Kuva: Getty Images

Sähköyhtiö Lumo Energia hakeutui konkurssiin – Jatkossa korvauksia haetaan konkurssipesältä

Lumo Energian konkurssihakemusta edelsi pitkä kiista korvauksista asiakkaille. Asiakkaana olleiden yrittäjien kannattaa olla yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Sähköyhtiö Lumo Energia on hakeutunut konkurssiin. Asiasta uutisoi Hämeen Sanomat, joka kertoi, että sähköyhtiö jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeudelle viime maanantaina.

Ylen mukaan konkurssihakemusta edelsi tuloksettomana päättynyt kiista irtisanotuille asiakkaille maksettavista korvauksista. Lumo Energia lopetti sähköntoimitukset syyskuun alussa ja irtisanoi noin 8000 asiakkaansa määräaikaiset sähkösopimukset ennenaikaisesti. Asiakkaat joutuivat tekemään uudet sopimukset, joiden hinta saattoi olla moninkertainen vanhoihin verrattuna.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kyseessä oli sopimusrikkomus, josta asiakkaat ovat oikeutettuja korvauksiin. Lokakuun lopussa Lumo Energia katkaisi korvausneuvottelut Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa sekä ilmoitti konkurssiaikeistaan.

Mitä Lumon asiakkaana olleen yrittäjän pitäisi nyt tehdä, Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom?

Ensisijaisesti kannattaa ottaa yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. KKV on luvannut antaa Lumo Energian entisille asiakkaille tarvittaessa lisätietoja esimerkiksi korvausten hakemiseen liittyen. KKV:n kuluttajaneuvonnan puhelinnumero on 029 505 3050.

Muuttiko konkurssihakemus jotenkin Lumon asiakkaiden tilannetta?
Konkurssi ei vaikuta Lumon entisiin asiakkaisiin muilta osin, kuin mahdollisiin vahingonkorvauksiin ja niiden hakemiseen liittyen.

Mistä korvauksia nyt haetaan, ja millainen on todennäköisyys saada niitä?
Jos ei ole vielä tehnyt korvausvaatimusta suoraan Lumo Energialle syyskuun aikana, jatkossa korvauksia haetaan konkurssipesältä, kunhan konkurssiprosessi etenee tarpeeksi pitkälle. On epätodennäköistä, että konkurssipesältä saataisiin täysimääräisiä korvauksia vahingoista. Mahdolliset hyvitystarjoukset kannattaa kuitenkin ottaa vastaan. Korvausta vaativien kannattaa myös seurata aktiivisesti KKV:n tiedotuksia aiheesta.

Kaisu Puranen