24.5.2018 klo 20:36
Uutinen

Saku Tuomisen ohje: Toimi näin kun ideasi saa seuraavan kerran tutun vastaanoton

Saku Tuomisen mukaan yrityksissä kannattaisi joskus järjestää ideapalavereja, joissa mietitään asioita joita ei ainakaan toteuteta.

Kunnallisjohdon seminaarin osanottajat saivat rutkasti ajateltavaa, kun Idealist Groupin luovana johtajana työskentelevä Saku Tuominen nousi Tampere-talon isolle lavalle.

Tuominen tunnetaan paitsi takavuosien tv:n hittiohjelmista, myös uusia koulutusideoita kehittelevästä HundrED-hankkeesta.

Siinä missä eilinen pääpuhuja, Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ennusti teknologian muuttavan kaiken, Tuominen uskoo että paljon jää myös muuttumatta.

– Joitakin asioita se muuttaa paljon vähemmän kuin mitä luulemme nyt.

Tuomisen varsinainen viesti yleisölle oli ajattelutavan muuttaminen silloin, kun halutaan aikaansaada muutoksia.

– Luovuus on monessa työpaikassa riistäytynyt käsistä. Muutosta haetaan täyttämällä yhdessä post it -lappuja. Muutaman kuukauden päästä joku huomaa, ettei yhtäkään lapuille kirjatuista ideoista ole toteutettu.

Tuominen sanoo lopettaneensa omassa organisaatiossaan ideoinnin.

– Se päätös on pelkästään parantanut työn laatua. Kokeilen myös kokeilemaan ideointipalavereja, joissa ideoidaan mitä ainakaan ei tehdä.

”Joskus kannattaa myös lopettaa tekeminen”

Yleisö repesi ymmärtävään nauruun, kun Tuominen kertoi monelle tutun esimerkin.

– Yleensä kun työpaikalla esitetään idea, vastaus on että laitetaan mietintään. On hyvä, että asioita mietitään, mutta pääsääntöisesti tuo vastaus tarkoittaa, ettei idean esittäjää ole kuunneltu. Suosittelen, että kun kuulette tuon vastauksen, laittakaa kalenteriin merkintä kolmen kuukauden päähän. Kysykää silloin kyseiseltä henkilöltä, onko tämä miettinyt asiaa.

Tuomisen mielestä yrityksissä pitäisi pohtia, miten joku ongelma ratkaistaan ja laittaa ehdotukset kokeiluun saman tien. Jos ratkaisu ei toimi, se haudataan.

– Usein ihmisten on haasteellista muuttaa asioita eri suuntaan, tehdä eri tavalla kuin on totuttu. Asiat muuttuvat niin, että joku näkee jotain jota joku muu ei näe. Aluksi pitää nähdä, sitten tehdä. Jos halutaan muuttaa asioita, pitäisi ensi tunnistaa mikä ihmisiä innostaa, eikä tehdä mitään väkisin.

– Jos jonkin asian tekeminen on tuntunut vaikealta useamman kuukauden ajan, se ei voi olla oikein. Joskus kannattaa myös lopettaa tekeminen.

Tuominen kannusti kuulijoita kokeilemaan enemmän.

– Isot muutokset tulevat aina yllätyksenä. Sen takia kannattaa kokeilla asioita. Jos joku ehdottaa sinulle hyvää ideaa, sano että kokeillaan!

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi