YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

DSA:n puhallustesteri ei ole tulossa kotikäyttöön.
20.1.2022 klo 09:39
Uutinen

Tamperelaisyhtiön ainutlaatuiselle puhallustesterille on kysyntää jo Arubalta saakka – ”Yhden puhalluksen hinta edullisempi kuin tuopillinen olutta”

Suomalainen koronatesti-innovaatio pystyy havaitsemaan, onko henkilö sairastumassa koronaan.

YLE kertoi aikaisemmin tällä viikolla tamperelaisen Deep Sensing Algorithmsin (DSA) saamasta sertifioinnista laitteelle, joka pystyy tunnistamaan koronainfektion oireettomalta henkilöltä puhallustestillä.

Vuonna 2020 perustettu yhtiö on onnistunut saamaan sertifioinnin ensimmäisenä maailmassa kevyelle, kannettavalle puhallustesterille. Viimeisen kahden vuoden aikana yhtiö on tehnyt työtä kehittäessään prototyyppiä, josta on nyt saatu aikaan kaupallinen tuote. Tärkeässä roolissa hyväksymisprosessissa ovat olleet kenttätestit, joissa koronalaitetta on testattu rinnakkain hyväksytyn koronatestin kanssa. Näin on päästy vertailemaan laitteen tuloksia muihin testeihin.

DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissasen mukaan laitetta ei ole tehty kilpailemaan PCR-testien kanssa.

– Olemme julkisuudessa verranneet laitettamme antigeenitestehin, joita kotitestitkin ovat. Niiden tuloksille pärjäämme varsin hyvin. PCR-testillä pyritään selvittämään oireisten henkilöiden mahdollista koronatartuntaa. Meidän käyttämämme teknologia antaa tuloksen parin päivän sisällä infektoitumisesta. Näin ollen sillä voidaan testata ihmisiä, jotka sairastavat koronan oireettomana. Testi antaa tietoa esimerkiksi siitä, onko henkilö vasta sairastumassa, Rissanen selvittää.

Laitteen käyttö vaatii laboratoriotoimiluvan

Tamperelaisyhtiön kehittämä teknologia ei sovellu ainakaan vielä kotitestaukseen, eikä Rissasen mukaan kotitestaus ole yhtiön intresseissä lähitulevaisuudessakaan. Viranomaisten määritelmän mukaan laitetta saa käyttää ainoastaan terveydenhuollon koulutettu ammattihenkilö. THL on lisäksi linjannut, että laitetta saa käyttää ainoastaan organisaatiossa, jolla on laboratoriotoimilupa. Tämä on jo rajannut pois potentiaalisia kotimaisia asiakkaita. Rissanen puhuu asiasta kieli keskellä suuta.

– Kiinnostusta on tullut muun muassa paperitehtailta, jotka haluaisivat testata laitteellamme henkilöstöään. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska heillä ei ole tarvittavaa laboratoriotoimilupaa. Ymmärrän kuitenkin viranomaisten päätöksen, koska laitteen turvallinen ja oikea käyttö on tärkeä varmistaa.

Kotitestauksen ongelmana puhallustesterin osalta Rissanen näkee nimenomaan kotikäyttäjät, jotka saattaisivat altistua koronatartunnalle testatessaan lähipiirissään olevia henkilöitä.

– Fakta on, että oikeaoppisessa testauksessa testaaja itse on suojautunut ja niin tämänkin laitteen kanssa on toimittava. Emme ole vielä lähelläkään sellaista tilannetta, että tällainen laite olisi kotikäytössä.

Yhden mittauksen hinta viitisen euroa

Tamperelaisyhtiön käyttämää teknologiaa ei ole samassa muodossa käytössä missään muualla maailmassa. Rissanen on syystäkin ylpeä saavutuksesta.

– Se on hyvä ja huono asia. Toisaalta on kiva olla ensimmäinen, mutta toisaalta kenelläkään viranomaisella ei ole ennakkotapausta kyseisistä laitteista, mikä tuottaa omia haasteita.

Vastaavia laitteita on yritetty kehittää muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa ja Israelissa. Kukaan muu ei ole kuitenkaan onnistunut hankkimaan laajempaan käyttöön ja kaupallistamiseen vaadittavaa sertifiointia.

– Hengitysilmasta tehtävää analysointia on tehty pitkään kalliilla laboratoriolaitteilla, jotka eivät taivu siirreltävään muotoon eivätkä ole kovin nopeita. Meidän laite toimii nopeasti, parin minuutin syklissä, eikä sitä ole sidottu laboratorioon. Siinä on paljon nokkeluutta verrattuna piirtoheittimen kokoiseen möhkäleeseen, Rissanen sanoo.

Ensimmäiset asiakkaat ovat eksoottisia: Barbadokselta, Arubalta ja Uudesta-Seelannista. Laitteita toimitetaan alkuvaiheessa myös Japaniin ja Meksikoon.

“Siinä on paljon nokkeluutta verrattuna piirtoheittimen kokoiseen möhkäleeseen.”

Pekka Rissanen

Julkisuudessa on ennakoitu, että kevyt puhallustesteri sopisi muun muassa lentokentille. Rissanen ei innostu.

– En näe lentokenttiä ykköskohteina. Mikä on lisäarvo matkalle lähtevälle henkilölle, jonka on jo pitänyt hakea negatiivinen testitulos, hän kysyy.

Sen sijaan maahan laskeutuvien lentomatkustajien kohdalla testeristä saattaisi olla enemmän hyötyä. Rissanen on käynyt keskustelua arabimaiden lentokenttien kanssa.

– Laitteellamme voisi testata nopeasti jumbojetillisen matkustajia useilla eri testauspisteillä hieman pistokokeen omaisesti.

Parempina käyttökohteina Rissanen näkee muun muassa koulut, vanhainkodit, tehtaat ja muut paikat, joissa etätyöt eivät ole mahdollisia.

DSA:n laitteen hinta on Rissasen mukaan samaa luokkaa kuin arvokkaalla älypuhelimella. Hän viittaa nelinumeroiseen summaan. Puhalluksen hinta asiakkaalle on sen sijaan varsin edullinen.

– Jälleenmyyjäketju määrittelee lopullisen hinnan, mutta mielestäni kenenkään ei pitäisi maksaa yli viittä euroa seulonnasta. Järkevä hinta olisi halvempi kuin tuopillinen olutta.

Tamperelaisyritys on hankkinut etukäteen komponentit noin 10 000 laitteen valmistamiseen.

– Sen verran meillä on muovikuoria, sensoreita ja pahvilaatikoita odottamassa. Komponenttipula on suurin pullonkaula.

DSA:n omistuksesta 95 prosenttia on Suomessa. Omistuksesta noin 60 prosenttia on perustajaosakkailla. Lisäksi omistusta on noin 40 yksityishenkilöllä.

Pauli Reinikainen