YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomalaistuote ratkaisin snooker-pelaajien ongelman
Snookerpelaajista valtaosa käytti aikaisemmin Trianglen liitua, mutta pian Taomin tuote alkoi vallata markkinaosuutta.
2.5.2024 klo 10:49
Uutinen

Snooker-tähti Ronnie O’Sullivan ei vieläkään käytä lajipiireissä ylistettyä suomalaistuotetta – ”Emme lähteneet siihen leikkiin mukaan”

Jyväskyläläisyrityksen kehittämä innovaatio on käytössä lähes kaikilla snookerin huippupelaajilla.

Parhaillaan käynnissä olevissa snookerin MM-kisoissa vilahtaa tämän tästä suomalainen innovaatio. Moni tv-katsoja ei sitä tunnista, sillä kyseessä on pieni esine, joka on enimmän osan aikaan pelaajan taskussa.

Kyseessä on biljardiliitu, jota hierotaan snooker-kepin päähän ennen lyöntiä. Liidun tarkoituksena on parantaa kepin pään eli tipin pitoa ja ehkäistä virhelyöntejä. Ammattipelaajille kyseessä on parhaimmillaan voiton ratkaiseva varuste.

Vuonna 2014 perustettu Taomtips Oy aloitti toimintansa biljardikeppien tippien valmistajana. Yrityksen perustaneet neljä osakasta Ali Kinnunen, Joonas Ohtonen ja Mika Immonen ovat edelleen mukana. Heistä Toni Ursinin vastuulla on alusta alkaen ollut uusien tuotteiden innovointi.

Pitkään snookeria harrastanut Ursin katseli usein Eurosportin snooker-lähetyksiä ja pani merkille, että selostaja Aki Kauppinen kritisoi tämän tästä pallojen välistä huonoa kontaktia. 

Mystisen ”kikin” ongelma vaivasi pitkään

Niin sanottu ”kikki” aiheuttaa lyönnin epäonnistumisen, kun pallojen välinen huono kontakti aiheuttaa sekä lyöntipallon että kohdepallon pomppaamisen irti pöydästä.

– Se oli takavuosina iso ongelma. Kikkejä tuli lähes jokaisessa pelissä. Kauppinen puhui, että olisi kova juttu, jos joku keksii ratkaisun kikkeihin. Otin sen haasteena.

Ammattilaispiireissä epäiltiin pitkään, että kikin ovat seurausta snookerpöydän staattisesta sähköstä. Ursin tutki asiaa ja totesi, että syy onkin muualla.

– Mietin ongelmaa sitä kautta, mitä sellaista snookerpöydälle tuodaan, mistä kyseinen ongelma voisi syntyä. Käytännössä pöydälle ei pääse ammattilaisolosuhteissa mitään muuta kuin liitupölyä ja käsistä irtoavaa rasvaa. Ajattelin, että ongelman täytyy liittyä jotenkin pelaajien käyttämään liituun.

Ursinin kokeilut tuottivat pian tulosta. Kemian alalla ennen Taomtipsin perustamista työskennellyt Ursin kehitti biljardiliidun, jonka avulla onnistuttiin poistamaan liitupöly pelipöydältä. Siinä missä liidut aiemmin jättivät pölyvanoja pöydän pintaan, Taomin liitua käytettäessä pölyä ei irtoa.

Kyseessä on salainen resepti, josta Ursin pysyy vaiti. Hän ei kerro edes sitä, kuinka moni on tietoinen tuotteen valmistustavasta.

Niin sanottu ”kikki” aiheuttaa lyönnin epäonnistumisen, kun pallojen välinen huono kontakti aiheuttaa sekä lyöntipallon että kohdepallon pomppaamisen irti pöydästä.

O’Sullivanin tarjoukseen ei tartuttu

Jo Taomin ensimmäinen liituversio herätti ammattipelaajien mielenkiinnon. Tuolloin ammattilaiskiertueella pelannut suomalainen Robin Hull oli ensimmäinen Taomin liitua käyttänyt snookerammattilainen. 

– Pian moni muukin ammattilainen huomasi, että liitu poistaa kikit. Sitten pelaajat alkoivat kysellä, mikä tuo pyöreän mallinen liity oikein on ja saisiko sen kokeiluun.

Snookerpelaajista valtaosa käytti aikaisemmin Trianglen liitua, mutta pian Taomin tuote alkoi vallata markkinaosuutta.

Maailman kärkipelaajista ainoastaan seitsenkertainen maailmanmestari Ronnie O’Sullivan ja viime vuonna MM-tittelin pokannut Luca Brecel käyttävät edelleen Trianglen liitua. Brecel vaihtoi äskettäin Taomista takaisin Triangleen. Ursin ei ole tietoinen, miksi.

– Meidän markkinaosuutemme on seurausta siitä, että snookerin syöpä saatiin pois. Ronniellekin tulee toistuvasti kikkejä. Olemme saaneet häneltä tarjouksen liitumme käyttämisestä, mutta emme lähteneet siihen leikkiin mukaan, Ursin kertoo ja viittaa tarjotun sopimuksen kalliiseen hintaan.

O’Sullivan on käytännössä ainoa snooker-tähti, jolle pitäisi maksaa tuotteen käyttämisestä.

– Hän tietää oman arvonsa, eikä siinä ole mitään väärää. Jos kokee mahdollisuuden pyytää rahaa, miksi ei pyytäisi. Sitä en tiedä, miksi hän ei haluaisi parantaa omaa peliään vaihtamalla liitua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen