneet aurinkopaneeleja 13,8 kWh tuotantokapasiteetilla. Uskoisin, että pystymme tuottamaan sähköä jokseenkin omavaraisesti maaliskuulta syys-lokakuulle ja kesällä mahdollisesti voimme jopa myydä sitä ulos.

Omatoimisuudella huoltovarmuutta

Laukkasen investoinnin arvo oli noin 40 000 euroa. Hän laskee, että energiasäästöillä kustannukset saataisiin kuoletettua 5-6 vuoden kuluessa.
– Win-win-win hyötyjä itselle, yritykselle ja ympäristölle, tokaisee Laukkanen.

Laukkanen kertoo, että yritys- ja kotiympäristössä Lopella ollaan suhteellisen omavaraisia, kun tarvittaessa voidaan ottaa käyttöön omat kaivot, jätekaivot, pumput ja aggregaatit. 15 kW aggregaatti takaa, että koko talo pystyy tarvittaessa toimimaan ja elämään ilman valtakunnan verkkoa.
– Koko ajan pitää olla etunojassa asioiden suhteen. Viimeiset kolme vuotta kriisivaiheineen ovat opettaneet, että pitää säilyttää huoltovarmuus omavaraisemmin. Aina tulee uusia epidemioita ja häiriötiloja.

Hintakatto, sähkötuki vai maksujousto?

Sähkön hinta on Laukkasen yritykselle vielä toistaiseksi maltillinen, koska nykyinen määräaikainen sopimus on voimassa vielä kuluvan vuoden marraskuulle asti.
– Joillekin tilanne on aivan katastrofaalinen. Pk- ja maatalousyrittäjät ovat väliinputoajia, jos ei yrityksille saada yhteiskunnan taholta vastaantuloa.

Laukkanen kannattaa itse ”Viron mallia”, missä valtio asettaa hintakaton energian myynnille. Toinen hyvä malli saattaisi olla ”Kokkolan malli”, missä sähköyhtiö oma-aloitteisesti tulee hinnoittelussaan asiakkaitaan vastaan.
– Hintakatto olisi tässä tapauksessa tilanteessa mielestäni järkevin. Joka tapauksessa nopeita päätöksiä tarvitaan, tai tilanne alkaa käydä mahdottomaksi, väläyttää Laukkanen.