Suomessa halutaan yrittää
Suomessa yrittäjät myös haluavat pysyä yrittäjinä. Kuva: Getty Images

Suomessa halutaan yrittää, ja yrittäjinä myös pysytään – Tilasto paljastaa selkeän eron Ruotsiin ja Norjaan

Suomessa yrittäminen on edelleen suositumpaa kuin muissa Pohjois­maissa. 

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan yrittäjien osuus oli viime vuonna 13,5 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Suomessa yrittäjien osuus työllisistä on suurempi kuin muissa Pohjoismaissa tai Virossa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yliaktuaari Tatu Leskinen avaa tilannetta uusimmassa artikkelissaan.

Leskisen mukaan yrittäjien osuus Suomessa on pysynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan 12 ja 14 prosentin välillä ja lähestynyt laskusuunnassa ollutta EU-maiden keskiarvoa. Yrittäjä­perheenjäseniä ei ole tässä yhteydessä laskettu mukaan yrittäjiin.

Yritystoiminta on ollut vähäisintä Norjassa ja Tanskassa. Näissä maissa nettotulot henkilöä kohden ovat kuitenkin Pohjoismaiden kärkeä.

Suomalaisen yksinyrittäjän tulot ovat Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyn mukaan jatkaneet lievässä nousussa. Päätoimisista yksinyrittäjistä 36 prosenttia kertoi bruttotuloikseen alle 2 000 euroa. Vuoden 2019 kyselyssä vastaava osuus oli 41 prosenttia ja vuonna 2016 näin kertoi 45 prosenttia vastaajista.

– Yksinyrittäjien tulotason kehityksessä näkyy koulutustason nousu ja pitkään yksinyrittäjänä toimineiden osuuden kasvu, Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi kommentoi tuloksia niiden tultua julki.

Jos tuloksiin lasketaan mukaan osa-aikaisesti toimivat yksinyrittäjät, alle 2 000 euroa tienaavien osuus nousee 44 prosenttiin.

Joustavat työajat houkuttelevat yrittäjäksi

Eurostat tiedusteli vuonna 2017 syitä yrittäjäksi ryhtymiseen EU-maiden yrittäjiltä. Kyselystä nousivat esille sopiva tilaisuus elämässä, perheyrityksen jatkaminen, alan käytäntö ja joustavat työajat. Tilastokeskuksen samana vuonna julkaiseman Yrittäjät Suomessa -raportin mukaan yritäjäksi Suomessa ryhdytään pitkälti samoista syistä.

Leskinen nostaa kirjoituksessaan esille sen, että suomalaiset yrittäjät haluavat myös pysyä yrittäjinä. Vuoden 2017 kyselyssä yrittäjiksi ryhtyneistä vain noin 10 prosenttia olisi työskennellyt samassa ammatissa mieluummin palkansaajana. EU-maissa vastaava osuus oli noin 16 prosenttia.

Suomessa yleisin työnteon muoto on jatkuva koko­aikainen palkkatyö. Viime vuonna 62 prosenttia 15−74-vuotiaista työllisistä työskenteli toistaiseksi voimassa olevassa koko­aikaisessa työsuhteessa palkansaajana.

Pauli Reinikainen