Ukrainalaisia kesätyöntekijöitä Haapamäentalon marjatilalla Keuruulla. Kuva: Jonna Haapamäki
24.2.2022 klo 11:23
Uutinen

Marjatilan yrittäjä huolestui ukrainalaisten kesätyöntekijöiden turvallisuudesta – Pääsevätkö he liikkumaan kesällä?

Jonna Haapamäki-Syrjälän kesätyöntekijöiden tilanne on rauhallinen, mutta jatko askarruttaa sekä työntekijöitä että työnantajaa. Etenevätkö paperityöt ja pääsevätkö työntekijät liikkumaan maasta kesällä?

Marjatila Haapamäentalon yrittäjä Jonna Haapamäki-Syrjälä oli keskiviikkona rauhaton. Ukrainalaiset marjanpoimijat, jotka ovat olleet Haapamäellä kesätöissä jo kahdeksan vuotta, eivät vastanneet viesteihin. Työntekijöistä on tullut kesäperheenjäseniä.

Tänään huoli hieman helpotti, kun Haapamäki-Syrjälä sai Messengerin kautta yhteyden työntekijöihinsä.

– He kiittivät, että huolehdin heistä, mutta heidän alueellaan on rauhallista ja normaali arki jatkuu. He asuvat Polgranin kaupungissa, Romanian ja Moldovan rajalla eli ehkä parhaimmassa paikassa tässä tilanteessa, Haapamäki-Syrjälä kertoo.

Huoli ei silti helpota. Neljästä kesätyöntekijästä kolme on naisia, mutta yhden aviomies on reservi-ikäinen, eikä ole tiedossa, miten Ukraina aikoo reserviläisiään käyttää.

Pääsevätkö työntekijät kesällä lähtemään töihin?

Päällimmäinen huoli on työntekijöiden turvallisuus, mutta toinen kysymys on, pääsevätkö he kesällä lähtemään töihin Suomeen.

– Kiovan suurlähetystö on kiinni. Työntekijät ovat käyneet Odessassa laittamassa papereita vetämään, mutta sinne ei varmaan nyt kannata lähteä. Minäkään en ole laittanut vielä papereita vetämään, koska saamme yleensä liitolta ohjeistuksen helmi-maaliskuun vaihteessa. Kyllä ensi kesä huolettaa, kun tilanne on epäselvä, Haapamäki-Syrjälä kertoo.

Työnantajan täytyy todistaa, että se ottaa työntekijöitä, noudattaa sopimuksia ja maksaa palkkaa. Maahanmuuttovirastolle on esitettävä hakemus kausityöntekijöitä varten.

– Paperityötä on paljon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi Ukrainan tilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa, että sodalla on vaikutusta Suomen maatalouteen. Suomessa on joka kesä yli 10 000 ukrainalaista työntekijää. Marjatilojen lisäksi heitä on esimerkiksi kasvitiloilla.