31.7.2017 klo 11:56
Uutinen

Tenojoen yrittäjät totisen paikan edessä: ”Tässä mietin kannattaako enää jatkaa”

Kalastuslupien rajoittaminen on puolittanut turistien määrän Tenojoella. Monen yrittäjän toimeentulo on romahtanut. Nyt yhä useampi hakee kalastuslupansa Norjan puolelta.

Tenojoen yrittäjien tilanne muuttui kertaheitolla, kun uusi kalastussääntö astui voimaan vuosi sitten. Sen seurauksena kalastuslupien määrä on vähentynyt radikaalisti. Kaiken kukkuraksi kalastuslupajärjestelmä ei ole toiminut kunnolla.

– Järjestelmä kaatuilee jatkuvasti. Ihmiset eivät voi suunnitella tuloaan, kun luvan saamista joutuu odottamaan pahimmillaan kymmeniä tunteja, paikallinen yrittäjä Niila Tapiola pahoittelee.

Uudessa järjestelmässä kalastusluvat on jaettu niin sanottuihin pooleihin. Tämä on tappanut lähes täysin yritysmatkailun.

– Yritysasiakkaat eivät voi tilata lupia ollenkaan, kun yksi henkilö saattaa saada luvan ja toinen ei saakaan. Ryhmän jäsenet saattavat saada lupia eri vuorokausille ja eri alueille. Ei sellainen toimi ollenkaan.

Tapiola syyttää suomalaisia virkamiehiä toimettomuudesta.

– Norjalaisten mukaan tässä mentiin. He määräsivät, että tällainen sääntö pitää tulla. Suomalaisilla virkamiehillä ei ollut asiantuntemusta eikä mielipidettä, eivät he ymmärtäneet kalastuskulttuuria.

”Asiakkaiden määrä vähentynyt puoleen”

Kalastusluvan Tenojoelle saa nyt 80 eurolla vuorokaudeksi. Vielä viime vuonna hinta oli rannalta heittelijöille 25 euroa ja veneilijöille 40 euroa. Uudistuksen myötä Suomen puolelta ostetulla luvalla saa kalastaa vain Suomen puolella. Ennen heittely onnistui samalla luvalla sekä Suomen että Norjan puolella.

– Ennen eduskunnan äänestystä teimme perusteelliset laskelmat siitä, miten uusi kalastussääntö vaikuttaisi Tenojoen yrityksiin. Niin siinä vain kävi että lausunnot olivat yhtä tyhjän kanssa kun päätös juntattiin läpi. Nyt vallitsee kaaos. Turisteja ei ole, Tenonlaakson Yrittäjien puheenjohtaja ja paikallinen ravintolayrittäjä Vuokko Mikkola sanoo.

Lupamenettelyn muutos on ajanut suomalaiset kalastajat Norjan puolelle, mistä lupia saa nopeasti.

– Suomalaiset jäävät kalastamaan Norjan puolelle eivätkä tuo kolikoita Tenojoen yrityksiin. Nyt Tenojoella käyvät enää kiihkeimmät ja vannoutuneimmat kalastajat, mutta hekin viipyvät vain vähän aikaa.

Yksi paikallinen ravitsemusliike on jo sulkenut ovensa. Mikkola on miettinyt samaa.

– Asiakkaiden määrä on vähentynyt puoleen. Kesä on ollut yleensä se aika, kun täällä on kerätty sukanvarteen rahaa. Itsekin olen miettinyt, onko tässä syytä jatkaa yritystoimintaa vai ei.

Mikkola ei usko, että asiaan saadaan parannusta lähitulevaisuudessa.

– Valtiovalta on kommentoinut, että kolmen vuoden päästä voidaan tarkistella asioita uudelleen. Tenojoki on nyt täynnä kalaa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi