23.5.2018 klo 14:23
Uutinen

Stubb: Yrittäjien ja kuntapäättäjien pitää koko ajan uudistua

– Elämme neljättä teollista vallankumousta, jossa jylläävät digitalisaatio, robotisaatio, tekoäly ja esineiden internet. Se mullistaa kaiken. Yrittäjät ja kuntapäättäjätkin joutuvat koko ajan uudistumaan, herätteli Alexander Stubb seminaariväkeä Tampereella.

Kunnallisjohdon seminaari starttasi keskiviikkona Tampere-talossa, nyt 26. kerran. Kaksipäiväisessä tapahtumassa on historiallisen suuri osallistujamäärä, noin 1200 kuntapäättäjää ja yrittäjää.

Puhujina ovat Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubbin lisäksi muun muassa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju, professori Mari Vaattovaara, futuristi Elina Hiltunen ja luova johtaja Saku Tuominen.

Vahvana teemana ensimmäisenä seminaaripäivä on tekoäly ja sen vaikutus kuntatasolla. Muita teemoja keskiviikkona ja torstaina ovat muun muassa kuntien elinkeinopolitiikka, yritysten ja kuntien hyvät yhteiset käytännöt, maakunta ja sote, omistajaohjaus ja kuntien hankinnat.

– Tämä on tärkeä tapahtuma, jossa yhdistetään paikallisia yrittäjäaktiiveja ja kuntien päättäjiä. Mitä kotikunta voi tehdä yrittäjien eteen, että yrittäjät voivat tehdä mahdollisimman paljon kotikunnan puolesta, kiteytti Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Kunnallisjohdon seminaarin annin.

– Suomen Yrittäjillä on 392 paikallisyhdistystä, vähintään yksi jokaisessa kunnassa. Kunnan menestyksen kehä alkaa kasvaa ja verotulot ja työpaikat lisääntyvät yritysten edellytysten luomisen avulla. Yhteistyö tulee kasvamaan ja meidän pitää saada myös oppilaitokset mukaan, totesi Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Puolet työpaikoista katoaa?

Alexander Stubb visioi puheenvuorossaan teknologian vaikutusta talouselämään, politiikkaan ja yhteiskuntaan.

–Yrittäjyys muuttuu ja on tullut erilaisia platformeja alustoja kuten Facebook ja Uber. Koko peruslogiikka eli opiskelu-työ-eläke-kuvio muuttuu. On ennustettu, että vuoteen 2030 mennessä puolet nykyisistä työpaikoista katoaa robotiikan vuoksi – totta vai ei, Stubb maalaili.

Hänen jälkeensä puhunut Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju rauhoitteli seminaariväkeä kertomalla tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan robotit korvaavat työvoimasta 9 prosenttia ja Suomessa 7 prosenttia.

Yksi ratkaisevista kysymyksistä on Stubbin mukaan ihmisen ja oppivan tekoälyn suhde.

– Vuonna 2050 ihminen ei ehkä saa enää ajaa autoa, koska se on liian vaarallista. Tekoäly hoitaa sen, Stubb vitsaili.

Tekoäly vaikuttaa myös politiikkaan ja vaaleihin. Stubbin mukaan pahimmillaan digitaaliset diktatuurit ohjaavat politiikkaa.

–Tekoäly tietää missä olet, mitä teet, mitä ostat, mistä matkakohteesta tai ruuasta pidät, paljonko sinulla on asuntolainaa, mikä on sydämesi syke. Tekoäly tietää pian sinusta enemmän kuin sinä itse, Alexander Stubb sanoo.

Hänen mukaansa hurja esimerkki löytyy Kiinasta, missä Alipay rankkaa ihmiset ja vaikuttaa heidän arkipäiväiseen elämäänsä, esimerkiksi vakuutusten saantiin.

Valtavia eettisiä kysymyksiä

Stubbin näkee kehityksemme niin, että aluksi ihminen oli biologinen olento ja eläin, nyt olemme älypuhelimia käyttäviä hydridejä. Kolmas vaihe on se, kun alamme saada uusia ruumiinosia koneiden avulla ja aivoihin on ujutettu koneen osia.

– Olemme valtavien eettisten kysymysten edessä teknologian kehityksen ja itseään opettavan tekoälyn vuoksi. Ajatellaanpa vaikkapa sitä jos lapsella on parantumaton sairaus tai hänellä on oppimisvaikeuksia ja nämä voidaan lääkkeillä parantaa – niin parannammeko? Stubb pohti.

– Kehitystä kuvastaa se, että ennen hevonen veti ihmistä, nyt ihminen vetää hevosta autolla, Alexander Stubb kevensi tunnelmaa.

– Lähitulevaisuudessa ihmiset voidaan jakaa teknologiapessimisteihin, teknologiaoptimisteihin ja heihin, jotka suhtautuvat positiivisesti ohjattuun tekoälyyn, Stubb analysoi.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi