13.7.2017 klo 10:31
Uutinen

Tältä Helsingin ja Tallinnan välille harkittu Hyperloop näyttää käytännössä: Katso video

Las Vegasissa on tehty onnistuneesti ensimmäinen testiajo Hyperloop-junalla. Kyseessä on Teslan perustajan Elon Muskin visioima supernopea joukkoliikenneväline.

Hyperloop-kyydistä saatetaan tulevaisuudessa nauttia myös Helsingin ja Tallinnan välillä, sillä kyseinen yhteys on päässyt aikaisemmin jatkoon kilpailussa, jossa etsittiin sijoitusvaihtoehtoja ensimmäisille matkustusputkille. Jatkoon pääsi yhdeksän eurooppalaista reittivaihtoehtoa, joista 90 kilometrin mittainen Helsingin ja Tallinnan välinen yhteys on lyhyin.

Hyperloop on Tesla-sähköautovalmistajan perustajana tunnetun amerikkalaisen Elon Muskin ideoima matkustusväline, jonka teoreettinen huippunopeus olisi yli 1000 kilometriä tunnissa. Helsingin ja Tallinnan välinen matka Hyperloopilla kestäisi näin ollen vain kahdeksan minuuttia.

Nyt Hyperloopia on kokeiltu virallisesti ensimmäisen kerran tyhjiötestiputkessa Las Vegasissa. Kyseessä on merkittävä saavutus, joka vie eteenpäin Hyperloopin kehitystyötä ja mahdollista ensimmäistä kaupallista matkustusreittiä. Sellainen voisi olla Los Angelesin ja San Franciscon välinen reitti, joka taittuisi Hyperloopilla alle puolessa tunnissa.

Testistä vastasi Hyperloop One -yhtiö. joka on yksi teknologiaa kehittävistä yrityksistä. Yhtiön perustajiin kuuluvan Shervin Pishevarin mukaan juna saatiin onnistuneesti kulkemaan täysin ilmatiiviissä putkessa.

– Ensimmäistä kertaa 100 vuoteen olemme esitelleet täysin uudenlaisen matkustusmuodon.

Testirata oli varsin lyhyt, sillä koeajo kesti ainoastaan runsaat viisi sekuntia. Juna eteni sähkömagneettisella radalla. Tässä vaiheessa testissä saavutettiin vasta murto-osa teoreettisesta 1000 kilometrin tuntinopeudesta. Enimmäisnopeudeksi kirjattiin 112 kilometriä tunnissa. Lähikuukausien aikana Hyperloop One toivoo pääsevänsä yli 400 kilometrin tuntinopeuteen.

Katso Hyperloop Onen testivideo tästä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi