2.10.2020 klo 17:00
Uutinen

Saumauksessa käytettävä laite syntyi käytännön ongelmasta – Keksijä: ”Kumppani löytyi artikkelin pohjalta, hän ymmärsi heti, mistä on kyse”

Keksinnön kaupallistaminen vaatii tuuria. ”Keksinnön hyödyntäminen vaatii myös hieman tuuria, kontakteja, laajaa teollisuuden tuntemusta ja yhteistyökumppaneita”, sanoo keksijä Pekka Salmi.

Riihimäkeläisen Pekka Salmen yksi kaupallistamiseen edenneistä keksinnöistä on saumaamisessa käytettävä laatoitusten saumasienen manuaalinen pesulaite.

– Keksinnöt vaativat prototyyppien tekemistä ja niiden testaamista esimerkiksi työmailla. Siksi pitää löytyä yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita uusista asioista, vaikka ensimmäiset kappaleet eivät ole aina parhaita mahdollisia.

Salmi on kaupallistanut useita keksintöjä rakennusteollisuuteen. Salmi kertoo, miten BestWasher -nimisen, laatoitusten saumasienen pesulaitteen, innovaatiotyö eteni:

– Se on suunniteltu käytännön ongelman pohjalta. Nykyinen työmenetelmä on koettu turhauttavaksi ja on aikaa vievää. Yhtenä lähtökohta oli ajatus siitä, voisiko työn tehdä niin, että lopputulos olisi aina tasalaatuinen kiireestä tai työntekijästä riippumatta.

Laatoitusten saumaamisessa saumasienen kosteus on tärkeää. Sienellä muotoillaan sekä viimeistellään sauma.

– Oikeampi sana olisi nihkeä pyyhintä. Jos saumasienessä on liikaa vettä, se voi tehdä saumasta huokoisen sekä liottaa väripigmenttejä. Sieni puristetaan laitteellamme, aina samalla tavalla, loppukosteus sienessä on aina sama ja oikea. Näin tulee vähemmän reklamaatioita.

Pekka Salmi kehitti tuotetta viitisen vuotta ennen kuin kaupallistamiseen löytyi yhteistyökumppani. Prototyypit hän valmisti omakustanteisesti.

Konktaktit työmailla kokeilivat protoja käytännössä, lopuksi huomio teollisen valmistamisen helppouteen

Jotta keksinnön voi kaupallistaa, sille pitää tietysti olla asiakastarve, kuten Salmen keksinnöllä oli.

Keksijä Salmi toivoo ”pikku pellepelottomille” yhden luukun neuvonta- ja tukimallia, jotta keksijät voivat käyttää aikansa innovaatioiden keksimiseen. Niin kaupallistamiseen, tuotteistamiseen ja patentointiin tarvitaan apua.

Tutut laattamiehet kokeilivat pesulaitetta käytännössä, näin toimittiin muutama kierros, ja Salmi sai ammattilaisilta työlistaa kehittämisen tueksi.

– Sitten piti ottaa mukaan teollinen valmistaminen, eli huomioida se, että laitteen pystyy valmistamaan edullisesti.

– Homma eteni, ja meillä oli ensimmäinen mallinnettu kappale, joka toimi mainiosti. Ystäväni näki rakennusalan julkaisussa haastattelun BestLevelin toimitusjohtajasta, jossa toimitusjohtaja kertoi nykyajan laatuvaatimuksista, ja siitä, kuinka reklamaatioherkkä ala on. Otin lehtiartikkelin pohjalta yrityksen toimitusjohtajaan yhteyttä. Hän oivalsi nopeasti, mistä on kyse.

Yhteinen sävel löytyi, ja Best Level toimii nykyisin Best Washer oy:n kotimaan jälleenmyyjänä. Best Level toimii osakkaana innovaation ympärille perustetussa yhtiössä.

Keksinnön vahvuudet: Tasalaatuisuus vähentää reklamaatioita ja tuo työaikasäästöjä

Päivätyötä toisaalla tekevä Pekka Salmi kertoo, että laitteita on jo myyty ja keskusteluja on käyty jälleenmyyntikanavien löytymisestä Etelä-Eurooppaan.

– Pesulaitteen käyttöohjeet brändättiin Best Levelin brändiin sopivaksi. Myös Pohjoismaissa on käyty keskusteluja jälleenmyyntikanavien aukeamisesta. Korona on sekoittanut hankintoja kaikkialla, se näkyy meilläkin.

– Laitteelle löytyy työmaata, sillä laatoitus pinnoitteena on suosittu monissa maissa. Laitteen myötä tulee työaikasäästöjäkin, puolesta tunnista tuntiin päivässä yhden tekijän osalta.

Jos kyseessä olisi sähkölaite, sertifikaattien saaminen vaatisi testaamista, nyt vienti on suoraviivaisempaa.

Pekka Salmen päätyö on Neutrongate yhtiössä, jossa hän on osakas ja tuotantopäällikkö. Yritys tekee neutroniaktivaatioanalyysilaitteistoa. Laitteella tehdään alkuaineanalyysi neutronisuihkun avulla. Laite on tällä hetkellä sellutehtaalla, ja sen avulla tutkitaan, kuinka paljon vettä sellun valmistukseen menee.

Keksintösäätiö on yhdessä Patentti- ja Rekisterihallituksen (PRH) ja IPR University Centerin (IPRUC) kanssa tuottanut maksuttoman verkkokurssin ”Tulevaisuuden keksijät ja IPR”. Lisätietoa kurssista Keksintösäätiön sivuilta.

Parhaillaan vietetään Keksintöjen Viikko, joka tänä vuonna on Suomen ensimmäinen lisätyn todellisuuden messutapahtuma. Messuilla esitellään 2-3. lokakuuta uusia innovaatioita ja keksintöjä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi