Testikuva mäntymetsä
Kuva. Joona Kotilainen
21.12.2021 klo 17:16
Uutinen

Teollisuusliitto ja AKT yrittivät painostaa Keitele Groupia allekirjoittamaan työehtosopimuksen saartotoimenpitein – Käräjäoikeudelta AKT:lle uhkasakko

– Käräjäoikeuden päätös on tärkeä, hyvä ja jopa historiallinen. Se osoittaa, että suomalaisilla työmarkkinoilla on pelisäännöt, eikä ay-liike ole sen yläpuolella. Työmarkkinoilla ei voi toimia miten tahansa, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kommentoi.

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt miljoonan euron sakon uhalla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n lopettamaan tai olemaan ryhtymättä 21.12.2021 alkavaksi ilmoitettuun tukitoimenpiteeseen, jossa AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Forestin tuotteita Suomen satamissa.

Taustalla on mekaanisen metsäteollisuuden yleissitovien työehtosopimusten päättyminen vuoden vaihteessa. Vain muutama yritys on allekirjoittanut uuden yrityskohtaisen sopimuksen Teollisuusliiton kanssa.

Muun muassa sahayhtiö Keitele Group ei ole suostunut allekirjoittamaan sopimusta Teollisuusliiton kanssa. Työehtosopimus olisi edustanut vain osaa yrityksen työntekijöistä.

Teollisuusliitto yhdessä AKT:n kanssa yrittivät pakottaa yritystä allekirjoittamaan sopimuksen aloittamalla saartotoimenpiteet. Teollisuusliitto asetti Keiteleen toistaiseksi voimassa olevaan saartoon ja ylityökieltoon 10.12.2021. Teollisuusliiton tukipyyntöön vastasivat Rakennusliitto sekä AKT, jonka jäsenet lopettivat Keiteleen tuotteiden käsittelyn Suomen satamissa tiistaiaamuna 21.12.

Käräjäoikeuden uhkasakkomääräys pelasti yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja viennistä riippuvaisen perheyhtiön työpaikat. Itä-Suomessa Keiteleellä, Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä ja Lapissa Kemijärvellä toimiva Keitele Forest työllistää suoraan noin 550 henkilöä ja välillisesti yli 1500 henkilöä metsänhoidossa, puunkorjuussa sekä kuljetuksessa ja logistiikassa.

”Työmarkkinoilla on pelisäännöt”

Oikeuden mukaan saarrolla tavoiteltu Keitele Forestin ja Teollisuusliiton sopimus olisi pätemätön, koska se olisi saatu aikaan sopimusvapauden vastaisesti pakottamalla tavalla, jota voidaan pitää hyvän tavan vastaisena. Oikeuden päätökseen ei saa hakea muutosta.

– Käräjäoikeuden odotetun päätöksen ansiosta tuotantoa ei tarvitse sopeuttaa ja myös alihankkijoiden työt voivat jatkua normaalisti. Jatkuessaan AKT:n toimet olisivat uhanneet koko yrityksen toimintaa, Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio toteaa tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien Työmarkkinajohtaja Janne Makkula muistuttaa, että yrityksillä on useita vaihtoehtoja järjestää työehdot.

– Suomessa on sopimusvapaus, eikä työehtosopimusta ole pakko tehdä, Makkula toteaa.

Hän pitää ammattiliittojen toimintaa täysin kohtuuttomana.

– Käräjäoikeuden päätös on tärkeä, hyvä ja jopa historiallinen. Se osoittaa, että suomalaisilla työmarkkinoilla on pelisäännöt, eikä ay-liike ole sen yläpuolella. Työmarkkinoilla ei voi toimia miten tahansa, Makkula jatkaa.

Elina Hakola