YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Eija Ranua
3.5.2023 klo 14:01
Uutinen

Sisäilmaongelmista kärsinyt Nekalan koulu muuttuu nyt kulttuuritoimijoiden keitaaksi       

Tampereen kaupungin kulttuurin palveluryhmän kehittämispäällikkö Jaakko Laurila kävi kertomassa Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjille Nekalan koulu kulttuurin tiloiksi -hankkeesta.

– Tampereella on pulaa kulttuurialan työtiloista, toteaa Laurila. Nekalan koulua lähdetään muuttamaan eläväiseksi kulttuurin keitaaksi, josta löytyy vuokrattavia työ- ja kokoustiloja, tapahtuma- ja bänditiloja sekä yhteisöllisyyttä ja verkostoitumismahdollisuuksia lisäävä oleskelutila kahvilapalveluineen.

Nekalan koulu on yksi Tampereen tunnetuimpia arvokiinteistöjä. Komea jugend-talo on palvellut alakoululaisten sivistystarpeita jo 1930-luvulta lähtien. Itä- ja länsisiipien sekä pääaulan laajennus toteutettiin 1950-luvulla. Koulu on peruskorjattu ja laajennettu vuonna 2009. Valitettavasti vuonna 2018 rakennuksesta paljastui merkittäviä sisäilmaongelmia, vaikka peruskorjaukset oltiin juuri tehty. Rakennus oli pakko tyhjentää. Tilan kohtalo jäi avoimeksi.

Pitkällisen valmistelutyön jälkeen kaupunki on päättänyt tehdä sisäilmakorjaukset ja edetä kulttuurihankkeen kanssa. Hankkeen hinta-arvio oli alun perin noin 8 miljoonaa euroa, josta se on noussut runsaan 12 miljoonan tasolle. Nekalan koulutalon remontti käynnistyy vuoden 2023 lopussa ja avainten luovutus on suunniteltu 2026 vuoden alkupuolelle. Myös pihan kaavoitustyö etenee.

– Konttikirjasto muuttaa vanhalle paikalleen, työväenopiston kurssitoimintaa muuttaa koulun käsityötiloihin ja teatteritaiteen perusopetus käynnistyy sekin myös Nekalassa. Muut tilat vuokrataan taitelijoille ja kulttuurin tekijöille, Laurila listaa.

Mitä uusi tila tarjoaa yrittäjille?

Paikalliset yrittäjät tiedustelevat, mitä yrittäjät voivat Nekalan koululle tarjota.
– Vuoden 2024 aikana kilpailutamme yhteisölle operaattoria, eli toimijaa, jolta odotetaan kokemusta kulttuuri- ja tilatoiminnasta, Laurila kertoo. Tämä operaattori vastaa tilojen vuokraamisesta yksittäisille toimijoille ja kehittää talon kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa. Tulevaisuudessa tila ja sen taiteilijat tarvitsevat myös tekniikkaa, turvallisuuspalveluita, ravintolapalveluita, kalusteita, huoltotoimintaa, taidetarvikkeita, markkinointia, digitaalisia palveluita, infraa, konsultointia ja koulutusta, ICT-palveluita sekä esimerkiksi soitinkorjaajia, Laurila jatkaa.

Pirkanmaan Yrittäjien hankintaneuvojana toimiva Ulla Tirronen kysyy yleisöstä, salliiko kaupunki tiloissa esimerkiksi paikallisten pikkuyrittäjien pop-up liikkeet? Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjien jäsen puolestaan pohtii, tuleeko koulusta nyt Platform 6:sen kaltainen toimistohotelli?
– Kaikenlainen tapahtumallisuus ja vaihtuvuus on varmasti tervetullutta taloon. Pääpaino tulee kuitenkin olemaan kartoituksemme mukaisesti kulttuuritoimijoiden pysyvissä toimitiloissa, joiden vuokratasoon kaupunki osoittaa kompensaatiota, Laurila tähdentää.

Maailmalla vastaavat kulttuurikeskukset ovat suosittuja vierailukohteita. Laurila näkee hankkeessa runsaasti potentiaalia niin kulttuurin rikastuttamisen, paikallisen yhteisön osallistamisen kuin yritysyhteistyön ja sitä kautta kaupungin elinvoimaisuuden kehittämisenkin tiimoilta.