27.12.2021 klo 13:46
Uutinen

Taksiyrittäjien loppuvuosi näyttää synkältä – Yrittäjä pelkää työvoimapulaa: ”Puolet vaihtanut alaa”

Koronarajoitukset heikentävät syksyllä jo hieman piristyneen taksialan lähitulevaisuuden näkymiä. Pahimmillaan edessä on pula taksikuskeista, sillä moni on jo siirtynyt muihin töihin.

Taksiyrittäjänä toimiva Pauli Marjakangas on huolissaan. Edessä on yksi loppuvuoden vilkkaimmista työpäivistä. Tai olisi normaalisti. Nyt uudenvuoden työmäärä on täydellinen arvoitus.

Ravintolarajoitukset iskevät kovaa jo valmiiksi pahoin koronasta kärsineeseen alaan, joka on pitkälti riippuvainen yritys- ja ravintola-asiakkaista.

– Vielä on vaikea sanoa, miten uudet rajoitukset vaikuttavat, mutta eivät ne ainakaan alaa vilkastuta. Nyt kun ravintolat eivät ole auki, jää nähtäväksi, mihin ihmiset menevät ja tarvitaanko taksia, Keski-Uudenmaan alueella kahta autoa operoiva Marjakangas sanoo. Hän on pyörittänyt omaa taksitoimintaa vuodesta 2010.

Yrityspuolen kysyntä on edelleen lähes nollassa. Tapahtumien peruminen on sen sijaan vähentänyt vapaa-ajan asiakkaiden määrää.

– Epävarmaksi tämä tekee, kun tammikuu on muutenkin hiljainen kuukausi.

Alalla yleinen ilmapiiri on Marjakankaan mukaan ”jännittynyt ja masentunut”. Koronatilanne on painanut mieliä jo pitkään ja jaksaminen on koetuksella, taloudellisesti ja henkisesti.

– Syksyllä oli jo vähän toivon pilkahdusta, mutta näyttää taas huonommalta.

Taksikuskit vaihtavat alaa

Lisähaastetta monelle taksiyrittäjälle tuovat investoinnit vähäpäästöisiin autoihin. Moni ehti tehdä hankintoja syksyllä, kun tilanne näytti valoisammalta.

– Nyt jännitetään, miten pärjätään investointien kanssa, Marjakangas sanoo.

Töitä saattaa vähentää myös oppilaitosten osittainen siirtyminen etäopintoihin. Marjakangas toivoo, että rokotukset palauttaisivat yhteiskuntaa hiljalleen normaalimmaksi. Huolena on taksikuskien siirtyminen muihin hommiin. Näin on jo tapahtunut.

– Pian alalla alkaa olla työvoimapula. Sitten kun kysyntä taas vilkastuu, on vaikea saada kuljettajia töihin. Jo nykyisellään tämä on ongelma, jos sattuu olemaan enemmän viikonlopputöitä.

”Pitkään alalla olleita kuljettajia on lähtenyt.”

Pauli Marjamäki

Marjakangas ajaa itse toista autoaan täysipäiväisesti. Jos tarvetta lisätyövoimalle olisi, sellaista ei useinkaan ole saatavilla.

– Keski-Uudellamaalla arvioni mukaan noin puolet kuljettajista on jo vaihtanut alaa. Pitkään alalla olleita kuljettajia on lähtenyt, hän sanoo.

Alalla vallitseva tilanne voi Marjakankaan mukaan vaikuttaa pitkäkestoisemmin taksiliiketoiminnan luotettavuuteen asiakkaiden keskuudessa.

– Luottamus taksin saamiseen heikentyy ja seuraavalla kerralla taksia ei välttämättä tilata lainkaan.

Taksialalle helpotusta kustannustuesta

Taksiliitossa ei yllätytty uusista rajoituksista.

– Hallitus tuntuu seuraavan aika paljon terveysviranomaisten suosituksia. Tilanne on ikävä yrittäjille, koska uusivuosi on monelle merkittävä sesonki taloudellisesti. Ravintolarajoituksilla on iso merkitys välillisesti myös taksialalle, Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen sanoo. 

Hän ymmärtää monen taksiyrittäjän ahdingon, sillä vaikeudet ovat jatkuneet jo yli vuoden.

– Alkuaikoina vanhemmat ihmiset eivät uskaltaneet liikkua takseilla, mikä näkyy taas nyt, kun koronatilanne on pahentunut.

– Taloudellisesti tämä aika on ollut hyvin haastavaa takseille, koska ne ovat riippuvaisia myös isoista tapahtumista, juhlista ja ravintolassa käymisestä. Kaupungeissa toimiville taksiyrittäjille varsinkin työikäisten ja juhlijoiden merkitys on erittäin suuri, Jormanainen jatkaa.

Hänen mukaansa taksiala lukeutuu pahiten koronasta kärsineisiin toimialoihin. Hieman apua on luvassa ennen joulua käynnistyneestä kustannustuen viidennestä kierroksesta, joka on tarkoitettu koronapandemian torjuntaan liittyvistä rajoituksesta kärsineille toimialoille. Taksiala lukeutuu tuen ehdoissa tälle listalle.

Pauli Reinikainen