YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.6.2022 klo 11:34
Uutinen

THL:n Mika Salminen Ylen haastattelussa: Koronarajoitukset kohtelivat ravintoloita väärin

Epäsuhtaisia rajoituksia, kohtuuttomia aikatauluja sekä ongelmallista vastuunjakoa valtioneuvoston ja viranomaisten välillä. Koronapandemian jälkipyykkiä pestään nyt. THL:n Mika Salminen toivoo, että maakunnallistamisessa syntyisi alueellinen elin, joka ottaisi yhteiskunnan tarpeet kokonaisuudessa huomioon.

Nyt se on sanottu ääneen myös THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen suulla: koronarajoitukset kohtelivat ravintoloita väärin. Ylen haastattelussa Salminen sanoo, että koronarajoitukset olivat ajoittain liian tiukkoja. Esimerkiksi lounasravintoloissa ei ollut tarpeen pitää koko aikaa tiukkoja rajoituksia.

Toisaalta rajoitukset olivat välillä liian löysiä: lasten harrastuksissa ei voinut käydä, mutta iltaolusilla voi käydä työporukan kanssa vapaasti.

Ylen haastattelussa Salmisen mukaan ydinongelma oli se, että nykyisessä lainsäädännössä ei löytynyt kunnollista ratkaisua erottaa erityyppisten ravitsemusliikkeiden riskiä.

Ongelmallinen lainsäädäntö

THL toimi rajoituksissa päätöksissä asiantuntijalausuntojen antajana eikä ollut tekemässä päätöksiä, vaan ravintolarajoituksista päätti valtioneuvosto. Muista rajoituksista päättivät alueelliset viranomaiset. Tämä aiheutti epäsuhtaa rajoitusten tiukkuuteen.

– Tulevaisuudessa rajoituksista päättämään tarvittaisiin alueellinen elin, joka ottaisi yhteiskunnan tarpeet kokonaisuudessa huomioon, Salminen sanoo Ylellä.

Vastuu rajoituksista on Salmisen mukaan liian iso sälytettäväksi tartuntataudeista vastaaville lääkäreille. Myös aluehallintovirastoissa tämä osaaminen on hänen mukaansa aika heikkoa.  Salminen toivoo, että sotepuolella käynnissä oleva maakunnallistaminen synnyttäisi sellaisia rakenteita, joissa olisi selkeästi valta päättää aluellisista asioista silloin, kun välttämätöntä on.

Myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen toteaa Ylen haastattelussa, että vastuunjako valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen kesken aiheutti haastetta. Hänen mielestään kaikkien päätösten pitäisi tulla valtioneuvostosta, koska ne ovat tehokkaampia, eikä niistä voi valittaa.

Rajoituspäätökset työllistivät viranomaisia ja niistä tehdyt valitukset työllistävät aluehallintovirastoja vielä pitkään.

Kohtuuttomia reagointiaikoja

Rajoitukset tulivat ravintoloille päivän varoitusajalla. Raaka-aineita meni pilalle ja tilanteisiin ei annettu reagointiaikaa. Aluehallintovirastot pelasivat muun muassa kellonajoilla ja asiakaspaikoilla.

Työaikalaki ja muut velvoitteet koskivat yrittäjiä kuitenkin normaalisti.

Yle toteaa jutussaan, että rajoitukset pistivät yrittäjät koville ja osalle ne tarkoittivat toiminnan lopettamista. Monet kamppailevat koronan seurausten kanssa edelleen.

Lopulta ravintoloiden sulkemisia oli kuitenkin vähän.

Yle teki tietopyynnön 2020 alusta ja selvitti, kuinka paljon rajoituksia rikottiin. Pääosin rajoituksia noudatettiin kiltisti, ja ravintoloiden sulkeminen rajoitusten rikkomisten vuoksi oli harvinaista.

– Hirveän vastuuntuntoista väkeä ja ymmärrän, että se on tuntunut todella vaikealta., Mika Salminen kiittelee Ylen haastattelussa.

Lue koko Ylen juttu täältä.

Toimitus
Toimitus