Ruotsin ja Suomen yrittäjäjärjestöjen toimitusjohtajat Günther Mården (vas.) ja Mikael Pentikäinen. Kuvat: Oskar Omne ja Markus Sommers.
5.5.2022 klo 13:00
Uutinen

Suomen ja Ruotsin yrittäjäjärjestöt Nato-jäsenyydestä: ”Nyt on aika, vuosien jahkailu ja jaarittelu ovat ohi”

Suomen ja Ruotsin yrittäjäjärjestöt haluavat molempien maiden liittyvän mahdollisimman pian ja samaan aikaan puolustusliitto Natoon. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Företagarnan toimitusjohtaja Günther Mården esittävät vaatimuksensa torstaina Kauppalehdessä ja Dagens Industrissa julkaistussa kirjoituksessaan.

– Nyt on aika. Vuosien jahkailu ja jaarittelu ovat ohi. Ruotsin ja Suomen yrittäjäjärjestöt haluavat lähettää vahvan viestin molempien maiden johdolle puolustusliitto Nato-jäsenyyden hakemiseksi mahdollisimman pian. Se vahvistaisi turvallisuutta, vapautta ja vakautta Pohjoismaissa ja koko Itämeren alueella. Tämä on olennaista yritysten ja yrittäjien kannalta, Günther Mårder ja Mikael Pentikäinen toteavat KL:n ja DI:n yhteiskirjoituksessaan.

Suomen ja Ruotsin olisi myös hyvä hakea jäsenyyttä nopeasti ja suunnilleen yhtä aikaa sekä liittyä yhdessä, koska se ”nostaisi Venäjän aggression kynnystä Ruotsin ja Suomen lähialueilla”, toimitusjohtajat kirjoittavat.

– Tämä ratkaisu toisi sellaista turvallisuutta ja vakautta, jota meidän jäsenemme ja yritykset tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen.

– Ruotsi ja Suomi ovat olleet jo pitkään jäseniä Euroopan unionissa. Ne tekevät myös syvää yhteistyötä Naton kumppaneina. On vain luontevaa, että ne ovat mukana Naton täysjäseninä ja sen turvatakuiden piirissä.

Yrittäjäjärjestöjen toimitusjohtajien mukaan Nato-jäsenyys selkeyttäisi Ruotsin ja Suomen asemaa sekä vähentäisi Venäjän aiheuttamaa maihin kohdistuvaa markkinariskiä.

– Nato-jäsenyys on nyt erityisen perusteltua, koska Ruotsin ja Suomen turvallisuusympäristössä on tapahtunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan suuri muutos. Venäjän aloittama sota vaarantaa koko Euroopan vakauden. Myös pohjoisen Euroopan turvallisuustilanne on vakavampi ja vaikeammin ennakoitava. On syytä olettaa, että tilanne ei nopeasti parane.

Kauppalehdessä julkaistun kirjoituksen voit lukea kokonaan täältä.

Toimitus
Toimitus