16.7.2021 klo 09:59
Uutinen

Sote-uudistus jakaa mielipiteitä valtuutettujen keskuudessa – Tutustu alueemme yrittäjävaltuutettuihin

Kesäkuun kuntavaalit toivat menestystä Varsinais-Suomen yrittäjätaustaisille ehdokkaille. Kaiken kaikkiaan äänestäjien luottamusta tavoitteli 818 yrittäjätaustaista ehdokasta, joista kiitettävät 264 yrittäjää lunasti paikkansa kuntansa valtuustosta. Tässä jutussa tutustumme kolmeen varsinaissuomalaiseen yrittäjävaltuutettuun.

Kiireinen vaalikevät ja alkukesä ovat nyt ohi. Täysin uudet valtuutetut eivät kuitenkaan ole päässeet asettumaan kesäteloille, sillä kunnissa käydään tällä hetkellä tärkeitä neuvotteluja luottamuspaikkajaon osalta. Yrittäjätaustaisille valtuutetuille kiireetön ja täysin lomalle omistettu kesä tuskin olisi ollut mahdollinen muutenkaan. Valtuustopaikkansa uusinut salolainen Johanna Riski ei ole tästä poikkeus. Purilan tilan emäntänä ja maatalousyrittäjänä toimiva Riski on nyt toisen kauden kaupunginvaltuutettu keskustan riveistä.

– Lähdin vuonna 2017 ensimmäisen kerran ehdolle teemoilla, jotka koskivat ennen kaikkea kaupungin elinvoimaa ja palveluiden turvaamista, enkä ole näistä tavoitteista luopunut tällekään valtuustokaudelle, Riski toteaa.

Yhdeksi suurimmista keskustelunaiheista kesän kuntavaaleissa nousi kuntatalous, joka huolettaa monia erityisesti yrittäjätaustan omaavia kuntapäättäjiä. Valtuutettu Riski kertoo olevansa huolissaan Salon kaupungin taloudesta.

– Meillä on kaupungissa 10 miljoonan euron rakenteellinen alijäämä, joka vaatii ratkaisuja meiltä päättäjiltä. Yritysten toimintaedellytysten näkökulmasta pidän tärkeänä, että verotusta ei nykyiseltä tasoltaan nosteta, ja jos niin tehdään, tulee sen olla viimeinen vaihtoehto, Riski sanoo.

Kohtuullisen verotuksen ja yrittäjäystävällisemmän kaupungin puolesta liputtaa myös tuore kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Seppo Paldanius Loimaalta.

– Kaupungilla pitää olla nykyistä paremmat valmiudet ottaa uusia yrityksiä vastaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi valmiita tontteja ja toimivaa infraa. Meidän tulee myös paremmin hyödyntää erinomaista sijaintiamme Turun ja Tampereen välissä. Nyt rakenteilla oleva yrityspuisto ansaitsee enemmän näkyvyyttä ja markkinointia, kertoo Paldanius.

Entinen pastori ja nykyisin Hotelli Aliisan yrittäjänä toimiva Paldanius tunnustautuu konservatiiviseksi arvopoliitikoksi. Hän sanoo lähteneensä ehdolle edistääkseen yrittäjien asiaa, mutta myös pitääkseen esillä kristillisiä arvoja ja perinteitä.

– Monesti asioita punnitaan taloudelliselta näkökulmalta, mutta arvoihin ei kiinnitetä niin paljon huomiota. Tämä oli yksi syy, miksi lähdin ehdolle. Omat arvoni pohjautuvat perinteikkäästi koti, uskonto ja isänmaa, toteaa Paldanius.

Raisiolainen asianajaja, varatuomari ja yrittäjä Hannele Lehto-Laurila kuuluu pitkänlinjan valtuutettujen kaartiin. Nyt kesäkuun vaaleissa hänet valittiin seitsemännen kerran Raision kaupunginvaltuustoon. Sen sijaan yrittäjänä Lehto-Laurila on verrattain tuore, sillä oman asianajotoimistonsa hän perusti vasta kolme ja puoli vuotta sitten. Yrittäjyyden alusta saakka hän on ollut mukana useassa paikallisessa yrittäjäyhdistyksessä.

– Toivon, että tulevallakin valtuustokaudella voin toimia linkkinä yrittäjien ja kaupungin välillä. Tällä hetkellä yrittäjien keskuudessa puhuttaa paljon väylähanke ja sen vaikutukset paikalliseen yritystoimintaan. Pidän tärkeänä, että väylän rakennusaikana kuin myös sen jälkeen turvataan Raision keskustassa toimivien yritysten toimintaedellytykset, sanoo sosiaalidemokraattien valtuutettu Lehto-Laurila.

Talousasioiden lisäksi kuntalaisia ja ehdokkaita puhuttivat myös tulevan sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen vaikutukset kuntien tulevaisuuteen. Suomen Yrittäjät ei ole ollut täysin tyytyväinen siihen, millaisia tuotantomahdollisuuksia yksityiselle sosiaali- ja terveyspalvelusektorille esitetään sote-uudistuksessa.

Lehto-Laurila näkee uudistuksen nykyisessä muodossa kuitenkin parannusta edeltävän hallituskauden versioon.

– Nykyisessä sote-esityksessä pienyrityksillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet osallistua palveluiden järjestämiseen. Tätä asiaa tulen omalta osaltani edistämään myös Raision kaupungissa, toteaa Lehto-Laurila.

Myös Johanna Riski pitää positiivisena, että sote-uudistuksessa päästään vihdoin eteenpäin.

– Tuskin kukaan olettaa tämänkään version olevan täydellinen paketti. Tilanne on kuitenkin kuntatasolla ollut liian pitkään kestämätön ja äärettömän kallis ylläpitää. Siksi on tärkeää, että tulppa on niin sanotusti irronnut ja asiassa päästään eteenpäin. Korjauksia totta kai tehdään tarpeen mukaan matkan varrella, sanoo Riski.

Kristillisdemokraattien valtuutettu Seppo Paldanius suhtautuu uudistuksen nykyiseen versioon vähintäänkin skeptisesti. Paldanius pelkää myös samalla toteutuvan maakuntauudistuksen käyvän raskaaksi veronmaksajan kukkarolle.

– En usko, että tällä nykyisellä versiolla tullaan pääsemään niihin säästötavoitteisiin, joita on laskettu. Olen myös huolissani siitä, tulevatko palvelut todella paranemaan ja miten käy lähipalveluille. Mitä maakuntauudistukseen tulee, pidän todennäköisenä, että sen mukana tuleva uusi verotusporras kasvattaa lopulta myös kokonaisveroastetta, kommentoi Paldanius.

Jutussa esiintyneiden valtuutettujen puolueet menestyivät Varsinais-Suomen maakunnassa seuraavasti yrittäjäehdokkaiden osalta:

  • Keskusta 81 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 191)
  • Kristillisdemokraatit 3 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 16)
  • SDP 11 yrittäjävaltuutettua (ehdokkaina 42)

Teksti on osa juttusarjaa, jossa esittelemme uusia yrittäjävaltuutettuja eri puolueista ja ryhmistä. Katso myös valtuutettujen videohaastattelut Varsinais-Suomen Yrittäjien Instagramista @vs_yrittajat.

Teksti: Inkeri Sundberg