YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.9.2020 klo 12:16
Uutinen

Suomalaisen hoitoturpeen potentiaali on huomattu

Kaikki alkoi vuonna 2016 lehtijutusta. Lohjalainen Kirsti Nurmi luki paikallislehdestä, että turpeen hoitokäytön pioneeri Kari Viherlahti oli siirtymässä eläkkeelle ja myymässä turveliiketoimintaansa.

– Olin etsinyt jo jonkin aikaa jotakin uutta. Soitin Karille, ja niin lähdimme tekemään kauppaa, aiemmin sairaanhoitajana työskennellyt Kirsti muistelee.

Asiantuntijan avulla yrityskauppoihin meni vain muutama kuukausi, ja helmikuussa 2017 liiketoiminta siirtyi Polar Health Oy:ltä Polar True Oy:lle. Kymmeniätuhansia kiloja luonnonvaraiselta suolta 1980-luvulla nostettua hoitoturvetta siirrettiin suotyyppisiin olosuhteisiin keinosuohon, ja Kari perehdytti Kirstin alkuun.

Yrityksen ostaminen oli kohtuullisen helppoa

– Yrittäjyys oli entuudestaan tuttua, sillä olin aiemminkin tehnyt keikkatyötä oman toiminimen kautta sekä työskennellyt omassa perheyrityksessä. Lisäksi hoitoturpeeseen liittyvä kehitys- ja tutkimustyö oli tehty ja asiakaskunta valmiina, sillä Kari oli kulkenut ja kiertänyt kertomassa hoitoturpeen käytöstä 1980-luvulta saakka, Kirsti Nurmi kertoo.

Kari Viherlahden kehittämä tuotevalikoima, johon kuuluu turvenaamioita sekä Vaasan Aitosaippuan valmistamia turveshampoita ja -saippuoita, oli toimiva, eikä Kirsti ole lähtenyt sitä juuri muuttamaan. Vain kyseenalaisina säilöntäaineina pidetyt parabeenit on karsittu shampoista ja suihkusaippuoista.

Asiakaskunta säilyi yrityskauppojen jälkeen. Eniten hoitoturvetta menee kosmetiikkateollisuuteen, kylpylöihin, hoitosaunoihin, turvehoitajille, kosmetologeille, ekokampaajille, kauneudenhoito-oppilaitoksiin ja yksityisille asiakkaille. Kirstin mukaan uusia asiakkaita tulee erityisesti turvehoitajakoulutuksen kautta.

Suomalainen ihmeaine

Kuona-aineita poistava, aineenvaihduntaa tehostava, pintaverenkiertoa elvyttävä ja ihoa kosteuttava hoitoturve sopii monenlaisille käyttäjille. Hoitoturve käy kokovartalohoidoista pienempiin hoitoihin, erilaisiin naamioihin, ja sen on todettu tuovan helpotusta niin psoriin, ihottumiin, nivelkipuihin, kihtiin, reumaattisiin oireisiin, haavaumiin, urheiluvammoihin, fibromyalgiaan kuin kivuliaisiin kuukautisiin.

Jotta hoitoturvetta voi käyttää, sen on läpäistävä tietyt testit. Polar Truen käyttämälle hoitoturpeelle on tehty tarkat analyysit, mikrobiologiset tutkimukset, radiologiset tutkimukset ja allergiatestit, ja se on todettu puhtaaksi ja turvalliseksi.

– Turpeen käytön kieltämistä vaaditaan nyt kovaan ääneen, mutta pitää muistaa, että hoitoturve on eri asia kuin energiakäyttöön tarkoitettu turve. Hoitoturpeeksi soveltuva raaka-aine on nostettu luonnontilaiselta, saasteettomalta, pienehköltä suoalueelta, jossa turveaines on hyvin maatunutta. Suota ei tuhota, sitä ei ojiteta eikä kuivata, vaan se saa jatkaa omaa luonnontilaista elämäänsä, Kirsti Nurmi muistuttaa.

Maaseudun kehittämistukea viennin aloittamiseen

Suomalainen hoitoturve on alkanut kiinnostaa maailmalla, mistä kertoo myös ELY-keskuksen myöntämä maaseudun yritysten perustamistuki, jota Polar True sai aloittaakseen viennin Etelä-Koreaan.

– Teimme Novagon ja Korea Gatewayn kanssa laskelmia ja suunnitelmia koko viime syksyn, mutta se kannatti. Saimme Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta täysimääräisen tuen, Kirsti Nurmi iloitsee.

Tällä hetkellä Polar Truen kuluttajatuotteet ja -pakkaukset ovat Etelä-Koreassa arvioitavana.

Kuluttajien käyttökokemusten perusteella tuotteita lähdetään suuntaamaan ensin Etelä-Korean verkkokauppoihin. Jatkossa tarjontaa laajennetaan kosmetiikkateollisuuteen.

– Toiveena olisi saada turvetuotteet myyntiin myös Pohjois-Suomen matkailukeskuksiin, Itämeren laivoille ja valtakunnallisiin luontaistuoteketjuihin, mutta hienoa on, jos hoitoturve lähtee pian vetämään Etelä-Koreassa. Sitten on kädet täynnä työtä! Kirsti naurahtaa.

Teksti ja kuvat: Anni Laitinen / Viestintätoimisto Konttuuri

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.