Koronapassi on tapahtumissa otettu käyttöön sujuvasti, kertoo Tiketti Oy:n toimitusjohtaja Mirva Merimaa. Kuva J. Karjalaisen keikalta Rytmikorjaamolta Seinäjoelta joulukuun alussa. Kuva: Tiina Rantakoski
16.12.2021 klo 14:30
Uutinen

Tapahtuma-alan yrittäjä kannattaa työntekijöiden koronapassia ja pikatestausta

Tapahtuma-alan yrittäjä, Tiketti Oy:n Mirva Merimaa lisäisi pikatestausta ja edellyttäisi koronapassia myös työntekijöiltä. Työntekijöiden koronapassi on usein pakollinen ulkomaisten yhtyeiden Suomen kiertueilla.

Tuoreen Yrittäjägallupin tulosten mukaan 86 prosenttia yrityksistä pitää tärkeänä, että henkilökunta on saanut rokotukset. Yrittäjien enemmistö on sitä mieltä, että koronapassin käyttöä pitäisi laajentaa.

Tätä mieltä on myös tapahtuma-alan yrittäjä, Tiketti Oy:n toimitusjohtaja Mirva Merimaa. Koronapassi on ollut ollut lokakuun puolesta välistä käytössä tapahtumissa, jotka tapahtuvat ravintoloissa.

– Sitä on kysytty asiakkailta, mutta ei henkilökunnalta tai esiintyjiltä. Tässä on ristiriita. Koronapassi tulisi ottaa käyttöön myös työntekijöillä, Merimaa sanoo.

Monet tapahtumat, esimerkiksi messut, vaativat kaikilta tapahtumissa toimijoilta koronapassin.

– Tuntuisi vastuuttomalta lähettää tapahtumaan työntekijä, jolla ei ole rokotuksia tai negatiivista testitulosta.

Koronapassin tarve on tullut esiin myös ulkomaisten yhtyeiden Suomen kiertueilla.

– Yhtyeet saattavat edellyttää koko alihankintaketjulta koronapassia. Jotta saisimme ulkomaisia yhtyeitä Suomeen, tulisi koronapassin käyttöä laajentaa myös työntekijöihin.

Merimaa vertaa tilannetta Tanskaan, jossa koronapassia kysyttiin keväällä laajasti työpaikoilla ja palveluiden asiakkailta. Tanska pystyi järjestämään muun muassa jalkapallon EM-kisat isolle yleisölle. Tilannetta mahdollistivat pikatestit, joita tehtiin varta vasten perustetuissa testauspisteissä.

Pikatestaus kuntoon

– Kannatan pikatestausten lisäämistä, koska se lisää terveysturvallisuutta, vaikka olisi rokotesuojakin kunnossa, sanoo yrittäjä Mirva Merimaa.

Koronatilanteen heikentyminen näkyy jälleen tapahtumien kävijämäärissä, mutta Merimaan mukaan tänä vuonna yritys pääsee tuloksessa plussan puolelle. Liikevaihto nousee noin kahteen miljoonaan euroon.

Viime vuonna Tiketin liikevaihto laski 1,6 miljoonaan euroon, joka oli noin puolet vuoden 2019 liikevaihdosta. Tappiota tuli viime vuonna noin 350 000 euroa.

– Lokakuu oli erittäin vilkas tapahtumakuukausi, ja lipunmyynti nousi jopa isommaksi kuin lokakuussa 2019. Marraskuussa tuli jälleen notkahdus, mutta joulukuun myynti näyttää hyvältä. Ihmiset ostavat joululahjoiksi lippuja kauas tulevaisuuteenkin.

Kävijät ovat ottaneet koronapassin tapahtumissa hyvin vastaan. Merimaata kismityttää vain, että THL ei ole vielä auditoinut koronapassin tarkistusta yhteen lippuyhtiöiden omien lipuntarkistussovellusten kanssa.

– Nyt joka paikassa pitää olla tuplamiehitys koronapassin ja lipun tarkistukseen. Meillä ja monella muulla yrityksellä on jo valmius tarkistaa passi omilla lippujärjestelmillämme, mutta asia ei ole edennyt viranomaisten puolelta.

Vaikka tapahtumia on ollut syksyllä paljon ja ne ovat olleet jopa loppuunmyytyjä, tietoja korona-altistuksista on tullut erittäin vähän.

– Esimerkiksi Tavastia-klubilla järjestettiin kymmenen Ismo Alangon keikkaa marraskuussa. Sieltä ei tullut yhtään altistumista tietoomme, Merimaa kertoo.

Yrittäjiltä tuki työntekijöiden rokottamiselle ja koronapassille

Jopa 86 prosenttia yrityksistä pitää tärkeänä, että henkilökunta on saanut rokotukset, kertoo Yrittäjägallup.

– Viesti on selvä. Yrittäjät pitävät rokotuksia ja koronapassia tärkeinä. Ne taltuttavat pandemiaa ja turvaavat niin sairaanhoidon kuin yritysten toimintaa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työnantajan pitäisi myös voida edellyttää työntekijöiltään koronarokotusta, toteaa yrittäjistä selvä enemmistö (72 %). Erityisesti kannatusta tulee teollisuudesta ja yli 10 henkeä työllistävistä yrityksistä.

Koronapassia tahdotaan laajentaa yrittäjän ehdoilla

Yrittäjistä enemmistö (72 %) on sitä mieltä, että koronapassin käyttöä pitäisi laajentaa. Miltei sama osuus on sitä mieltä, että yrityksen pitäisi voida itse päättää, edellyttääkö se asiakkailtaan koronapassia.

Noin kolmannes alle 40-vuotiaista yrittäjistä on selvästi muita kriittisempiä rokotteille ja koronapassille, kun yli 60-vuotiaat yrittäjät kannattavat niitä erittäin selvästi.

– Tämä näkyy myös yrittäjäjärjestölle tulevasta palautteesta. Rokotukset ja koronapassi jakavat yrittäjäkuntaa kuten muutakin yhteiskuntaa. Tämäkin on tärkeä muistaa.

Kantar selvitti aihetta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää Yrittäjägallupin tuloksista tästä.

Tiina Rantakoski