YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomalainen maatalous on hyvin riippuvianen ukrainalaisista kausityöläisistä. Kuva: Getty Images
28.2.2022 klo 12:40
Uutinen

Suomalainen maatalous on riippuvainen ukrainalaisista kausityöntekijöistä – ”Meillä on hallitsematon ongelma”

Suomalainen maatalous on riippuvainen ukrainalaisista työntekijöistä. Korvaajia muista maista olisi tulossa, mutta työnantajat turvautuvat vuodesta toiseen ukrainalaisiin.

Suomeen tulee vuosittain yli 10 000 ukrainalaista kausityöntekijää maatiloille. Lisäksi Suomessa on pysyvästi töissä ukrainalaisia työntekijöitä.

Nyt pysyvästi Suomessa asuvat saattavat jättää työt Suomessa ja lähteä puolustamaan maataan. Keväällä töihin tulevat eivät ehkä pääse tai halua tulla Suomeen. Se on todellinen ongelma suomalaisille maatiloille.

– Meillä on hallitsematon ongelma, joka on ehkä maatalouden ulkopuolella tuntematon. Olemme yrittäneet laajentaa maatieteellistä aluetta, mistä työntekijöistä tulisi, jotta emme olisi niin paljon Ukrainan varassa. Monilla suomalaisilla maatiloilla on kuitenkin samat ihmiset, jotka tulevat vuosi toisensa jälkeen ja työnantajat ottavat heidät mielellään. Ei ole oikein käsitystä, mistä muualta hakea työvoimaa, Töitä Suomesta Oy:n toiminnanjohtaja Riikka Koskinen kertoo.

Lue lisää Marjatilan yrittäjä huolestui ukrainalaisten kesätyöntekijöiden turvallisuudesta – Pääsevätkö he liikkumaan kesällä?

Kotimainen työvoima ei riitä

Suomessa on monella toimialalla työvoimapula, mutta esimerkiksi kausityöntekijät tulevat aloille, joilla on todennettu, että kotimainen työvoima ei riitä.

Töitä Suomesta Oy tarjoaa rekrytoinnin palveluita maaseudulle, ja sillä on yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kanssa MY-kausihanke, joka tarjoaa työkaluja ja opastusta rekrytointiin kotimaasta ja ulkomailta.

Hankkeen projektipäällikkö Kati Kuula toteaa sähköpostiviestissään, että ukrainalaisilla on nyt kausityön sijaan muuta mietittävää. Kaikki eivät pääse tai halua lähteä. Välimatkat ovat pitkiä, ja lentoliikenne maasta on pysähtynyt. Maareitit esimerkiksi Puolan kautta ovat ruuhkautuneita.  

– Monet tilat tarjoavat työntekijöille perheineen mahdollisuuden tulla koska tahansa tiloille majoitukseen, Kuula sanoo.

Myös Keski-Euroopan maatilat käyttävät ukrainalaista työvoimaa. Koskisen mukaan on vaikea ennustaa, miten tilanne kehittyy, jos nekään tilat eivät saa tuttuja työntekijöitä.

Monet työvaiheet ukrainalaisten käsissä

Julkisuudessa ovat näkyneet toistaiseksi marja- ja kasvitilat, mutta Koskisen mukaan esimerkiksi Turkistarhoilla nahkoitusvaihe on lähes täysin ukrainalaisten hoidossa. Samoin monella sika- ja nautatilalla on työvaiheita, joita hoitavat pääasiassa ukrainalaiset.

– Samat ukrainalaiset tulevat joka vuosi, ja jos joku heistä ei pääse, he hoitavat tilalle jonkun. Ukrainalaisilla on hyvä maine ahkerina työntekijöinä. Osa haluaisi tehdä enemmän töitä, mikä ei Suomen lain puitteissa ole mahdollista. Heillä tuntuu olevan myös vahva yhteisö. Suomessa asuvat ukrainalaiset näyttävät tuntevan toisensa, Koskinen kertoo.

Hänen mukaansa suomalaiset työnantajat ottavat ukrainalaisia mielellään töihin, koska verrattuna vaikka Aasian maihin, maatalousvoittoisessa Ukrainassa viljellään samoja kasveja ja viljoja kuin Suomessa. Myöskään Suomen ilmasto ei tule heille yllätyksenä.

Kati Kuula kehottaa nyt maatilojen yrittäjiä avaamaan työpaikkailmoituksia ja varautumaan korvaaviin rekrytointeihin.

– On hyvä tehdä esimerkiksi yhteistyötä muiden tilojen kanssa, joilla on eri tuotantosuuntia, niiden työntekijöiden osalta, jotka ovat Suomessa tai tulossa Suomeen eri maista, ei vain Ukrainasta. Tärkeää on työvoiman sujuva maahantulo myös muista maista kuin Ukrainasta, hän muistuttaa.

Maahanmuuttovirasto Migri kerää vastauksia useimmiten kysyttyihin kysymyksiin

Edellytykset ja liitteet kausityötodistuksen hakemiseen

Edellytykset kausityöluvan hakemiseen

Elina Hakola