Infinited Fiber Companyn perustajat Petri Alava ja Ali Harlin. Kuva: Fanny Haga
1.2.2023 klo 11:54
Uutinen

”Suomessa epäonnistuminen on demonisoitu” – Velkasaneerauksen ja potkut läpi käynyt Petri Alava kaupallistaa kuitua tekstiilijätteestä

Petri Alavan ja Ali Harlinin perustaman kierrätystekstiiliyritys Infinited Fiber Companyn menestys näyttää väistämättömältä. Yritys on solminut pitkiä sopimuksia muotijättien kuten Patagonian, H&M:n ja Adidaksen kanssa ja Kemiin on nousemassa 400 miljoonan euron tehdasinvestointi.

Kierrätystekstiiliyritys Infinited Fiber Companyn toinen perustaja ja toimitusjohtaja Petri Alava on kulkenut omistajan, perheyrittäjän ja toimitusjohtajan taipaleella välillä kovaa ja töyssyistäkin tietä. Ulosajoiltakaan ei ole vältytty.

Alava on toiminut työhistoriansa aikana useiden yhtiöiden toimitusjohtajana myös pörssilistatussa yhtiössä. Aikanaan ennen Infinited Fiber Companya hän sai potkut toimitusjohtajan paikalta.

– Suomessa epäonnistuminen on demonisoitu. Päinvastoin, pitää oppia, mennä eteenpäin ja tehdä asioita paremmin. Ei kannata kantaa kaunaa tai heittää hanskoja tiskiin, Alava sanoo.

Alavan perheen omistama yritys velkasaneerattiin velkojien kanssa vuonna 2014.

– Velkasaneerauksessa oleellista on toimia ajoissa ja pitää velkojat tietoisena kaikesta. Meidän tapauksessamme kaikki velkojat lähtivät mukaan, ja tälläkin 2014 saneeratulla yrityksellä menee nyt hyvin.

Tärkein menestysresepti nopea kaupallistaminen

Vastoinkäymiset eivät lannistaneet Alavaa.

Hän perusti Harlinin kanssa Infinited Fiberin vuonna 2016. Luottamus yritykseen ja yhtiökumppaniin on ollut vahvaa alusta asti, Alava sanoo. Ensimmäinen menestystekijä oli nopea kaupallistaminen.

– Minut sai tästä innostumaan se, että kaupallisten brändien kiinnostus ja sitoutuminen oli vahvaa alusta lähtien. Lähdimme heti asiakkaiden luo tekemään sopimuksia ja katsoimme asioita loppuasiakkaan näkökulmasta. Innovaatiolla ei ole arvoa, jos sitä ei saada tehokkaasti kaupallistettua. Maailman suurimmat tekstiiliyhtiöt ovat sekä asiakkaitamme että sijoittajiamme, Alava sanoo.

Infinited Fiberin ja Infinna-kuidun takana olevan teknologian juuret ovat jo 1980-luvulla asti. Ensin Neste yhdessä Kemiran kanssa tutki kyseistä teknologiaa kymmenen vuotta ja sen jälkeen VTT kehitti sitä 20 vuotta, kunnes Infinited Fiber teki innovaatiosta kaupallisen. Onnistumisesta kertoo se, että asiakaskuntaan kuuluvat esimerkiksi H&M, Adidas, Tommy Hilfiger ja Patagonia.

Sijoittajien joukossa ovat muun muassa H&M Group, Adidas, Zalando ja Fortum.

Toinen menestystekijä on tiukka fokus.

– Rajaudumme tiukasti raaka-aineessa tekstiilijätteeseen. Haluamme tehdä tekstiilien kiertotaloudesta arkipäiväistä niin, että jokaisella on mahdollisuus ostaa tekstiilejä, joiden tekemiseen ei ole tarvinnut käyttää neitseellisiä raaka-aineita, sanoo Alava.

Kolmas menestystekijä on rekrytointi.

– Olemme uskaltaneet rekrytoida etupainotteisesti alan huippuammattilaisia.

Yrityksellä on 60 työntekijää. Kasvuyhtiön liiketappio oli vuonna 2021 noin viisi miljoonaa euroa ja liikevaihto vajaat miljoona euroa. Tilauskanta on 200 miljoonan euron arvoinen ja asiakasputkessa on 120 brändiä, sanoo Alava.

Tämänkin yrityksen luotsaamisessa on ollut jännitysmomenttinsa.

– Muistan tilanteen, kun ajoin kotiportille ja ajattelin, että tässä se sitten oli. Noin viidentoista minuutin kuluttua soitti iso sijoittaja, joka sanoi, että eiköhän laiteta homma käyntiin. Pari kertaa tosiaan on ollut tilanteita, jolloin olen ajatellut tässä se oli, kun rahaa ei ole meinannut tulla. Kasvuyhtiön johtamisen keskeinen haaste on vakuuttaa sijoittajalle, että sijoitus on tehtävä nyt eikä huomenna. 

Kemin tehtaan startti viivästyy

Infinited Fiberilla on laitokset Espoossa ja Valkeakoskella.

Suunnitteilla on Kemiin iso tekstiilien kierrätystehdas Stora Enson vanhaan paperikonehalliin. Tämän investoinnin arvo on 400 miljoonaa euroa. Suunnitteilla on myös toinen tehdas joko Eurooppaan tai Aasiaan, mutta sen sijainti ei ole vielä selvillä, Alava kertoo.

Ensimmäiset kaupalliset toimitukset Kemistä alkavat tammikuussa 2026. Tuotannon arvioitiin aiemmin käynnistyvän vuonna 2025, mutta koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan rajoittivat komponenttien saatavuutta, mikä pidensi tehtaalla tarvittavien keskeisten laitteiden ja koneiden saatavuutta.

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi, joka on ajoittain kolminkertaistanut sähkön hinnan Suomessa ja nostanut kemikaalien hintoja 200–300 prosenttia on hidastanut etenemisvauhtia.

Rakennustyöt alkavat tänä vuonna.

Tekstiili-innovaatioiden huipuista moni Suomesta 

Maailman kuudesta kiinnostavimmasta selluloosapohjaisesta tekstiili-innovaatiosta viisi tulee Suomesta, Alava sanoo. Infinna-kuidun raaka-aine on 100-prosenttinen kuluttajilta kerätty tekstiilijäte.

– Tämä erottaa sen muista suomalaisista innovaatioista. Käyttötarkoitus on monipuolinen. Infinnasta voi valmistaa uutta kuitua, joka näyttää ja tuntuu puuvillalta. Se on myös premium-laatuluokkaista, Alava sanoo.

Tekstiiliteollisuuden hiilijalanjäljeksi on arvioitu kymmenen prosenttia maailman kaikista päästöistä, ja yhden t-paidan valmistus nielee 2 700 litraa vettä. Käytettyjen tekstiilien jatkokäyttö muodostaa oman ongelmansa, sillä käytetyistä tekstiileistä noin 87 prosenttia päätyy kaatopaikalle.

Infinna-innovaatio sai viime viikolla Tiina ja Antti Herlinin säätiön 100 000 euron Sininen Pallo- ympäristöpalkinnon. 

2021 Infinited Fiber Company oli muun muassa Wired-lehden Euroopan kuumimpien startup-yritysten listalla ja 2022 Petri Alava oli Vogue Business-julkaisun vastuullisuusbisneksen 100 ajatusjohtajan listalla. 

Eeva Pesonen